Laptop do normalnej (ale bezpiecznej i sprawnej) pracy biurowej w firmie jednoosobowej

1. Kość sprawdź w CPUZ
  2. Dobierz spokojnie używaną, sa tańsze a rzadko się psują (tzn. masz grubo ponad 90% szans, że OK)
  3. W temacie dysku uruchom HDTUNE i wklej zakładkę Health i wynik prędkości/wykres, to powiemy CI, czy SSD szybciej, czy może poczekać.
    :wink:
1 polubienie

Przemyślałem i chyba nie stać mnie na dzień dzisiejszy aby Mojej zrobić prezent w cenie min. 2500zł
Zatem muszę iść wariantem eco i dokupić kość RAM - tak jak zasugerowaliście 8GB.
Niestety Cache jest chyba słaby i HDD też in minus ale powiedzcie czy te 8GB chociaż zwiększy “pinga reakcji” na ładowanie stron,zakładek etc. chociaż o 30-40%? W innym przypadku odczekam i kupię jakąś nową maszynę na raty.
Dzięki

zapomniałbym najważniejszego-jak najlepiej dobrać kość?
tylko wg modelu lapka czy sprawdzić jaką mam już na stanie w maszynie?
a może jeszcze inaczej-opchnąć za 20zł te 4GB co mam i kupić jakąś jedną ale lepszejszą i dobrze taktowaną 8GB?

Nie, nie, nie kombinuj z 8 GB.
4 GB wystarczy spokojnie, dobierz dokładnie taką jaka masz w środku. Ewentualnie z listy zgodności producenta. Mógłbyś na czuja wybrać, ale wtedy masz kilka procent szans, ze nie zagrają razem.

Zamiast dopłacać do 8 GB kości weź jakieś najtańszy dysk SSD 240Gb Adata/Goodram wystarczy. To nie tylko przyspieszy ładowania Windowsa i programów, ale i “zminimalizuje objawy braku RAM”, gdyby wystąpiły. Kiedy brakuje RAM strony WW lądują na dysk, a skoro SSD jest znacznie szybszy od HDD doczytanie nie jest bolesne.

Już całkiem na marginesie, to w grach istotniejsze, połączenie 2x4 GB będzie kilka procent wydajniejsze od 4+8 a o kilkanaście % lepsze od 1x8 GB. chodzi tutaj o mityczny Dual/Flex(Asynchroniczny)/Single Channel pamięci. :wink:
(mmowa o “przepustowości”, nie pojemności :wink: )