Laptop 15tka, lub nieco mniejszy też będzie ok. Bedzie go używała do prac biurowych i do ogladania filmów, seriali. fajnie gdyby był w miarę lekki i miał względnie dobrą baterię.
Drukarka mała, zgrabna - drukowana będzie ryza na 2 miesiące.
Budżet 2,5- 3k na całość - sprzęt nowy.
Skoro pytasz o niskobudżetowego, fajnego laptopa takiego no… do pracy a nie do gamingu i innej zabawy, to w całkiem dobrej cenie (bo niecały tysiąc), jest niejakie Lenovo Yoga 300-11. Sam laptop ma 11,5 cala, oraz rozdzielczość 1366x768 (chyba), więc no… Jest mniejszy od 15 cali. Jest nowy. Ten procesor co tam jest spokojnie udźwignie filmiki, a prace biurowe tym bardziej. Tym samym jest cienki i lekki, przez co przenośny. Zobacz sobie:
Jeżeli szukasz czegoś większego to sprawdź jakieś inne Lenowiacze, na pewno się znajdą w spoko cenie.
Post Scriptum: W ostatecznym wypadku polecam 3000 N100 z 2007 roku, z Core 2 Duo
Jeżeli szukasz czegoś innego jak Lenovo, to proszę, daj znać.
Co do drukarki, to nie wiem, bo nie mam.
Aha, i jeszcze jedno: Jeżeli chcesz na nim zapisywać dużo plików (Yoga 300-11), to musisz sie wyposażyć w dysk zewnętrzny lub pendrive, bo sam laptop posiada zatrważającą ilośc pamięci SSD: tadadada 32GB.
Jest problem, bo mały lekki i oglądanie filmów średnio pasuje. Brałbym 17, ale nie starczy środków, więc 15 zwykła.
Na 100% nie wybieraj żadnych Atomów N czy starych pentiumów.
Jako procesor, żeby kilka lat jednak dał radę, to minimum i3-8/9xxx lub Ryzen 2/3200u (wyższe numery są oczywiscie lepsze). Ram 8 GB + SSD 240GM i Windows 10. Matryca FullHD i matowa. Reszta to detale.
Zależy jeszcze jaką drukarkę planujesz, ale 250 stron miesięcznie, to juz raczej pewnie jakaś nieco lepsza, a laptopa dostaniesz za max 2000, czyli i na nią wystarczy.
Polecam Lenovo IdeaPad, który niedawno doradziłem moim krewnym, mówią że świetnie się spisuje i działa bez zacięć, a ma dokładnie 15 cali przekątnej. Sprawdź:
Tylko ten zaś ma Win 10 S, musisz wyjśc z tego trybu zeby moc instalować aplikacje spoza Microsoft Store i Lenovo App Explorer. Ten ma Pentiuma Gold i 15 cali.
Do LibreOfica czy Innego Ofica nie potrzeba aż tyle ramu. Ja mam lapa z 2007 roku 3Giga Ramu i spokojnie se oglądam na 1080p a Office działa jak błyskawica. Te, co poleciłem spokojnie sprostają wymaganiom mamy kolegi, a nawet będą lepsze niz oczekiwano. Stanowczo bardziej polecam procesory Intel od AMD.
Chyba najoptymalniej, lecz to już 2800, ale to najświeższa technologia na rynku. Mniej niż 8 GB dzisiaj nie jest warto kupować.
Ryzeny wcale nie są złe. Nie wiem czemu ludzie dalej psioczą na AMD… Dobre procki w laptopach, choć szkoda, że jeszcze najnowszych 4xxx tak mało jest, bo to już konkretny skok.
Jezeli trochę się znasz na technologii, zawsze możesz upgrade’ować RAM, a nawet jak nie, to w sklepach elektronicznych są różne warianty RAMu i procesorów.
Huawei MateBook D 15 R5-3500/8GB/256/Win10 szary
Matryca FULL HD matowa IPS szersze kąty wiedzenia, lekki mobilny w aluminiowej obudowie, procesor 4 rdzeniowy, dysk SSD i system w cenie. Reszta budżetu zostaje na drukarkę.