Zacznę od tego, że dość nie dawno kupiłam laptopa Lenovo Z710, procesor Intel i7-4700MQ czterordzeniowy turbo:3,4 GHz, ram 8 GB, karta NVIDIA 840M.
A więc tak, laptop (a raczej procesor) działa jak “mu się chce/jaką ma ochotę” gdyż raz Wiedźmin ciągnie na około 22 FPS, a raz na około 12(?). I to się tyczy wszystkich gier, sprawdzałam taktowanie procesora i kiedy jest tak mało FPS to procesor po prostu chodzi na najmniejszym możliwym taktowaniu około 800MHz, z czego podstawowe taktowanie wynosi 2,40 GHz. Problem w tym, że przez kilka dni ma najniższe taktowanie w grach, a przez inne dni ma duże i tu nie chodzi o temperature otoczenia, że np w domu jest 25 stopni to ma małe taktowanie, sprawdzałam, to nie o to chodzi.
Miałam już tyle jazd z komputerami (najwięcej z tym laptopem), że już nic mnie nie zaskoczy, przyszło mi do głowy, że to może być wina baterii, tak baterii, zazwyczaj miałam ją w laptopie i zasilacz był cały czas podłączony, wymyśliłam, że taktowanie jest duże (chyba?) gdy bateria ma 100%, a i tak procek zwiększy taktowanie np. za kilka dni (kiedy mu się będzie podobać), problem w tym, że po wyjęciu baterii jest tak samo jak z nią.Ale tak przyszło mi jednak do głowy, że chyba zauważyłam, że gdy nie jest naładowana, a się ładuje z zasilacza to od tego momentu procesor zmniejsza taktowanie, no, ale jak można tak męczyć baterię? To ją wyjęłam; dodam, że była naładowana na 100% jak ją wyjęłam i nie pamiętam już czy od początku czy po pewnym czasie, ale miało zwiększone taktowanie (procesor), hurra! A więc bateria leży na półce, a ja ucieszona gram, ale cóż to? Gdy gram w jakąś bardzo mało wymagającą grę na chwilę nie było prądu, laptop wyłączony, a ja boję się, że coś mu się stanie, jak będzie na samym zasilaczu, a chciałam jeszcze grać i co zrobiłam? Popełniłam błąd i… włożyłam baterię, rozładowała się, a ja znów widząc, ze procek ma małe taktowanie wyjęłam ją (miała chyba 13%) i już któryś dzień z rzędu jest małe taktowanie i nie mogę grać. Więc co zrobiłam? Włożyłam baterię i ją ładuje (chcę żeby było 100%) choć ostatnim razem coś nie chciała wskoczyć na 100% (było 99% i jakby się nie ładowała).
Ktoś mnie oświeci o co mu chodzi? Bo to już jest nudne, to co robi procesor, aha dodam, że był jakiś program typu battery manager i go wyłączyłam , ale to nic kompletnie nie dało.