procesor: czterordzeniowy 3 GHz, Cache 3 MB, z obsługą instrukcji SSE 4.1.
Instrukcje SSE 4.1 posiadają:
– procesory Intel wydawane od 2010 roku,
– procesory AMD wydawane od 2015 roku;
pamięć RAM: 16 GB;
karta graficzna (patrz tabela poniżej):
– NVIDIA GeForce **** z pamięcią 3-4 GB RAM
(rekomendacja dla projektów poniżej 2 milionów powierzchni*);
– NVIDIA GeForce ***** z pamięcią powyżej 4 GB RAM
(rekomendacja dla projektów powyżej 2 milionów powierzchni*);
przykładowa optymalna konfiguracja: Windows 10 – 64-bitowy, pamięć RAM: 16 GB, procesor Intel Core i5 7500, karta NVIDIA GeForce ***** (patrz tabela poniżej).
Wygląd laptopa nie ma znaczenia, ale dobrze jakby był w miarę solidny, bo to zakup na parę lat.
Praca głównie na kablu ale kompa trzeba czasem zanieść do klienta i popracować z nim nad koncepcją.
Pewnie model wystarczy, lecz jest nieopłacalny. Przynajmniej moim zdaniem.
Jeżeli koniecznie musi być to 17" Lenovo Legion 5i-17 i7-10750H/32GB/512 RTX2060 144Hz
Wystarczy w zupełności dodatkowo posiada stonowany design.
Laptopy zwykle są mniej solidne, zawsze można też mysleć o stacjonarce + zdalny dostęp z jakiegoś przenośnego netbooka (obliczenia w domu, a u Klienta tylko terminal dostępowy).
Nigdy nie będzie projektował u/z klientem bo go przez okno wyrzuci ;). Do klienta przynosi się gotową wizualizację, rendery, czy zdjęcia i ew. po uwagach nanosi poprawki.
Lepiej żeby kupił wydajną stacjonarkę w tej cenie i monitor minimum 32’’, a nie kaleczył na laptopie.
Nic tu nie gra do projektowania. Projekty robi się na komputerze z 24-27" monitorem, a klientowi na laptopie można pokazać efekt końcowy.
Stolarka kuchenna wymaga ładnych rzutów w 3D.
Katra graficzna najtańsza do takiej zabawy
Miśki, jak wpisze dwa komputery do wniosku o dofinansowanie to go nie dostanie. To pierwsze.
Druga rzecz, nie chodzi o render przy kliencie tylko choćby zmianę ustawień szafek na rzucie. Stacjonarkę ma i coś tam na niej teraz dłubie na innym programie - no i nie jest zadowolony.
Monitor 27" od pc w domu też jest , planuje używać obu ekranów przy pracy.
Pecet leciwy więc będą dwie pieczenie na jednym ogniu.
@jajecpl szkoda że nawet nie zadałeś sobie trudu zajrzeć na stronę wymagań którą podałem.
UWAGA! Programy CAD Projekt K&A na kartach graficznych innych niż NVIDIA GeForce nie będą funkcjonować.
Przecież ten artykuł traktuje o api dla programistów, dzięki któremu mogą pisać crossplatformowo, a nie o uruchamianiu programów graficznych na kartach nvidia Ciekawe, jaka byłaby wydajność przy takiej emulacji
Serio? To wpisz sobie ocelot ATi cuda w wyszukiwarkę. https://gpuocelot.gatech.edu/about/
I to działa, nie czuć żadnego narzutu/emulacji
//off/ chyba w końcu znalazłem klawiaturę którą kocham//
No ale co ty mi tu dalej linkujesz. Przeczytaj może sam. To jest emulacja CUDA na innych kartach. To nie ma nic wspólnego z wykorzystywaniem do pracy z grafiką. Przecież o tym był też ten pierwszy artykuł. Emulacja robi dodatkowy narzut z samej zasady, a do tego to jest programowa emulacja fizycznych rdzeni karty nvidia.
Ale zdajesz sobie sprawę że CAD Projekt K&A nie ma nic wspólnego z programem Autodesk AutoCAD jak i wieloma innymi klonami zupełnie różnych producentów? A więc każdy z tych producentów może wspierać lub nie wspierać dowolny hardware. Autor tego oprogramowania nie wspiera kart graficznych AMD.
Po przejrzeniu na szybko ofert dochodzę do wniosku, że chyba nic wydajniejszego w tej cenie nie kupisz niż sam znalazłeś, ale nadal nie jestem przekonany do laptopa jako woła roboczego i to jeszcze dla stolarza. Niech to trzyma z daleka od warsztatu
No, chyba że z takim ryśkiem 8/16 rdzeni jeśli ten program lubi wielowątkowość
Tylko ten TUF to 15"… I jeszcze bez OS jak widzę.
Laptop na 100% „na robotę” nie będzie jechał tylko już gotowe plany wydrukowane To ma być tylko narzędzie projektowe. Rozmawiałem z nim na temat stacjonarki vs laptopa no i niestety obecnie mu wygody laptopa zwyczajnie brakuje. A temat laptop + PC to już może nie przejść. Zabawa z pulpitem zdalnym to tez niestety półśrodek, bo „a co jeśli” u klienta będzie tragicznie wolny internet?
Ja sam pracowałem przez parę lat przez RDP i naprawdę to jest ostateczność.