Laptop Lenovo Flex 2-15 problem z klawiaturą

Witam pacjent z problemami :

• wciskanie fizycznych klawiszy powoduje otwieranie losowych okien i aplikacji ( zarówno klawisze literowe jak i numlock )
  • gdy już np. w notatniku po wciśnięciu klawisza coś się pojawi - nie jest to wciśnięty znak tylko no wciskam „J” pojawia się „//d…”
  • ten model ma matrycę dotykową i klawiaturę ekranową - podczas używania identyczne problemy
  • brak możliwości wpisania hasła do sieci ponieważ niektóre klawisze numlock nie działają

Co Zrobiono do tej pory

• zainstalowany system W8.1 - przywrócono do stanu początkowego wraz z czyszczeniem dysku z plików - bez rezultatu
  • odinstalowane sterowniki klawiatury w menedżerze urządzeń - bez rezultatu
  • Zainstalowany na czysto system W10 - bez rezultatu
  • I tu jest coś czego nie rozumiem - podłączyłem za pomocą USB Receiver zestaw klawiatury i myszki Logitecha - i te same objawy, brak np. możliwości uzyskania znaku „6” i wiele innych

Optuję, że to płyta niestety… Nie było to zalane?? Ta klawiatura zachowuje się jak po zalaniu, ale inna by działała. Sprawdź, co powie na to pingwin Tux (Linux np. Ubuntu LiveUSB). Jak i tam te cyrki będą, to niestety coś na płycie.

No właśnie zastanawia mnie zachowanie tej podpiętej bezprzewodowej klawiatury, sprawdzę Linuxa

Dla mnie to raczej nie płyta tylko zwarta ścieżka pod klawiaturę lub na taśmie - obie wraz z ekranową działają razem to może tak być. Rozkręć. odłacz taśmę od kawawiatury, podłacz zewnętrzą po USP i wtedy zobaczymy. Jak będzie tak samo to trzeba oddać komputer do osiedlowego pojemnika elektrośmieci jak nie to naprawić.