Laptop ma problemy z łączeniem sie z internetem, wi-fi


(Piotrr Purzycki) #1

Witam, mój laptop ma problemy z połączeniem bezprzewodowym, czasem zaraz po włączeniu czasem po kilkunastu minutach. Połączenie nie wyświetla się jako ograniczone, wszystko wygląda normalnie ale jednak internetu nie ma. Trwa to kilka minut i wraca do normy. Bywa też tak, że problem nie występuje. Nie wiem, czy dotyczy to karty sieciowej ale po kliknięciu rozwiązywania problemów wyświetla się komunikat, że problem z nią został naprawiony. Trwa to od dłuższego czasu, boje się jednak oddać laptopa do reklamacji ponieważ ostatnio musiałem się z nim rozstać na 3 miesiące. Dodam jeszcze, że nie jest to z pewnością problem z routerem. Wszystkie sterowniki są zaktualizowane. Pewnie trudno od tak rzucić powodem problemu więc proszę powiedzieć jakie dokładniejsze informacje będą potrzebne.

Z góry dziękuję za pomoc.


(drunkula) #2

Systemowe ‘Rozwiązywanie problemów’ jest jak jednorożec - wszyscy wiedzą jak wygląda, ale na własne oczy nikt nie widział :wink:


(Piotrr Purzycki) #3

Tak laptop zachowuje się tak samo w innych sieciach wi-fi, a inne urządzenia podłączone do tego routera nie wykazują podobnych problemów.


(flecht) #4

Jaka karta sieciowa?


(mrcn.s) #5

Czy w momencie utraty połączenia z netem możesz sprawdzić rezultat polecenia ipconfig /all i podać na forum? Spróbuj też, czy w trakcie zerwania połączenia możesz zapingować na adres swojego routera (adres możesz odczytać w rezultatcie polecenia ipconfig, jest opisany jako brama domyślna). Jeżeli tak, to na pewno nie ma problemu z kartą sieciową. Zapinguj wtedy na jakiś inny adres, np ping google.pl. Jeżeli pakiety nie dojdą, to spróbuj zapingować na jakieś publiczne IP, np. ping 8.8.8.8 (to DNSy googla). Jeżeli po IP pakiet dojdzie, to masz problem z DNSami. Wpisz ipconfig /flushdns i zobacz czy pomogło. Podaj rezultaty powyższych poleceń, to spróbuję pomóc dalej.

Pozdrawiam,

Marcin


(Piotrr Purzycki) #6

Dziękuję za odpowiedzi, karta sieciowa:

karty.png

Polecenie ipconfig/all:

Microsoft Windows [Version 6.3.9600]

C:\Users\useripconfig/all

Windows IP Configuration

   Host Name . . . . . . . . . . . . : toshiba


(mrcn.s) #7

Czy wynik polecenia ipconfig był zrobiony wtedy, gdy nie miałeś dostępu do Internetu? Jeżeli tak, to następnym razem jak Ci zerwie połączenie wpisz w cmd: ping 192.168.0.1 i daj wynik oraz ping google.pl i też daj wynik. Ewentualnie możesz w we właściwościach karty bezprzewodowej, w konfiguracji IPv4 ręcznie ustawić DNS na 8.8.8.8 i 8.8.4.4.

Pozdrawiam,

Maricn


(Piotrr Purzycki) #8

Proszę

Microsoft Windows [Version 6.3.9600]

C:\Users\userping 192.168.0.1

Pinging 192.168.0.1 with 32 bytes of data:


(flecht) #9

Spróbuj ściągnąć najnowsze sterowniki ze strony atheros.cz – producenci sprzętu na ogół nie zadają sobie trudu, by dostarczać ich najnowsze wersje. Często pomaga, a co najmniej raz mi się zdarzyło, że dopiero aktualizacja pozwoliła na połączenie się do sieci.