Witam.
Zamierzam kupić laptop i chciałbym się poradzić.
NIe ukrywam, że chciałbym nadrobić trochę tytułów, natomiast mojej żonie zależy przede wszystkim na wygodzie i szybkości w codziennym użytkowaniu. Dlatego miałbym kilka wymagań wstępnych:
HDD + dysk SSD (nie musi być duży, 120 w zupełności na windowsa i kilka programów wystarczy; i tą diabelną DA:Inkwizycję )
karta 1050 gtx lub równoważna od AMD, nie muszę mieć uber-detali, bylebym mi gry chodziły płynnie
z dużego, renomowanego sklepu, nie mam ochoty szarpać się o gwarancję
Na oku mam coś takiego:
do niedzieli po rabacie jest za 3100, więc jeszcze się w budżecie mieści.
Ewentualnie coś z Ryzenem.
Co do systemu to o ile nie ma możliwości “wzięcia” go ze starego lapka to jednak musi być.
Trudno o lepszą konfigurację w tej cenie tym bardziej z systemem. Jeżeli nie potrzebujesz system (w zależności jaką wersję masz zainstalowaną na swoim laptopie) trochę ponad budżet będzie model z GTX1050ti jest około 20% wydajniejszy. Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/240+1TB GTX1050Ti
Wersja zmniejszym dyskiem jest minimalna tańsza (50zł) więc moim zdaniem nie jest opłacalne. Matryca FULL HD matowa IPS całkiem niezła na ten budżet, procesor 8 generacji 4 rdzeniowy pełny, stonowany design, wygodna podświetlana klawiatura, ciekawe rozwiązanie z portami z tylnej części obudowy, dobra kultura pracy stabilna praca procesora i procesora graficznego pod obciążeniem, umiarkowane temperatury i hałas.
Zależy, jeżeli windows był “gratis” do laptopa, to nie, a przynajmniej nie możesz legalnie, mimo, ze może pójdzie. Jeżeli był płatny dodatkowo jako płyta, klucz, cokolwiek, to powinieneś móc.
Poniżej 1050ti nie idź, to i tak “ledwo, ledwo” na średnie w full HD w AAA
i5 seria 8XXX dowolna wystarczy, poszukaj 1650 może bezie, AMD raczej nie ma zbyt wielu z porządnymi grafikami w lapkach.
macin20000 - ale Ty już wchodzisz w ponad 4000 zł. Paza tym jak 1600 albo 1650 to by trzeba było i7. Tanie najprostsze laptopy z tymi parametrami to 4500-5000 zł. Poza tym i5 dla laptopa to nie i5 dla stacjonarki
NIe znalazłem płyty z Win8 (key przypisany do lapka jednak), więc musi być z systemem
A z tego sklepu proline.pl coś wartego uwagi? Kupowałem tam telefony i mam jak najlepszą opinię, więc może zachować ciąglość?
Przycisk wyjścia Wybór mały, cena z sufitu 1050 ti za ….4100, czyli taniej wyjdzie kupić 1650 i winda osobno. O Laptopach z 1050 nie mówię nawet, nie bierz najgorszego, pozbywanego się, złomu , bo szybciej będziesz ciął ustawienia w grach
4 rdzenie procka z passmarkiem koło 6k (i3-8130u ma 5k, a i5-8xxx koło 9k) czyli słabo i gorąco, duży pobór mocy = stara technologia.
40 fps na średnich w full hd w perspektywie kilku lat = szybkie zejście do low.
Za połowę ceny tego lapka kupisz rx 570 + ryzena 1200 i będziesz miał lepszą wydajność w desktopie.
Dodasz system monitor i lepszy procek i 2k wyjdzie, a jak potrzebujesz mibilnej maszyny do pisania, to za pozostały tysiąc jakieś krugery czy manty dostraniesz.
Ten laptop od marcin20000 jest w miarę dobry, jedynie to kiepska matryca bo to jest TN z powłoką ale nie koniecznie bo u asusa to boże to być też IPS (oni obie nazywają tak samo)
jest przyzwoity, ale ma też kilka minusów jak zauważyłeś Primo jest znacznie droższy…
Podstawa, to określenie przez Autora czy laptop ma być na lata, 5-6, czy raczej szybsza wymiana za około 3?1050ti z i5 8XXX spokojnie mu pozwoli pograć na średnich, względnie z domieszką niskich na FullHD. W dłuższej perspektywie, to może jednak warto zaczekać z miesiąc - dwa, dozbierać lub poczekać na jakieś mega wyprzedaże, bo średnio widze wydajność 1050 TI, o gołej 1050 nie wspominam, za 5-6-7 lat.
Kupiłem ten z pierwszego posta (czekam na odbiór w sklepie). Dostanę kilka bonusów od sklepu które będę pewnie w stanie opchnąć za 2-3 stówki, więc cena netto będzie poniżej 3k a za taką konfigurację to bardziej niż przyzwoicie.
Szkoda, ze nie 1050 TI, szansa była, ale i tak wybór niezły
Czasami żal mi aż ludzi, którzy kupują "dobry laptop " z 130 i płaczą, że nic nie działa im, a różnice do 1050 to z 15% ceny lapka