Laptop dysk 500GB a widoczne tylko C 120 GB

Witam,

Miałem awarię dysku i oddałem laptopa do serwisu.

Wszystko niby ok ale niestety mam dostępny tylko dysk C gdzie jest tylko 120GB.

Czy da się zrobić partycję tak żeby odzyskać resztę dysku? Niestety jestem słaby w te klocki więc proszę o wyrozumiałość i proste opisy.

Laptop Samsung.

W informacjach o sprzęcie mam :

Magazyn i dwa dyski jeden C 120

idrugi który w opisie ma Stacja dysków rozmiar 465,76GB

W opisie tego drugiego poniżej jest napisane że są partycje Disk #0 partition#0 15,00GB Disk #0 partition#1 100GB Disk #0 partition#2 120GB Disk #0 partition#3 162,99GB.

Jak to ogarnąć?

A masz przez system przydzielone liter dysku np.D;E ;F itp.Pewnie nie.

Wejdź panel sterowania-narzędzia administracyjne-zarządzanie komputerem-zarządzanie dyskami.Sprawdź tam ,czy masz przydzielone litery dla partycji. :smiley:

No właśnie nie mam.

w zarządzaniu dyskami mam :

znaczek dysku bez opisu i to jest partycja odzyskiwania pojemność 15 GB

kolejny to C ( Rozruch pliki … ) 120 GB

Ostatni to system ( system Aktywacja Partycja podstawowa ) 100MB

Na dole mam tak jak by podzielony dysk Niebieskie pierwszy bez opisu 15 GB Drugi system 100MB i trzeci “c” 120 GB.

Potem zielony bez opisu 162,99 GB w polu wpisane tylko “wolne miejsce”

I ostatni czarny 167,67 GB " nie przydzielone"

I te dwa ostatnie niestety nie są dla mnie widoczne w sensie nie mogę z nich korzystać.

Jak przypisać “literki” i jakie do tych dwóch partycji?

A sprawdź w Menadżerze urządzeń model dysku. Bo mi to nie wygląda na dysk 500 GB.

HGTS HT S545050A7E380 -mam nadzieję że to to…

Pokaż screena z Zarządzania dyskami

Tak to wygląda :

http://www.iv.pl/images/72408682394002004923.png

Wszystko jest ok. Po prostu nadaj litery partycjom i sformatuj je. Ewentualnie dwie ostatnie możesz połączyć w jedną większą.

Super :slight_smile: Ale to jest właśnie moje pytanie. Jak tego dokonać?

15GB zajmuje partycja odzyskiwania,

100MB partycja “zarezerwowana” przez system,

120GB partycja C.

Do tego masz partycję rozszerzoną z dyskiem logicznych o wielkości ~162GB i nieprzedzielone miejsce ~167GB

czyli pojemność dysku się zgadza.

Kliknij prawym przyciskiem myszy na tych nienazwanych partycjach, dalej sobie powinieneś poradzić (przynajmniej mam taką nadzieję).

jak nie dajesz rady w systemowym narzedziu możesz spróbować przez easeus partition manager;]

Przecież wystarczy tylko usunąć partycję rozszerzoną i z nieprzydzielonego miejsca utworzyć nową partycję. Ot cała filozofia, nie wiem dlaczego systemowymi narzędziami autor tematu miałby sobie nie poradzić.

Udało mi się zrobić ten co jest na zielono jako E ale jak połączyć te dwa ostatnie ? Bo jak chciałem zrobić z tego ostatniego F to wyskakuje że mam już maksymalną liczbę partycji. Co robić?

Przecież masz wyżej napisane. Usuń dwie ostatnie partycje i z wolnego miejsca zrób jedną, większą.

Jak je usunąć? Pisałem że jestem laikiem :oops:

Wszystko masz pod prawym przyciskiem myszy. Wciśnij go i czytaj jakie masz opcje. Wszystko jest po polsku, wiec łatwo się domyślić co jest do czego.

Jak klikam na partycji która jest zrobiona to jest spoko ale na nie przypisanej mam tylko Nowy wolium prosty , właściwości i pomoc. Jak ta nie przydzielona partycję uruchomić?

Kliknij prawym przyciskiem myszy na nieprzydzielonym miejscu i wybierz Utwórz nowy wolumin bądź podobnie.

Usunąłeś cała partycję rozszerzoną? Czy tylko dysk logiczny?

Teraz wygląda to tak:

http://www.iv.pl/images/32761227628209205599.png

Chcę uruchomić ostatnią partycję a najlepiej połączyć z przed ostatnią.

Ostatnia partycja jest nie dostępna. Jak to zmienić?