Muszę dodać RAM-u do laptopa + czyszczenie układu chłodzenia. Jak przygotować laptop pod względem mojego bezpieczeństwa danych ? ( nawet tych tzw. usuniętych ? ) Myślę o założeniu hasła na użytkowniku ( admin już oczywiście ma ) ale o ile wiem, można ’ grzebać" w zawartości dysku omijając hasła.
Czy jest możliwa zamiana podzespołów istniejących na inne np. z odzysku , gorszej jakości ?
Dzięki za info
ale o ile wiem, można ’ grzebać" w zawartości dysku omijając hasła.
Jasne że można, podchodzi koleś z pendrivem uruchamia linuxa i ma dostęp.
Czy jest możliwa zamiana podzespołów istniejących na inne np. z odzysku , gorszej jakości ?
Co? Jako masz model? Jeśli niezbyt stary to masz wlutowaną i grafikę i procesor, nie ma co podmienić…
Wyjęcie dysku nie wchodzi w grę? To najbardziej oczywiste rozwiązanie.
Zastanawia mnie do jakiej półki serwisu chcesz oddać laptopa skoro martwisz się o podmianę podzespołów czy dane jakie tam masz
Zaszyfruj dysk Bitlockerem lub Veracryptem. W laptopie, którego nosi się przecież ze sobą i tak zawsze warto to zrobić.
@anon41799040
Zakładam, że gdyby umiał wyjąć dysk to równie dobrze wymieniłby pamięć RAM.
Swoją drogą może spróbujesz zrobić to sam. Zależy jaki to laptop, ale generalnie to kwestia wykręceniu paru śrubek. Zajmuje to parę minut.
Zawsze można poprosić o to serwisanta.
Na tej zasadzie to może wszystko zrobić na naszych oczach. Przecież to maks 15 minut roboty.
Nie zawsze. W jednym z moich lapków (Dell E4310) wyciągnięcie dysku to kwestia czterech (chyba) śrubek. Za to wyczyszczenie chłodzenia procesora wiąże się z rozebraniem całego sprzętu na części pierwsze.