Tak jak w temacie, zwykła obróbka zdjęć w PS, nie żadne hardkorowe tworzenie grafiki.
Z mojej strony co musi być to na pewno 32gb ramu, najlepiej bez systemu.
Podany budżet jest maksymalny. Dobrze, żeby wykonanie było solidne, ponieważ to zakup na dłuższy czas.
Jeśli chodzi o matryce to nie musi być jakaś szczególna, ponieważ laptop i tak będę podłączał pod monitor.
Interesują mnie tylko oferty z x-kom.
Do obróbki zdjęć w PS w zasadzie nie potrzeba dedykowanej karty graficznej. Jeśli laptop ma być trwały to poszedłbym w serie biznesowe: Lenovo Thinkpad (z wyjątkiem najtańszych serii) lub Dell Latitude. X-kom niekoniecznie, bo tam raczej mają sprzęt konsumencki.
Ja mam w aparacie zwykłe SD ale jako karty używam microsd w adapterze SD
Wifi jak masz studio to tak ale jak masz aparat pod ręką to szybciej przełożyć kartę i tada zamiast tworzyć sieć i się podłączać a jak masz drona czy kamerkę sportową to magiczny trik bo one mają microsd a w aparacie jest microsd wsadzone w adapter więc wszystko działa
Adaptery przy fotografii nie są zalecane bo to dodatkowy punkt styku mogący spowodować potencjalne problemy.
W studio zazwyczaj i tak fotografuje się na kablu, po prostu transfer plików jest zbyt wolny na wifi. Do zgrywania kabel też się całkiem nadaje, całkowicie eliminuje konieczność wyciągania karty ze slotu
A jak materiału jest sporo no to osobiście nie widzę problemu w podpięciu szybkiego czytnika na USB 3.0 - bo zazwyczaj takie wbudowane są na 2.0 (ja jeszcze nie widziałem szybszego)
zastanawiałes się nad lapkiem Hyperbook NH5? Popatrz, bo serio ma dobre parametry, PS + LR + Premiere Pro na raz pociągnie bez problemu. W budżecie spokojnie się zmieścisz.
Trzy jednocześnie włączone aplikacje to wyłącznie zasługa ramu więc to żadne osiągnięcie akurat a używasz i tak tylko jednej jednocześnie, chyba Że robisz jakiś encoding/eksport z jednej z nich to i tak zatka Ci cpu całkowicie więc praca na pozostałych i tak będzie utrudniona bez względu na to czy do będzie i9 czy Celeron