Najlepiej sprawdzi się tutaj MacBook Air 15.3 (2023), ale po pierwsze jest droższy, od 6600 mniej więcej, o drugie ma w tej cenie niewielki dysk i trzeba tachać ze sobą.
Ładowanie z C laptopa wymaga niestety specjalnej ładowarki, mało co z większą mocą ma napięcia poniżej 15-20V. A przy obciążeniu grafiki to będzie jadło energię jak Naruto Ramen.
MacBook z m2 będzie tutaj mobilnie jednym z lepszych rozwiązań, zwłaszcza pod względem długości działania na baterii.
Z Windowsem, w zasadzie dowolny Ryzen ze zintegrowaną grafiką. Demonem nie będzie, ale trochę podziała na baterii i będzie miał zasilanie z C. Jednak 12V to pozwoli może podładować, jak się ściemni ekran i będzie lekko użytkować. Sugeruje Asusa jakiegoś z ekranem Oled (będzie jasno na dworze i kolory sensowne).
Np. ASUS Vivobook S15 OLED M3502QA-MA114W masz 2xUSB C PD, więc jak coś spełnia standard, to podładujesz, i te 6 godzin powinien trzymać na zasilaniu podczas pracy.
Mam powerbank i powerstation na 12v również z gniazdami USB typu C. Stąd moje oczekiwania. Ładowania z auta nie wchodzi w grę przy korzystaniu z laptopa w terenie.
Przy cenie MacBooka wole zwiększyć budżet do 6k za lapka i dołożyć do kolejnego powerbanka, którego wykorzystam też do innych celów.
Może głupie pytanie, ale czy nie ma opcjonalnych ładowarek, które zaradzą na ten problem?
Byłoby pięknie gdybyśmy znaleźli coś z dedykowaną grafiką bo dysk zawsze mogę ogarnąć zewnętrzny w razie konieczności.
Oczywiście są urządzenia, które mają na wyjściu nawet 20V, np. link. Tylko dedykowana grafika np. 3060 łyka pracując minimum 60W, jeszcze CPU i reszta, w końcu temat jest prosty, masz przecież moc zasilacza i WSZYSTKO co ma mocniejsze grafiki, ciągnie ok 150W, tylko Apple się tutaj wyłamuje z uwag na inną architekturę procesora i grafiki.
W praktyce, na pełnej mocy takie laptopy wytrzymują ze 2 godziny. Zobacz sobie testy zasilania na końcu. Jest logiczne, że aby podwoić ten czas, trzeba użyć baterii o gabarytach mniej więcej takich jak ta w laptopie, zatem wyciągnięcie na takim sprzęcie np. 8 godzin, będzie wymagało noszenia plecaka z akumulatorami.
Dlatego uważam, że w tej sytuacji Apple jest rozwiązaniem najtańszym, które spełnia potrzebne wymogi. Właśnie z uwagi na mały apetyt na energię, i długi czas działania.
Wydajność M2 to mniej więcej wydajność 1660, o ile aplikacja jest napisana natywnie.
13A - to jest powerbank; USB-C 12V/3A, 20.3V/3A
10A-120W w power station; USB-C 5-20V 120W max
Wydaje mi się, że wystarczy mi jakieś 2-3h dziennie max. Przy założeniu, że wyjazd trwa ok 5dni. Czyli realnie użytkowałbym go od 10-15h w terenie. To może udźwignę go mając powerbank o pojemności 96k mAh oraz power station o pojemności ok 45k mAh? Power station ma wyjście na 220V o mocy maksymalne 600W ale przy jego pojemności to kilka godzin pracy i arrivederci Roma.
Ten ASUS którego linkowałem wydaje się w miarę rozsądny. Trochę delikatny, ale teraz tak już jest. Raczej polecam wersje z Ryzenem 5 nie 7, niewielka różnica w wydajności, zwłaszcza jak się rozgrzeje, a mocy zjada mniej.
A możesz mi powiedzieć czy jak będę pracował na maksymalnych obrotach na laptopie, a będę miał go podłączonego do powerbanka i ładował go przez thunderbolt to czy to spowolni rozładowywanie się baterii czy w momencie gdy pobór prądu będzie wyższy niż 100W tak jak mam powiedziane przy power station to kompletnie mi go odetnie?
Tak. Spowolni. Jest tylko jeden problem, takie laptopy z mocniejszymi kartami mają ten problem, że gdy działają na baterii i brakuje im odpowiedniego zasilania, zmniejszają wydajność karty graficznej, a często i procesora. Zatem raczej bym nie liczył, na pracę z pełną mocą.
To między innymi powód dla którego do takiej pracy zalecałem Apple. O ile dostaje w tyłek stacjonarnie od byle średniej półki, o tyle już przy mocnym wykorzystaniu GPU i CPU mobilnie jest bezkonkurencyjny.
Oczywiście, przy bardzo wąskich zastosowaniach, ale to twoje, akurat się tutaj wpasowuje.