Szukam laptopa do pracy i do gier.
Stacjonarny niestety musi odpaść, bo często będę z nim jeździć praca-dom. Ze skrzynią byłoby to nieco uciążliwe
W pracy będzie służyć do robienia zdjęć oraz ich retuszu w Photoshopie (ewentualnie biorę pod uwagę zakup dodatkowo osobnego monitora).
W domu gry, niezbyt wymagające, głównie gta.
Wyświetlacz minimum 17".
Jakis MSI biorę pod uwagę wstępnie. Poproszę o pomoc w wyborze.
Pewnie jeden z tych dwóch, zależnie czy ważniejszy dodatkowy dysk HDD, czy trochę lepsza karta graficzna, tak yo obydwa modele bardzo fajne:
Jeśli chciałbyś procesor i7 to trzeba by było około 4300 wydać.
MSI 17" 4300 najmniej , nie zmieścisz się
Może być 4300. Chyba że w podobnej cenie coś lepszego z innej firmy będzie.
Lepsza firma z laptopów to chyba w tej chwili tylko Dell, ale on słono kosztuje, reszta nie robi różnicy w zasadzie…
Bardzo dobre modele (znajomi mają i technicznie/fizycznie są naprawdę OK) z i7(6 rdzeni)/r7 (4rdzenie/8wątków):
Osobiście byłbym za Lenovo bo przy tym procesorze praca to będzie przyjemność, a i do gier jak GTA spokojnie wystarczy.
Ok.
Lenovo muszę niestety odrzucić ze względu na kiepski kontakt z serwisem. Kiedyś poprosiłem o informacje czy lenovo g710 ma termopady, żebym nie musiał go dwa razy rozbierać do czyszczenia, to kazali mi odesłać na płatny serwis, informacji nie chcieli udzielić. Nie chcę mieć z nimi nic wspólnego
Zdjęcia - fotografia produktowa, nie muszą być całkowicie idealne, ale możliwie jak najlepszy wyświetlacz przyda się (rozważam wprawdzie zewnętrzny monitor, ale może laptopowy wystarczy mi).
Powyższe modele - domyślam się, że jak komputery do gier to wyświetlacze będą dobre i na spokojnie moge sobie któryś z nich wybrać?
Ram 16 GB to minimum tak jak w asusie wyżej, więc ok.
A jakbym zwiększył budżet do 5000 zł to znalazłby się MSI lub HP?
Lenovo odpada tylko ze względu na serwis, mimo że sprzęt byłby fajny, to nie chce nic od nich z powodu beznadziejnej obsługi.
Asus - koledze zgłaszałem do serwisu laptopa z powodu nieprawidłowo działającej klawiatury, dokładnie opisałem krok po kroku szczegółowo z czym jest problem, asus stwierdził, że nie zauważył problemu, mimo że tłumaczyłem jak krowie na rowie.
HP - tutaj serwis był ok, obsługa podobała mi się.
MSI - nie miałem jeszcze styczności.
Zależy mi głównie na odpowiednim wyświetlaczu - nie znam się na tym, czytałem tylko o jakimś odwzorowaniu srgb, żeby było możliwie wysokie.
Jak zależy Ci na monitorze pod grafikę to tylko zewnętrzny, laptopowe się nie nadają, matryce w telewizorach są lepsze, a gdzie tu do monitora pod grafikę.
Ok. To tak zrobie jednak, monitor dodatkowo.
To może jednak zmiana - zamiast laptopa, wziąłbym stacjonarny. Tutaj już chyba łatwiej coś będzie wybrać i być może nieco taniej niż 5 tys zl?
No to zestaw niby podobny, ale dużo wydajniejszy no i podzespoły wybrane z myślą o trwałości i dobrej jakości;
Dzięki.
Udałoby się jakąś mniejsza bardziej poręczna obudowę kupić? Albo może z uchwytem coś. Bo ten komputer jednak będę dosyć często przenosić praca-dom
Strasznie ciężki temat obecnie, ale za chwilę poszukam.
Lub
Jedno i drugie chyba sie przyda może monitor jeszcze sie zmieści
Palit i NVIDIA - tutaj są jakieś różnice. Bo znalazłem na necie karty, które wszystkie nazywają się gtx1650 tylko roznie sie nazywaja - palit, msi, zota. Czy to wszystko to samo tylko pudelka inne?
Gigabyte i MSI - tutaj jest tylko kwestia ceny? “Markowa” msi bedzie drozsza niz np. gigabyte, a roznic raczej brak?
Palit to producent karty graficznej, Nvidia to producent układu graficznego, który firmy takie jak: Gigabyte, MSI, Zotac, Palit, Gainward, XFX, EVGA i wiele, wiele innych wykorzystują do budowy karty graficznej. Co więcej często jeden producent posiada kilka modeli.
To tak jak rower, też ma swoich producentów rower to rower (gtx 1650), a producenci to arkus, romet etc.
Podałem Ci naprawdę spoko model, więc szkoda rozglądać się za innym.
Oczywiście ten model jest lekko na wyrost na Twoje obecne wymagania, ale w razie jakiejś ciekawszej grafiki 3d, czy nowych gier też bez problemu da sobie radę.
Nie posiadasz już stacjonarki w domu?
Jeżeli chodzi o laptop osobiście wybrałbym coś z lepszą matrycą. Lenovo znacznie się poprawił, jeżeli chodzi o serwis.
Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/480/Win10X GTX1650
Dodatkowa ta seria posiada gwarancję premium do rejestracji.
Taniej z przyzwoitą matrycą
HP Pavilion Gaming i5-9300H/16GB/480/Win10x GTX1650
Gajwer - stacjonarki nie mam, tutaj chyba nawet pytalem o nią, tylko ze to bylo dla rodziny, nie dla mnie
Chyba na stacjonarke jednak sie zdecyduje.
To dobry wybór, laptop jest lepszy tylko jeśli obowiązkowa jest pełna mobilność (tzn. komputer mieści się w torbie na ramię). Wszystkie pozostałe kwestie są na minus w laptopie.
-
AMD Ryzen 7 2700x czy AMD Ryzen 5 3600x?
Ceny zbliżone. Nie znam się i nie wiem jak je porównać.
Myślę, że mi to będzie wszystko jedno, przy Ryzen 7 2700x czytałem tylko że bardziej do pracy, a Ryzen 5 3600x bardziej gdy tylko do samych gier -
Gigabyte B450 Gaming X - gdzieś przeczytałem (ale to tylko komentarz jakiejś osoby na necie), że ta płyta wspiera procesory do 3.6 GHz. Na stronie producenta nie umiem znaleźć info na ten temat. AMD Ryzen 7 ma 3.7 GHz…
-
Złożenie tego to tylko wpięcie wszystkiego tam gdzie trzeba i koniec i nie mam sie czego obawiać? Czy lepiej jak jednak dam komuś do złożenia? Mam w firmie informatyka
- 2700x wybrałem z myślą o Twojej pracy, skoro gry to jednak kwestia drugorzędna. 1:50 wyniki w aplikacjach (mniej znaczy lepiej), dalej gry.
https://youtu.be/tfp9ISa11Ys - To oczywiście głupota, bez problemu wspiera wszystkie Ryzen.
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B450-Gaming-X-rev-10#support-dl - Zdecydowanie komp do kogoś kto wie jak.