Laptop HP + Tp-Link i brak identyfikacja sieci


(Freeman0) #1

Witam! Mam Laptopa HP compaq (Win Vista, sprowadzony z Kanady) i router Tp-Link (TD-W8901G 54M Wireless ADSL2+Modem Router, dostawca: Orange Free). Lapek HP gdy łączy się z ruterem Tp-Link nie identyfikuję sieci ani nie ma połączenia z internetem. Gdy łączyłem się z tym routerem przez laptopa Asusa, Acera (kupione w Polsce) było wszystko ok. Gdy łączyłem się Lapkiem HP z ruterem Linksys (WRT54GL, dostawca: multimedia) połączył się ale chwile to trwało, no i teraz nie wiem co nie gra czy Lapek czy router?


(Bdogieros) #2

sprawdź na ruterze ustawienia sieci, no i podaj jak łączysz się z ruterem wifi czy kabel


(Spagnoletto) #3

A może jakieś bardziej konkretne informacje ?? Screen z konfiguracji routera, ustawienia sieci itp...


(Freeman0) #4

ustawienia na routerze są dobre ustawiałem zgodnie z instrukcją, a nawet dzwoniłem na infolinie gdzie podyktowali co mam zrobić dodam że jest to drugi router bo pierwszy był wadliwy.

Oczywiście że sieci jest bezprzewodowa, na kablu wszystkie pc działają bez problemu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/71f ... ea48d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/292 ... b20f9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b58 ... 88834.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/442 ... 457e4.html


(Spagnoletto) #5

Komputery po kablu mają internet a tylko twój po wifi nie ma tak ?? Próbowałeś ustawić ręcznie adres ??

IP 192.168.1.3

Maska 255.255.255.0

Brama 192.168.1.1


(Bdogieros) #6

czy jak się łączysz wifi to możesz spingować ruter? możesz się do niego dostać przez przeglądarkę? jeśli nie to pewnie źle wpisujesz klucz w ustawieniach sieci w windowsie


(Freeman0) #7

Tak wszystkie lapki się łącza, ale ten ani rusz.

klucz wpisuje dobrze bo łącze się z siecią, ale jej nie identyfikuje, niby jestem połączony z siecią, ale nie mam z nią żadnego kontaktu. Próbowałem pingować ale nie wychodzi.


(Spagnoletto) #8

jak jesteś połączony z routerem i masz wykrzyknik przy połączeniu to wejdź w centrum sieci i udostępniania i weź znajdź szczegóły połączenia... napisz co tam masz...


(Bdogieros) #9

a jak podłączysz tego lapka kablem to sieć działa?


(xomo_pl) #10

czy z innymi sieciami wifi (np hotspoty) internet działa Ci w tym laptopie?


(Freeman0) #11

Pomiędzy moim PC a domkiem (siecią) nie ma wykrzyknika tylko sieci nazywa niezidentyfikowaną (ikona dwóch PC)

Tak, z Linksysem łączył się bez problemów także przez Wi-FI.


(Bdogieros) #12

ale czy z tym ruterem, który masz obecnie się połączysz przez kabel


(Freeman0) #13

nukemski jak wyżej jest napisane tak mogę się podłączyć przez kabel i wtedy wszystko gra ale przez Wi-Fi nie.

-- Dodane 18.02.2011 (Pt) 16:11 --

Daje screeny pierwszy z lapka HP gdzie nie ma połączenia z siecią, a to drugi z asusa gdzie łączy się z siecią i ją wykrył (nie sugerować się że nie ma połączenia z internetem bo to nie istotne)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec7 ... b7160.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fce ... 05fcb.html


(xomo_pl) #14

daj jeszcze screeny z obu okien statusu połączenia sieciowego z właściwości/properties.


(Freeman0) #15

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e3 ... 6a200.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29b ... 008be.html


(Bdogieros) #16

a zobacz ustawienia karty sieciowej, przycisk konfiguruj > zaawansowane, może coś tam jest zmienione


(Freeman0) #17

lapek był formatowany

-- Dodane 20.02.2011 (N) 13:23 --

Pomoże mi ktoś ?


(xomo_pl) #18

ipv6 w properties odchacz.


(Freeman0) #19

to znaczy mam że mam zaznaczyć Use the following IPv6 addres, teraz trzeba wpisać adres sieciowy ?

-- Dodane 21.02.2011 (Pn) 17:24 --

po formacie podłączyłem lapka przez kabel i też nie wykrywa

-- Dodane 22.02.2011 (Wt) 9:34 --

działa już przez kabel ale nadal przez Wi-Fi ani rusz