Cześć szukam nowego laptopa pod programowanie, choć i czasem chciałbym sobie na nim pograć.
Laptop nie musi mieć systemu, bardzo lubię korzystać z Linuxa.
Budżet to 3000-3500zł
Co polecacie? Ja myślałem nad:
Cześć szukam nowego laptopa pod programowanie, choć i czasem chciałbym sobie na nim pograć.
Laptop nie musi mieć systemu, bardzo lubię korzystać z Linuxa.
Budżet to 3000-3500zł
Co polecacie? Ja myślałem nad:
Apple na Linuxie do grania? Powiedz jeszcze może w czym chcesz programować, to będzie łatwiej coś doradzić.
Java, C, C# C++. Co do tego Appla to chodzi o to że nie muszę trzymać się kurczowo Linuxa, i mogą być inne systemy. :d
Pracowałeś kiedyś na OSX?
Może najpierw warto by było podziałać na wirtualce.
OSX to takie Ubuntu, z tym że jeszcze o wiele bardziej zaśmiecone, i to do takiego stopnia, że już nic z tym nie zrobisz.
Jeżeli pracowałeś kieydyś na dystrybucji Ubuntu i byłeś zadowolony, to bardzo możliwe, że byłbyś zadowolony również z OSX.
Z Ubuntu pracowałem i było nawet przyjemne :p.
Ale w takim razie zrezygnujmy z OSX.
To co byście polecili w takim budżecie jak mój?
Jak C# to na Windowsie. Ale podałeś same języki programowania - co chcesz programować? Aplikacje desktopowe? Backend serwerowy? Dopiero się uczysz, czy już programujesz? Czy może “jeszcze nie wiem ale chcę mieć komputer do wszystkiego”?
Opcja komputer do wszystkiego odpada.
Dopiero będę zaczynać programowanie w innych językach niż Java.
Czterordzeniowy procek HQ, matryca IPS (średnia), aluminiowa obudowa (nie cała) i grafika wydajna (2x mocniejsza od MX150). Oczywiście musisz dokupić dysk SSD M.2 (nie NVMe).
Jeżeli chodzi o maksymalną wydajność łącząc z mobilnością
ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050
Z ciekawych alternatyw z trochę słabszymi podzespołami lecz jeszcze bardziej mobilnymi:
Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/12GB/240+1TB RX550
ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/256+1TB MX150
Brałbym takiego Asusa. Do programowania nie potrzebujesz więcej ramu niż 8gb i mocny procesor?
No i masz gtxa 1050, więc do gier luks