Aj, zapomniałem o systemie operacyjnym. 500 zł.
Różnica jest w procesorze i pamięci RAM. W zestawie masz 6 rdzeni/12 wątków i pamięci 3000 Mhz. W dodatku masz SSD NVMe 256 GB + HDD 1 TB.
Aj, zapomniałem o systemie operacyjnym. 500 zł.
Różnica jest w procesorze i pamięci RAM. W zestawie masz 6 rdzeni/12 wątków i pamięci 3000 Mhz. W dodatku masz SSD NVMe 256 GB + HDD 1 TB.
Co do stacjonarki to myślałem, że zejdziemy trochę z ceny … i to będzie przemawiać za tym wyborem. Kwota 3300 zł nie wystarczy na stacjonarny z taką wydajnością jak wspomniany laptop ?
Może 300-400 zł mniej wyjdzie biorąc Ryzena 1500X/1600 i trochę tańszą płytę, ale wbrew obiegowej opinii nie złożymy tańszej stacjonarki w tym segmencie wydajnościowym. Znaczy od biedy się da, ale będą to raczej bardzo tanie i jakościowo gorsze komponenty tupu mobo ram, zasilacz, obudowa.
Jedna
Kupowanie na części
Prawie zawsze kupując w jednym sklepie płacisz więcej niż jakbys kupiła podzespoły w dwóch.
\Druga sprawa to też drobny błąd w podzespołach, zaraz Ci wkleję.
Próbowałem takich zabiegów. Ma to sens czasem jak dokupujesz części do upgradu, ale zazwyczaj różnice nie są jakieś kosmiczne, a poza tym dochodzą dodatkowe koszty wysyłki - zamiast raz płacić, płacisz kilka razy.
Dokładnie, jak w innym sklepie nie ma czegoś na promocji to ciężko o różnicę, która się opłaci. Co do kompa to w zasadzie by się dało, kwestia jest taka, że to co podajemy to jest fajny zestaw, dużo lepszy od tych laptopów. Daj chwilę to zrobię coś w budżecie.
Ogólnie na morelach wychodzi taniej
Uprzedzając link, pierwszy raz wklejam z konfiguratora morele i nie wiem jaki będzie efekt
Minusy zestawu
Plusy:
Wątpliwosci:
Wersja bardziej oszczędna. Do zastanowienia dysk, czy nie 500 GB lub od razu dodatkowy HDD.
Montujesz w piwnicy od drugiej strony - wymaga ściągnięcia drugiego panelu. Ogólnie buda raczej ok, ale odpadają większe chłodzenia, które mają ok 160mm. Te 0,5 cm też bym brał jako margines błędu. Materiały raczej tanie.
Są 2 - LED z przodu i zwykły z tyłu. Co do przepływu powietrza i kultury pracy to raczej optymistą bym nie był, jednak lepiej cokolwiek niż nic.
Ogólnie nie jest źle ale widać te cięcia w budżecie.
A kysz z taką myszką, najdalej jak przedwczoraj lub wczoraj bardzo podobne widziałem w pewnym hipermarkecie za 1/5 ceny Nie mówię tamte, ale za 1/2 już można coś akceptowalnego w stacjonarnym dostać.
Dzięki, te z którymi miewam styczność sa z epoki prymitywizmu - zasilacz zwisa na górze. Teraz wiem jak się zabrać za takiego pacjenta.
No niestety widać, więcej w tej cenie jednak nie ugramy, a i tak wyszło lepiej niż na laptopie + praktycznie nieograniczona możliwość upgradu vs “kup->pograj->wymień”
Dlaczego nie kupić Win10 w wersji OEM ?
Znowu jest już 50 zł zaoszczędzone. Raczej nikt 32 bitowego systemu nie będzie instalował. A przenieść na inny komputer też można ?
Teoretycznie teraz różnicy już nie ma i chyba można, o ile automat M$ nie uzna, ze coś nie tak, dodatkowo powinnaś przed instalacją “odpiąć” zestaw z konta MS (?) (nie robiłem tego nigdy). Z Boxem jest prościej, możesz przenosić co ile chcesz
Dodatkowo, do zainstalowania OEM musisz… podpiać stary napęd DVD (znowu tylko 90 kilka % szans że ruszy ) lub dokupić. Box jest na USB, to zaś rusza bezpośrednio już.
Oszczędnosć, jeżeli nie masz DVD do podpięcia, jest więc iluzoryczna.
Ja bym nie oszczędzał 50 na systemie zwłaszcza, że ma być ostatnim Windowsem jaki znamy;) będziesz przenosić do woli, a taki kombinowany system to równie dobrze można na alledrogo kupić.
Podpowiedz mi po co mu napęd, skoro sobie może zmontować bootowalny pendrive z pomocą media creation tool. Z marszu będzie miał jak najświeższy build się da?
Co do wyboru między OEM a BOX to licencje są przenośne, ale w OEM za wszelkie problemy odpowiada ten, kto zbudował komputer - brak wsparcia technicznego MS. Poza tym przy wersji BOX są mniejsze problemy z przenosinami na nowy sprzęt.
No niby tak, ale to tez “trzeba umieć” i… stracić czas W sumie ejdnak amsz racje: można i lepiej.
Co myślicie o tym sprzęcie ? Laptop jeszcze nie kupiony.
Zrozum, 15 cali i gry średnio pasują , takie moje subiektywne zdanie. Obiektywnie zaś w środku masz gołą kartę 1050 (bez TI nawet), dla dziecka, które będzie grało we wszystko i latami, to za polecenie czegoś takiego sprzedawca powinien być kastrowany zardzewiałymi nożyczkami do paznokci Ciebie Interesują tylko laptopy z kartą GT 1650 lub desktopy z RX 570. Nic słabszego.
Okej co do laptopa jeszcze pomyśle. W sumie to szukam dwóch komputerów. Jeden stacjonarny i jeden laptop. Oba przeznaczone do gier.
A co myślicie o tej stacjonarce ?