Laptop do The Sims 3 i 4 (do 1500zł)

Witajcie. Moja koleżanka szuka laptopa, na którym przede wszystkim pogra w The Sims 3 oraz 4, a oprócz tego jej wymagania to:

• duża pojemność dysku
  • Windows 10
  • cena: do 1500zł

I tu chciałbym Was dla pewności zapytać, czy np. ten laptop byłby dla niej odpowiedni? A może macie jakieś swoje propozycje? Z góry dzięki za pomoc :slight_smile:

Mam wątpliwości czy zintegrowana grafika od Intela da radę - raczej poszukałbym sprzętu z samodzielną kartą grafiki (GeForce lub Radeon). Zwłaszcza że w Sims 3 wczytuje się od razu cała okolica, która jest dosyć rozległa. U mnie Sims 3 z dodatkami bez problemu chodziły na komputerze z procesorem Dual Core E5200 podkręconym do 3,3 GHz (była to pierwsza seria dwurdzeniowców Intela) więc sądzę że dowolny procesor z serii Core i3 powinien dać radę.

Z systemem za 1500 to laptop do biura co najwyżej, a nie do grania. Albo zwiększ budżet albo szukaj używek.

Hmmm… no to może coś takiego? https://www.olx.pl/oferta/laptop-do-gier-world-of-tanks-hp-8570p-i5-8gb-256gb-amd-win7-gw-klasaa-CID99-IDqMXqP.html#99ae6fe91d;promoted

Z pewnością ten laptop lepiej się nada niż sprzęt ze zintegrowaną grafiką. Podobno “czwórka” obsługuje zintegrowaną grafikę, ale pewnie należałoby wtedy grać a niskich detalach. A w tej cenie chyba trudno znaleźć coś lepszego.

Kup używany i bedzie git http://allegro.pl/lenovo-z70-80-i5-5200u-4gb-1000-win10-gt840m-i7326270926.html laptop całkiem spoko wygląda niby loombard ale trzeba popytać o baterie

1 polubienie

Dzięki wielkie, posłałem link koleżance, może się na niego zdecyduje :slight_smile:

Jakoże moja luba ciupie w Simsy 3 na potęgę (jak się akurat jej nie chce w Wiedźmina 3 grać) z modami + machinima to podpowiem Ci, że simsom bardzo “smakuje” dobra pamięć w DualChannel, dość żwawy procesor i najlepiej władować je na dysk SSD. Dysk SSD eliminuje problem doczytywania się okolicy po każdym obrocie kamerą, problemy z doczytywaniem się obiektów i to z dodatków, z modów czy sklepu. Rzadziej występują nieoczekiwane błędy podczas gry, zawieszanie się jej czy wyłączanie. Nie wyeliminuje to całkowicie bolączki z dropami FPS , ale przynajmniej przez 90% czasu gra się komfortowo gdy nie zmieniamy co chwila widoku okolicy. Karta graficzna w tej grze ma drugorzędne znaczenie. Chyba tylko integry kiepsko sobie radzą, a tak jest ogólnie płynna nawet na mobilnej Nvidii 9400m.

1 polubienie

A co powiecie o laptopie ASUS X540LJ? Kolezanka sobie go upatrzyla, ale nie jestem pewien czy sprosta jej wymaganiom :stuck_out_tongue:

To jest bardzo słaba jednostka. Od biedy się nada, ale o komforcie bym zapomniał. Widzę budżet wzrósł do 1900, ale zaproponuję coś jeszcze:

2400, ale to już jest jednostka naprawdę solidna do mniej wymagających gier. Jest jeszcze wersja z 4 GB RAM za 2200, ale chyba nie warto dzisiaj już inwestować w tak mało RAM. Zresztą laptop ma tylko jeden taki slot i ew. rozbudowa wiązałaby się z wymianą kości, a nie jej dołożeniem. Za 2600 jest wersja z dyskiem SSD 256 GB, jeżeli koleżanka nie potrzebuje aż tyle miejsca, ale zależy jej na szybkości działania sprzętu.

Koleżanka ma obecnie na oku laptop ASUS VivoBook Max F541UJ-DM494T - jak myślicie, chyba byłby spoko? :slight_smile:

Niech zgadnę. Głównym powodem był kolor… Ten laptop z linku w ogóle się nie umywa do opcji podanych powyżej. Mniej Ram, gorszy procesor, gorsza karta graficzna i tylko 200 zł mniej…

Dalej obstawiam tego laptopa z wolnym dyskiem HDD 1TB

lub wariant z szybszym dyskiem SSD 128

Ewentualnie dopłatę do wersji 256 GB SSD -2500 zł

Co w sumie byłoby dopłatą sensowną.

Dzięki, ale niestety koleżanka nie dała się przekonać - ostatecznie kupiła sobie tego VivoBooka :stuck_out_tongue_winking_eye: Tak czy siak, Simsy jej tam działają, tak więc problem już rozwiązany :slight_smile: Dziękuję wszystkim za pomoc!

Jak ktoś kupuje oczami to potem się rodzą takie kwiatki. Życie pokazuje, że takie osoby prędzej czy później żałują swojej decyzji. Poza nietypowym kolorem ten laptop w sobie nie ma nic. Nie dość, że podzespoły dwie generacje do tyłu, to wydajnością też nie grzeszy - GPU dwie klasy gorszy.