Laptop do codziennego użytkowania do 2k

Jak w temacie naiistotniejszymi parametrami są dla mnie wielkość matrycy max 14,4, waga max 1,5 kg, 8gb ram oraz minimum 8h pracy na baterii. Dodatkowo dobrzy gdyby miał możliwość ładowania przez usb C Bardzo podoba mi się acer swift 3 jednak przekracza budżet,doradzicie coś innego o podobnych parametrach ?

Chcesz laptop do codziennego użytkowania, czy netbooka do wbijanie gwoździ. :wink: ? Na 14 calach znajdziesz fajne modele z Ryzenami 2200/3200/3500U, ale lepszy procek, lepsza matryca, szybszy RAM szybciej opróżni bateryjkę od netbooka z N4000. Większej zaś dać nie można, gdyż chcesz leciutki. Już sama wielkość jest kłopotem… :wink:

Przy tym budżecie i wymaganiach widzę tylko te dwa, tego z i3 kupiłem żonie i fajnie działa, jak się człowiek oswoi ze składaniem w tablet to jest to spoko opcja.

Ryzen będzie troszkę mocniejszy.

Ww Lenovo mogą być, lecz są to budżetowe konfigurację. Za małą dopłatą
Lenovo Ideapad 530s-14 Ryzen 5/8GB/256/Win10
Matryca FULL HD matowa IPS szersze kąty widzenia, mat nie odbija otoczenia, mniej męczy oczy, podświetlana klawiatura, aluminiowa obudowa (lepsze wykonanie), system w cenie. Konfiguracja jak w ww modelu z procesorem Ryzen.

Dzięki za odpowiedź.
Marcin2000 co masz na myśli pisząc laptop do wbijania gwoździ?
Gajwer Twoja propozycja najbardziej mi odpowiada myślisz że warto przy tej kwocie porównać lenovo z acerem swift 3?

Acer miałem w rękach nie dawno, Acer Swift 3 i3-1005G1/8GB/512/W10 IPS Żelazny
Bardzo przyjemny model, przyzwoite wykonanie bardzo lekki, matryca z dobrymi kątami widzenia tylko niestety trochę ciemna, przyjemna klawiatura i touchpad. Możesz go również ładować poprzez USB typ C.

Możesz go porównywać do Lenovo, lecz jest droższy i trochę mniej wydajny. Wyposażenie bardzo podobne.

Dokładnie to co napisałem, jeżeli zdecydujesz się literalnie na wymagania w stylu minimum 8h na baterii i max 1,5 KG, to będziesz mógł wybrać praktycznie tylko laptopy (netbooki) z niskonapięciowymi Atomami N. Wydajność takiego rozwiązania, szczególnie z 4 GB RAM, cofnie Ciebie gdzieś do 2010 roku. Sugeruje więc dopuścić te +200gram lub -2h na akumulatorze, a dzięki temu mieć sprzęt, który “da radę” kilka latek. Przykłady dali Ci Koledzy. :wink:

Za te pieniądze otrzymasz nowy laptop z najnowszym i3-10Gen i szybkim dyskiem SSD 256GB.
HP 15s i3-1005G1/8GB/256/Win10 IPS
HP Pavilion 15 i3-8145/8GB/256 Blue
HP 15s to odchudzona wersja znanego modelu HP-15. Solidny laptop, który spokojnie może być do biura. Ma bdb matrycę IPS, która nie męczy oka, bo ma ładne kolory. Jeśli wymagane jest podświetlenie klawiatury, to takowe posiada droższy również lekki i smukły jak na 15-sto calowy laptop Pavilion.
MSI PS42 i5-8265U/8GB/256
Alternatywnie z mniejszych 14-stek ciekawą propozycją jest też MSI PS42. Jest to elegancki laptop wykonany z metalu, który ma bdb matową matrycę i posiada podświetlenie klawiatury.

Żygam już tymi sprzedawcami na forum, którzy tylko namawiają by wydać więcej…
@Michal30 dajsobie siana z podawaniem reflinków, żeby dorobić do wypłaty.

Ja po prostu lubię sobie z kimś popisać i komuś pomóc, więc niezależnie czy mam coś z tego, czy nie, to też chętnie w wolnej chwili pomogę.:wink:
Wracając do Twojej pierwszej propozycji jak najbardziej budzi moje uznanie, bo ekran modelu C340 ma możliwość odwrócenia na drugą stronę, aby laptop działał jak duży tablet, co jest bardzo wygodne. MSI ma matową matrycę, która mniej odbija promienie słoneczne od dotykowych ekranów, ale nie ma dotyku i opcji odwrócenia na drugą stronę, więc coś za coś. Gust też jest ważną rzeczą i jeśli autorowi podoba się Swift, to nie odrzucałbym go z kręgu wybranych modeli.

Dzięki wszystkim za odpowiedź, zostaje przy pierwszym pomysle czyli Swift 3 :slight_smile: