Laptop EFI BIOS podwójne wpisy w "boot priority"

Witam

Świeżo po zakupie boot priority wyglądał normalnie czyli wszystkie urządzenia po jeden raz.

Zainstalowałem linux mint pierwszy raz niestety po instalacji nie uruchomił się system a komputer wyrzycił błędy typu że kabel sieciowy może być nie wpięty poprawnie itp. Doszedłem do wniosku że próbuje się bootować z sieci ponieważ nie znalazł systemu nigdzie indziej. Jak się okazało laptop posiada nowy typ biosu EFI i dlatego w drugim podejściu instalacji wyznaczyłem partycję EFI system partition, i formatując wszystko jeszcze raz. Teraz system się uruchamia i pracuje normalnie lecz jest mały bałagan w EFI boot priority, było 7 urządzeń a jest 15 bo się wszystko dubluje. Zauważyłem też że system się przedstawia w EFI biosie jak na zdjęciu. Ale dlaczego mam podwójnie wszystkie urządzenia? Chyba wolałem zwykły BIOS.

sdpoyd.jpg

Podaj firmę i model laptopa.

Lenovo celeron b800 apu

Według mnie, powinieneś wejść do BIOSu, zaznaczyć pozycję “Load Optymized (Optimal) Defaults” > Enter > potwierdzić zmianę i zrestartować komputer. Może wtedy nastąpi naprawa tego błędu w BIOSie?

Jak jest wersja biosu?

Już próbowałem “default” niestety nie pomaga

BIOS z 27/10/2011

43CN43WW

Jaki to jest model laptopa (sądząc po biosie to B470/V470/V470c ale nie chcę zgadywać)?

b570

Jeśli to B570 to bios powinien być chyba 44CN43WW

a tak moja pomyłka 44cn43ww tylko co dalej?

To jest najnowszy bios do tego laptopa (więc nie ma co aktualizować), jeśli ci to nie przeszkadza i wszystko działa dobrze to zostaw tak jak jest.

no działa, już się przyzwyczaiłem, może jak będę miał więcej czasu to wyjmę bateryjkę na klka minut bo wiem że jest dosyć łatwo w tym modelu, chyba to mu nie zaszkodzi a może wykasuje zdublowane urządzenia.

Miałem nadzieję że ktoś wie dlaczego się tak stało ale może to tylko u mnie jakiś błąd efi biosu.

Może to ma coś wspólnego z GRUBem partycją butującą ale dziwne że dubluje też LAN etc.