Świeżo po zakupie boot priority wyglądał normalnie czyli wszystkie urządzenia po jeden raz.
Zainstalowałem linux mint pierwszy raz niestety po instalacji nie uruchomił się system a komputer wyrzycił błędy typu że kabel sieciowy może być nie wpięty poprawnie itp. Doszedłem do wniosku że próbuje się bootować z sieci ponieważ nie znalazł systemu nigdzie indziej. Jak się okazało laptop posiada nowy typ biosu EFI i dlatego w drugim podejściu instalacji wyznaczyłem partycję EFI system partition, i formatując wszystko jeszcze raz. Teraz system się uruchamia i pracuje normalnie lecz jest mały bałagan w EFI boot priority, było 7 urządzeń a jest 15 bo się wszystko dubluje. Zauważyłem też że system się przedstawia w EFI biosie jak na zdjęciu. Ale dlaczego mam podwójnie wszystkie urządzenia? Chyba wolałem zwykły BIOS.
Według mnie, powinieneś wejść do BIOSu, zaznaczyć pozycję “Load Optymized (Optimal) Defaults” > Enter > potwierdzić zmianę i zrestartować komputer. Może wtedy nastąpi naprawa tego błędu w BIOSie?
no działa, już się przyzwyczaiłem, może jak będę miał więcej czasu to wyjmę bateryjkę na klka minut bo wiem że jest dosyć łatwo w tym modelu, chyba to mu nie zaszkodzi a może wykasuje zdublowane urządzenia.
Miałem nadzieję że ktoś wie dlaczego się tak stało ale może to tylko u mnie jakiś błąd efi biosu.
Może to ma coś wspólnego z GRUBem partycją butującą ale dziwne że dubluje też LAN etc.