Laptop łaczy się przez WiFi lecz nie ma internetu


(Mateuszmieszko) #1

Witam. Posiadam laptopa Dell 7720 SE. Ostatnio kupiłem router do kompa stacjonarnego Tp-link TD-W8901G. Zainstalowałem go przez przeglądarke, skonfigurowałem i internet na PC chodzi jak należy. Problem jest w tym, że chciałem aby mieć też internet na laptopie przez WiFi i tutaj jest problem. Ustawiłem dostęp do sieci bezprzewodowej na hasło, resztę ustawień zostawiłem bez zmian. Po włączeniu WiFi na lapku, wykrywa mi moją sieć (router) i gdy dam połącz, wszystko niby jest ok pisze połączono itp lecz w prawym dolnym rogu ekranu jest taki zółty trójkącik z wykrzyknikiem i pomimo tego że pisze połączono to internet mi nie działa. Sterowniki do Wifi zainstalowałem na lapku i prawdopodobnie jakaś mała błachostka to jest dlaczego on nie działa lecz prosiłbym o pomoc. Czytałem o adresach DNS, MAC itd i to może tam coś trzeba zmienić lecz nie za bardzo wiem jak. Serwer DHCP ( o ile to się tak pisze) karta sieciowa na lapku przydziela mi automatycznie.

Ps. Dodam jeszcze że gdy wejdę we właściwości sieci bezprzewodowej to tam mam parametry 802b.g czy coś takiego i wszystko jest wypisane tylko przy IPv4 i IPv6 pisze brak połączenia to pewnie to jest odpowiedzialne za łączenie z internetem.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.


(igrek) #2

A przydzieliłeś pulę adresów IP w routerze?


(Mateuszmieszko) #3

Zauważyłem, że jest coś takiego i mam tam same zera i tam mam 2 funkcje allow i deny. Ale nie wiem jakie mam IP w routerze żeby je przydzielić. Mogłbyś powiedzieć jak to sprawdzić i ewentualnie to przydzielić?