Laptop do obróbki video w 4K i gier, długo działający na baterii

Chcę kupić laptoka do gier i obróbki video w 4K, z procem AMD lub Intel, ale zależy mi żeby wytrzymał długo bez dostępu do gniazdka i z tym jest problem, laptopy z wydajną dedykowaną grafiką mają słabe baterie względem wymagającego hardware. Budżet to ok. 5000 zł, choć nie jest powiedziane że muszę wydać wszystko :stuck_out_tongue:
Jeśli znasz taki model, proszę o odpowiedź.

Kup sobie takiego z zasilaniem na USB-C, i dokup solidny power-bank. Sensowna, maksymalna moc laptopa to 140W, więcej będzie trudno zapewnić w przenośnej formie.

ps2. Warto rozważyć laptopa Apple, chipy m są dosyć wydajne przy takich pracach i długo działają na baterii. Ale jak obciążysz to i tak power-bank potrzebny.

Rozważałem nad MacBook-iem, córka na tym pracuje, sprzęt pierwsza klasa, ale chcę pozostać przy Windows. Wystarczyło by mi, żeby laptop wytrzymywał 10 godz. na baterii na przeglądarce internetowej
Noszenie ze sobą power bank-a mi się nie widzi.

Poszukaj z największą baterią

Rzucam propozycję ale na zasadzie „niech inni się wypowiedzą”.

Spora bateria. Występuje w wielu wersjach za czym idzie też cena https://allegro.pl/listing?string=Asus%20TUF%20Gaming%20A16

Jednak pamiętaj, że bateria w laptopach z Windows z RTX’em pod obciążeniem 100% znika w oczach. Po godzinie nie masz baterii, która była w 100% naładowana a to i tak nieźle. Dlatego przedmówca słusznie polecał powerbank. Macbook wytrzyma co najmniej dwa razy więcej ale potrafi zwalniać przy obciążeniu. Mocny RTX potrafi być też znacznie szybszy gdy robisz zaawansowaną obróbkę wideo (DaVinci Fusion, tracking, efekty…). Znowu Apple potrafi być aż nadto szybki gdy używasz dedykowaneo dla niego softu np Final Cut.