Laptop EFI BIOS podwójne wpisy w "boot priority"


(Oyabunbaba) #1

Witam

Świeżo po zakupie boot priority wyglądał normalnie czyli wszystkie urządzenia po jeden raz.

Zainstalowałem linux mint pierwszy raz niestety po instalacji nie uruchomił się system a komputer wyrzycił błędy typu że kabel sieciowy może być nie wpięty poprawnie itp. Doszedłem do wniosku że próbuje się bootować z sieci ponieważ nie znalazł systemu nigdzie indziej. Jak się okazało laptop posiada nowy typ biosu EFI i dlatego w drugim podejściu instalacji wyznaczyłem partycję EFI system partition, i formatując wszystko jeszcze raz. Teraz system się uruchamia i pracuje normalnie lecz jest mały bałagan w EFI boot priority, było 7 urządzeń a jest 15 bo się wszystko dubluje. Zauważyłem też że system się przedstawia w EFI biosie jak na zdjęciu. Ale dlaczego mam podwójnie wszystkie urządzenia? Chyba wolałem zwykły BIOS.

sdpoyd.jpg


(system) #2

Podaj firmę i model laptopa.


(Oyabunbaba) #3

Lenovo celeron b800 apu


(system) #4

Według mnie, powinieneś wejść do BIOSu, zaznaczyć pozycję "Load Optymized (Optimal) Defaults" > Enter > potwierdzić zmianę i zrestartować komputer. Może wtedy nastąpi naprawa tego błędu w BIOSie?


(falcon89) #5

Jak jest wersja biosu?


(Oyabunbaba) #6

Już próbowałem "default" niestety nie pomaga

BIOS z 27/10/2011

43CN43WW


(falcon89) #7

Jaki to jest model laptopa (sądząc po biosie to B470/V470/V470c ale nie chcę zgadywać)?


(Oyabunbaba) #8

b570


(falcon89) #9

Jeśli to B570 to bios powinien być chyba 44CN43WW


(Oyabunbaba) #10

a tak moja pomyłka 44cn43ww tylko co dalej?


(falcon89) #11

To jest najnowszy bios do tego laptopa (więc nie ma co aktualizować), jeśli ci to nie przeszkadza i wszystko działa dobrze to zostaw tak jak jest.


(Oyabunbaba) #12

no działa, już się przyzwyczaiłem, może jak będę miał więcej czasu to wyjmę bateryjkę na klka minut bo wiem że jest dosyć łatwo w tym modelu, chyba to mu nie zaszkodzi a może wykasuje zdublowane urządzenia.

Miałem nadzieję że ktoś wie dlaczego się tak stało ale może to tylko u mnie jakiś błąd efi biosu.

Może to ma coś wspólnego z GRUBem partycją butującą ale dziwne że dubluje też LAN etc.