Witam. Jest to mój pierwszy post na forum.
Przechodząc do sedna sprawy.
Poszukuję laptopa, nowego, którego przeznaczeniem będą multimedia (filmy,internet,arkusz kalkulacyjny) itp. oraz do uruchomienia niektórych gier. Wiem z góry, że laptopy nie służą do grania (słaba wymiana ciepła) oraz cena typowo stworzonych dla graczy laptopów zaczyna się od 4 tysięcy złotych. Jednak brak funduszy na stworzenie PC, czy też konsoli powoduje, że potrzebuję laptopa (jest do dla bliskiej osoby, nie dla mnie).
Najlepiej jakby laptop miał 17,3 cali, chociaż zauważyłem, że takich laptopów ogólnie na rynku jest mało, co wiąże się z większą kwotą w porównaniu z laptopem o wielkości 15,6 cali (mając te same bebechy). Czyli najlepiej jeśli uda się znaleźć dużego laptopa (17,3 cali), jeśli jednak ktoś zna albo znalazł laptopa o wymaganiach pokazanych poniżej, lecz o wielkości 15,6 cali, również będę zadowolony i wezmę jednak ten mniejszy.
Co do gier, nie chodzi o to, że chcę pograć w najnowszego AC, czy też Dying Light albo Battlefield. Mają działać na tym najnowsze simsy oraz gry sportowe typu fifa. (Myślę, że te gry nie są aż tak wymagające).
System: mam swój, także oferty bez systemu jak najbardziej na miejscu.
Procesor: myślę, że jeśli chodzi o nowy laptop to ten Core I5 powinien być co najmniej, rozwiązania AMD nie podobają mi się mówiąc szczerze.
Karta graficzna: no tutaj właśnie jest największy dylemat, w następnej części rozwinę temat.
Pamięć RAM: wydaje mi się, że 8 GB jest “standardem” jeśli chodzi o nowy laptop + jeśli chce się go mieć dłużej niż 2 lata.
Dysk twardy: zwykły dysk twardy o pojemności co najmniej te 750 GB będzie ok, żadne SSD bo ceny tego są nieziemskie.
Marki laptopów: jestem zrażony do Acera oraz HP, także tym firmom bym szczerze podziękował.
Myślałem o Lenovo, Asus, Sony, Toshiba, Samsung, może Dell ?, może jakieś inne ?
Moje propozycje:
http://allegro.pl/laptop-lenovo-g710-i5-4210m-8gb-1tb-gt820m-2048mb-i5064953147.html
Znalazłem takie fajne cudo (proszę się nie śmiać): wydaje mi się w porządku, ma to czego oczekuję. Procesor I5-4210M o częstotliwości taktowaniu rdzenia wynoszącej 2,6 GHz.
Co do karty graficznej jest to GeForce 820M. Dla mnie wydaje się w porządku, szczególnie patrząc na tą stronę:
http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-710M.108434.0.html
Zjeżdżając niżej zauważyłem fajne porównanie wydajności tejże karty graficznej z różnymi grami.
I tak np. Fifa 15, na wysokich ustawieniach ma niby śmigać w ok. 48 FPS (na zielono), z The Sims 4 już trochę gorzej, bo tylko na średnich śmiga w około 48 FPS.
Fajnie to wygląda, ale pytanie proste. Czy w te gry, które ukazałem powyżej można grać bez ścinania się, wiem że o Ultra mogę zapomnieć, to nie o to chodzi, jednak czy po prostu te gry pójdą w miarę płynnie, bo nie wiem szczerze mówiąc, czy ustawienie średnie są takie, że coś tam klatkuje, czy też chodzi płynnie.
Tutaj praktycznie ten sam laptop:
http://www.x-kom.pl/p/214858-notebook-laptop-17-3-lenovo-g710-i5-4210m-8gb-1000gb-gt820m.html
Jednak zauważyłem, że ma bodajże lepszą baterię.
Proszę wybaczcie moją długą wypowiedź, jednak myślę, że osoba, która to przeczyta będzie w stanie o wiele bardziej pomóc, niż bym na początku napisał same ogólniki.
Spotkałem się z opiniami, że owa karta graficzna jest słaba i na niej te gry nie pójdą, to w sumie nie wiem co mam o tym myśleć.
Jeżeli rzecz jasna ktoś ma swoje propozycje proszę śmiało tutaj wysłać, będzie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej kwestii.