Laptop do pracy (zdjęcia, obróbka graficzna) oraz do domowego użytku (gry) do 4000 zl

Szukam laptopa do pracy i do gier.
Stacjonarny niestety musi odpaść, bo często będę z nim jeździć praca-dom. Ze skrzynią byłoby to nieco uciążliwe :slightly_smiling_face:
W pracy będzie służyć do robienia zdjęć oraz ich retuszu w Photoshopie (ewentualnie biorę pod uwagę zakup dodatkowo osobnego monitora).
W domu gry, niezbyt wymagające, głównie gta.
Wyświetlacz minimum 17".
Jakis MSI biorę pod uwagę wstępnie. Poproszę o pomoc w wyborze.

Pewnie jeden z tych dwóch, zależnie czy ważniejszy dodatkowy dysk HDD, czy trochę lepsza karta graficzna, tak yo obydwa modele bardzo fajne:

Jeśli chciałbyś procesor i7 to trzeba by było około 4300 wydać.

MSI 17" 4300 najmniej , nie zmieścisz się

Może być 4300. Chyba że w podobnej cenie coś lepszego z innej firmy będzie.

Lepsza firma z laptopów to chyba w tej chwili tylko Dell, ale on słono kosztuje, reszta nie robi różnicy w zasadzie…
Bardzo dobre modele (znajomi mają i technicznie/fizycznie są naprawdę OK) z i7(6 rdzeni)/r7 (4rdzenie/8wątków):

Osobiście byłbym za Lenovo bo przy tym procesorze praca to będzie przyjemność, a i do gier jak GTA spokojnie wystarczy.

Ok.
Lenovo muszę niestety odrzucić ze względu na kiepski kontakt z serwisem. Kiedyś poprosiłem o informacje czy lenovo g710 ma termopady, żebym nie musiał go dwa razy rozbierać do czyszczenia, to kazali mi odesłać na płatny serwis, informacji nie chcieli udzielić. Nie chcę mieć z nimi nic wspólnego :slight_smile:
Zdjęcia - fotografia produktowa, nie muszą być całkowicie idealne, ale możliwie jak najlepszy wyświetlacz przyda się (rozważam wprawdzie zewnętrzny monitor, ale może laptopowy wystarczy mi).

Powyższe modele - domyślam się, że jak komputery do gier to wyświetlacze będą dobre i na spokojnie moge sobie któryś z nich wybrać?

Ram 16 GB to minimum tak jak w asusie wyżej, więc ok.

A jakbym zwiększył budżet do 5000 zł to znalazłby się MSI lub HP?

Lenovo odpada tylko ze względu na serwis, mimo że sprzęt byłby fajny, to nie chce nic od nich z powodu beznadziejnej obsługi.
Asus - koledze zgłaszałem do serwisu laptopa z powodu nieprawidłowo działającej klawiatury, dokładnie opisałem krok po kroku szczegółowo z czym jest problem, asus stwierdził, że nie zauważył problemu, mimo że tłumaczyłem jak krowie na rowie.

HP - tutaj serwis był ok, obsługa podobała mi się.
MSI - nie miałem jeszcze styczności.

Zależy mi głównie na odpowiednim wyświetlaczu - nie znam się na tym, czytałem tylko o jakimś odwzorowaniu srgb, żeby było możliwie wysokie.

Jak zależy Ci na monitorze pod grafikę to tylko zewnętrzny, laptopowe się nie nadają, matryce w telewizorach są lepsze, a gdzie tu do monitora pod grafikę.

Ok. To tak zrobie jednak, monitor dodatkowo.
To może jednak zmiana :slight_smile: - zamiast laptopa, wziąłbym stacjonarny. Tutaj już chyba łatwiej coś będzie wybrać i być może nieco taniej niż 5 tys zl?

No to zestaw niby podobny, ale dużo wydajniejszy no i podzespoły wybrane z myślą o trwałości i dobrej jakości;

Dzięki.
Udałoby się jakąś mniejsza bardziej poręczna obudowę kupić? Albo może z uchwytem coś. Bo ten komputer jednak będę dosyć często przenosić praca-dom

Strasznie ciężki temat obecnie, ale za chwilę poszukam.

Lub

:grin:

Jedno i drugie chyba sie przyda :grin: może monitor jeszcze sie zmieści :smiley:

Palit i NVIDIA - tutaj są jakieś różnice. Bo znalazłem na necie karty, które wszystkie nazywają się gtx1650 tylko roznie sie nazywaja - palit, msi, zota. Czy to wszystko to samo tylko pudelka inne?

Gigabyte i MSI - tutaj jest tylko kwestia ceny? “Markowa” msi bedzie drozsza niz np. gigabyte, a roznic raczej brak?

Palit to producent karty graficznej, Nvidia to producent układu graficznego, który firmy takie jak: Gigabyte, MSI, Zotac, Palit, Gainward, XFX, EVGA i wiele, wiele innych wykorzystują do budowy karty graficznej. Co więcej często jeden producent posiada kilka modeli.
To tak jak rower, też ma swoich producentów rower to rower (gtx 1650), a producenci to arkus, romet etc.
Podałem Ci naprawdę spoko model, więc szkoda rozglądać się za innym.
Oczywiście ten model jest lekko na wyrost na Twoje obecne wymagania, ale w razie jakiejś ciekawszej grafiki 3d, czy nowych gier też bez problemu da sobie radę.

Nie posiadasz już stacjonarki w domu?

Jeżeli chodzi o laptop osobiście wybrałbym coś z lepszą matrycą. Lenovo znacznie się poprawił, jeżeli chodzi o serwis.
Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/480/Win10X GTX1650
Dodatkowa ta seria posiada gwarancję premium do rejestracji.

Taniej z przyzwoitą matrycą
HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/480/Win10x GTX1650

Gajwer - stacjonarki nie mam, tutaj chyba nawet pytalem o nią, tylko ze to bylo dla rodziny, nie dla mnie :wink:
Chyba na stacjonarke jednak sie zdecyduje.

To dobry wybór, laptop jest lepszy tylko jeśli obowiązkowa jest pełna mobilność (tzn. komputer mieści się w torbie na ramię). Wszystkie pozostałe kwestie są na minus w laptopie.

1. AMD Ryzen 7 2700x czy AMD Ryzen 5 3600x?
    Ceny zbliżone. Nie znam się i nie wiem jak je porównać.
    Myślę, że mi to będzie wszystko jedno, przy Ryzen 7 2700x czytałem tylko że bardziej do pracy, a Ryzen 5 3600x bardziej gdy tylko do samych gier

2. Gigabyte B450 Gaming X - gdzieś przeczytałem (ale to tylko komentarz jakiejś osoby na necie), że ta płyta wspiera procesory do 3.6 GHz. Na stronie producenta nie umiem znaleźć info na ten temat. AMD Ryzen 7 ma 3.7 GHz…

3. Złożenie tego to tylko wpięcie wszystkiego tam gdzie trzeba i koniec i nie mam sie czego obawiać? Czy lepiej jak jednak dam komuś do złożenia? Mam w firmie informatyka

1. 2700x wybrałem z myślą o Twojej pracy, skoro gry to jednak kwestia drugorzędna. 1:50 wyniki w aplikacjach (mniej znaczy lepiej), dalej gry.
    https://youtu.be/tfp9ISa11Ys
  2. To oczywiście głupota, bez problemu wspiera wszystkie Ryzen.
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B450-Gaming-X-rev-10#support-dl
  3. Zdecydowanie komp do kogoś kto wie jak.