Szukam laptopa do pracy (nauka, programowanie) i rozrywki (głównie granie). By ułatwić, to może mieć wliczoną w cenie licencję na OS. Nie wiem jeszcze, ile na niego będę móc wydać, dlatego będę rozważać propozycje za mniej niż 4500 i mniej niż 2800.
Jako, że na być do nauki i gier, to zależy mi na osiągach i na energooszczędności. Nie musi mieć ekranu dotykowego, bo pod gnu linuksami to i tak średnio działa. Nie musi mieć też napędu optycznego.
Co do portów, to dwa HDMI mogą okazać się potrzebne, jeżeli będzie taka opcja. Dwie karty graficzne, to chyba muss have. I szybki, pojemny dysk. Ewentualnie pojemny HDD i SSD przynajmniej 256 GB. Minimum 16 GB ramu.
Dell Inspiron 5515 Ryzen 7 5700U/16GB/512+480/Win11 - ~4500 zł
ASUS TUF Gaming F15 i5-11400H/16GB/512/Win11 RTX3050 - ~4200 zł
Acer Aspire Vero i7-1195G7/20GB/512/Win11 IPS EKO PC - ~3600 zł
Jeśli chcesz kupić dobry lapek do pracy i rozrywki to nie schodź poniżej 3500 zł, bo teraz ciężko jest coś upolować, szczególnie z braku elementów na rynku i podwyżek cen. Powyższe modele to najlepszy i przy okazji najkorzystniejszy wybór pod względem wydajności i jakości wykonania / zastosowanych komponentów / specyfikacji.
Programowanie i rozrywka wchodzą w grę, choć tak do końca nie wiadomo w co chcesz grać. Jeśli bardziej wymagające tytuły pokroju AAA, to może trzeba będzie dopłacić w półce powyżej 5500 zł.
Co do portów HDMI - lepiej kupić z jednym i ew. dokupić zewnętrzny HUB na USB-C.
Ok. Jest jeszcze w sklepach stacjonarnych, gdyby ktoś chciał nabyć. Nie zauważyłem, że nie można nabyć z dostawą do domu. Jest opcja bez systemu, tańsza parę stówek.
Mam pytanie. Szukam czegoś z iGPU intela lub AMD i dGPU AMD. Ciężko znaleźć. Słyszałem, że AMD poszło w APU. Jeżeli tak, to opłaca się coś takiego brać? Jak z energooszczędnością i wydajnością? Laptopa może będę potrzebować zabrać ze sobą, więc prócz wydajności, zależy mi również na energooszczędności. Stąd pomysł na dwa GPU.
Tylko, że nie mają dwóch GPU (Nvidię odrzucam, bo chcę mieć w miarę nowy soft, a korzystam głównie z Linuksa). Czy jest sens inwestować w coś, co ma drugie GPU? A może współczesne konstrukcje są dosyć energooszczędne? W opisie jednego z podlinkowanych wyżej czytałem, że baterii powinno starczać na cały dzień. Orientuje się ktoś, jak z wytrzymałością baterii tych laptopów, podczas grania?
Podałbym link do swojej kolekcji na Steam, ale cenię prywatność. Wymienię część gier:
Tomb Radier (Gram teraz, ale posiadam też Shadow i Rise)
Civilization 6/5
Tropico 5
XCom2
PayDay2
Ark: Survival Evolved (przydałby się szybki dysk, chyba że wypróbuję przez Protona, bo linuksowy port ponoć jest zepsuty)
Age Of Wonders: Planetfall (chodzi na obecnym z Topaz, ale nie mam ustawionych jakiś maks detali)
Mam też, choć nie grałem:
Grand Theft Auto 5 (niestety, nie na Steam, a Epic Games Store - nie wiem czy w ogóle ruszy pod Linuksem)
Song Of Mind (jest obecnie darmowo na Epic Games Store - nie wiem czy w ogóle ruszy)
Cities Skylines (natywne na Steam)
Micro Machines: World Series (gdy w to jeszcze grałem, to miałem drobne lagi - nie wiem czy nie wina internetu; może odświeżę produkcję)
Batman: Arkham Origins
Resident Evil: Relevations - przyszłe residenty też pewnie będę chcieć przejść
Dead Island: Definitive Edition
Observer
American Truck Simulator
I obecnie na tyle. Głównie stare gry i mniej wymagające (bo głównie strategie), ale jest parę bardziej wymagających - Tomb Raider