Witam mam problem odnośnie Laptopa Fujitsu. Problem polega na tym że spaliła mi się płyta wymieniłem ją na płytę z Fujitsu LifeBook E744 (oznaczenia płyty takie same). Po wymianie wszystyko super działą oprócz ekranu w laptopie (pod zewnętrznym monitorem/ telewizorem działą). Z tego co widziałem to jeden laptop miał 30 pinowe złącze matrycy, a drugi miał 40 pinowe złącze matrycy . Dodam że w pierwszej płycie zwęglił się laminat. Proszę o pomoc czy ktoś się kiedyś spotkał z czymś takim ?
Z góry dziękuję za pomoc
To przyczyna niedziałającej matrycy. Nie wiem, czy wymiana taśmy pomoże lub czy istnieją jakieś przelotki - pewnie nie.
Tak tylko złącze na płycie jest takie same, tylko przy matrycy różni się ta wtyczka.
No no, ta wtyczka, którą podpinasz do płyty… Może się ktoś inny wypowie: istnieją takie przelotki, by tą matrycę podpiąć? Bo jak, nie, to pozostaje zewnętrzny monitor / TV lub odpowiednia płyta.
jeszcze wymienie matryce na 40 pinową zobaczymy i dam znać czy dało to jakiś efekt, ale słyszałem że z fujitsu jest problem właśnie z doborem części jak coś padnie
Na 30 pinowej matrycy pojawilo sie podswietlenie ale rowniez poziome paski na polowie matrycy
Poczekaj mamy tutaj kolegę, który serwisuje lapki to podpowie co jest nie tak.
Nie wygląda to za ciekawie.
Jakby coś z w grafice padło, albo ta matryca to złom.
Jednak piszesz, że jest prawidłowy obraz na zewnętrznym monitorze, tak więc grafika hula.
Czyli wygląda na to, że obydwie matryce nie pasują do tego modelu…(zaraz, ale ta druga to od tej płyty, którą wymieniłeś)?
No to powinna działać…czyli dziwna sprawa, nie dociskasz do końca wtyczek od matrycy…
Poza tym:
" Należy pamiętać, aby zbadać jakie złącze posiada oryginalna matryca, zanim zamówimy nową sztukę. Matryce pomiędzy sobą nie są kompatybilne i nie istnieją do nich żadne przejściówki czy konwertery. Zatem jeżeli Państwa matryca posiada złącze 40 pin, to musimy zamówić i zamontować identycznie takie samo złącze w stosunku 1:1".
Więc tutaj jest już jasność co do ilości pinów.
Problem polega na tym że orginalna matryca działa miala 40 pin, a tą wyciągnąłem z działającego Della z 2014 roku i ta miała 30 pin przynajmniej tyle wiem że działa gniazdo matrycy tylko musi być na 30 pinowym złączu a jak by tak wgrać bios od e754 na tą płytę ?
A co do marki Fujitsu to słyszałem że jest najgorszym laptopem na serwis ponieważ mają whiteliste części które pasują ale nie wiem czy to prawda
Dobra - bo kolega nie zajrzał na twój temat.
Trochę namotałeś, bo napisałeś, że "Witam mam problem odnośnie Laptopa Fujitsu. Problem polega na tym że spaliła mi się płyta wymieniłem ją na płytę z Fujitsu LifeBook E744 (oznaczenia płyty takie same).
Czyli wyglądało na to, że miałeś spaloną płytę w Fujitsu i wymieniłeś ją na inną też z laptopa Fujitsu.
OK.
Jednak ta podmieniona płyta w tym naprawionym lapku nie odpaliła matrycy, która w tym lapku ma inne wejście na inną ilość pinów.
OK, tylko czemu podstawiasz teraz matrycę z lapka Della a nie z lapka, z którego wyjąłeś płytę?
Wychodzi na to, że dobra matryca Della z odpowiednią ilością pinów (taką samą jaka była w tym lapku z którego wyjąłeś płytę) jednak źle działa, tak jak na screenie.
Więc na ten problem znajdziesz odpowiedź jedynie u kogoś, kto się zna na matrycach.
Wygląda na to, że chociaż zgadzają się piny to jednak są inne sygnały we wtyczce (zamienione piny), trudno zgadnąć jak się nie jest w temacie.
Musisz zapytać na innych forach, skoro tutaj nikt nie dał sensownej odpowiedzi.
I zostaje tylko pytanie, dlaczego nie podstawisz do tej nowej płyty (lapka) matrycy z tego lapka w którym była ta płyta (ta matryca jest uszkodzona)?
Może kupił samą płytę główną z innego trupa matrycowego.
Możliwe, wychodzi na to, że ma jakiś dostęp do różnych części.