Zgodnie z instrukcją możesz obsadzić procesor T5670 1.80-GHz (2-MB L2 cache, 800-MHz FSB), oraz dwa banki po 2 GB pamięci. O ile więc rozbudowa pamięci ma jeszcze sens - o tyle wymiana CPU jest wywalaniem kasy w mojej opinii.
Niedawno zainstalowałem na laptopie Win 7 64 i strasznie odczuwam spowolnienie systemu, dlatego chciałem wymienić kilka rzeczy. Rozumiem, że wymiana procesora tutaj nie pomoże? O pamięci ram czytałem i wiem, że mogę do niego dołożyć 2x 2GB.
W załączeniu przesyłam raport z programu Everest o posiadanym sprzęcie w moim laptopie. Czy mógłbym prosić o radę, co ewentualnie mogę w nim wymienić, aby odczuć funkcjonowanie systemu?
Byłoby to wyrzucaniem kasy w błoto przy założeniu, że kupujesz nowego procka w sklepie. Kupując na Allegro sprawy mają się zupełnie inaczej.
Przykładowo ja ostatnio wymieniłem w lapku i5 460M na i5 480M i taka wymiana mogła by wyglądać na wyrzucanie kasy w błoto ale i5 480M kupiłem za 160 zł z wysyłką gratis, a starego i5 460M sprzedałem za 190 zł znajomemu znajomego. Więc wyrzuciłem kasę czy zarobiłem?
Natomiast kiedyś przy modernizacji stacjonarnego kompa zarobiłem prawie 200zł, a było to przejście z Pentium 4 na Pentium dual core włącznie z wymianą mobo, pamięci z DDR na DDR2. #-o
@chris24 - pamięć i dysk twardy (ze wskazaniem na wymianę tegoż na SSD)
@luger - nie będę oceniał twojego talentu kupieckiego, tylko zapytam wprost: i jak tam - wydajność wyraźnie wzrosła po zmianie taktowania o te 140 MHz ? (i nie mówmy proszę o benchmarkach - tylko o realnych odczuciach towarzyszących pracy z komputerem).
Co do jednego zaś masz rację - kupując podzespoły na allegro sprawy mają się zupełnie inaczej. Szczególnie kiedy zakupiony podzespół nie będzie miał zamiaru podjąć współpracy z posiadanym sprzętem.
@Veers - dziękuje za informacje. Przeglądałem allegro i jestem trochę zszokowany cenami dysków SSD, chyba, że nie takich szukam. Czy mogę mieć do Ciebie prośbę? Doradziłbyś, jaki dysk byłby najbardziej optymalny - jakościowo i cenowo?
To zależy jaką pojemność potrzebujesz, i ile możesz wydać na modernizację, ssd są drogie, bo niejako są jeszcze nowością i nie są powszechne w każdym komputerze, co do firm, to może być OCZ , A-Data , Crucial. Co do procesora nie jest taki zły, mam z dziewczyna laptopa lenovo g575 tam jest procesor amd 2 x 1.3GHz czyli bez szału ale daje radę na windowsie 7, taki ten lapek http://allegro.pl/lenovo-g575-e300-4gb- … 87646.html
chris24 - chciałeś wiedzieć co można wymienić byś odczuł poprawę - więc ci napisałem. Dyski SSD są drogie - to fakt - ale dają najbardziej widoczne efekty. Ewentualnym rozwiązaniem “pośrednim” może być tzw. dysk hybrydowy (np.: http://allegro.pl/dysk-seagate-momentus … 58670.html) które też nie są tanie, a efekt odczuwalny dla użytkownika nie jest już tak bardzo spektakularny (za to dysponują dużo większą pojemnością niż podobny cenowo SSD). Można też wymienić dysk na model z prędkością obrotową talerzy 7200 rpm (np.: http://allegro.pl/320gb-wd-scorpio-blac … 36767.html), ale tu różnice w wydajności będą najmniejsze (co nie oznacza że ich nie będzie - a na pewno będą bardziej spektakularne niż w przypadku wymiany procesora na szybszy).
I to tyle co można z tego sprzętu wyciągnąć. Następny poziom = wymiana sprzętu.
Odczuwam tą różnicę głównie w grach, szczególnie w Battlefield Bad Company 2 i Battlefield 3, Anno 2070 działa też płynniej na wyższych ustawieniach, poza tym jak procek dostanie turbo kopa to ma 3GHz, a i5 460M miał turbo do 2,8GHz.
@ luger - jeszcze raz - z całym szacunkiem dla twojego wyczucia, ale jeśli jesteś w stanie organoleptycznie wychwycić różnice w wydajności CPU na poziomie 7% (zresztą - co mi tam - niech będzie dla zaokrąglenia 10%) - to nie pozostaje nic innego jak tylko pogratulować (tak z grubsza by przedstawić to obrazowo: w grze teoretyczna wydajność wzrosła o 2-3 ramki na sekundę - wynik na pograniczu błędu pomiarowego domowych benchmarków).
Przykładowo w Bad company 2 w momentach gdy dużo się działo na raz (walący się budynek, dużo dymu i do tego jeszcze nawalający rakietami i z działka helikopter) w przypadku i5 460M wszystko się zacinało, teraz jest to mniej odczuwalne i mnie to zadowala, przy czym nie straciłem na tej wymianie nic, a nawet wręcz przeciwnie. Jak wsadzę w lapka i7 640M to będzie jeszcze lepiej, na razie poluję na okazję cenową tegoż podzespołu komputerowego.
@Veers - dziękuję za rady. właśnie jestem po wymianie ramu i już odczuwam różnice. teraz ma 3GB. Dysk napewno zakupie - ten drugi, który mi poradziłeś. Jeszcze raz dziękuję.
@luger - również dziękuję za porady. Nad wymianą procesora również pomyślę, aby można było lapka później dobrze sprzedać. Z resztą od maja 2009 roku nieznacząca spadła cena tego sprzętu.