nie wiem jak zrobić 1 sposób więc zrobiłem drugim (przez zalogowanie do XP), dysk do pewnego momentu sprawdza, bad sectorów nie wykrywa jednak mniej więcej w połowie laptop się wyłącza (próbowałem 2 razy, + raz wyłączył się tak o).Laptop leży na biurku więc otwory wentylacyjne nie są zasłonięte.Laptop oczywiście jest podpięty do zasilacza.
Wychodzi na to że może jej córka nie kłamała i mógł wyłączyć się sam np przy win update i dlatego ten missing operating system.
i teraz pytanie czy to przez to że grzeje sie za bardzo ? ( jeśli tak to czyścić go odkurzaczem? stacjonarny tak czyszcze i jest ok ale nie chciałbym zepsuć laptopa za 3k komuś…)
Czy to nie jest wina temperatur i kurzu tylko czegoś o czym nie wiem ?
Wyjmij dysk, zostaw włączony na kilka godzin albo na noc, zobacz jak będzie.
Uruchom komputer z płyty Hiren’s Boot i wybierz Memtest zamiast Mini Windows XP.
Czyszczenie laptopów - rozebrać (niektóre MSI są fajne bo wystarczy odkręcić 5 śrub i mamy dostęp do chłodzenia), przeczyścić wylot powietrza między radiatorem i wentylatorem, usunąć stare i nałożyć nowe pasty na procesor i grafikę (chyba, że posiada gąbkę). Najpierw sprawdź temperatury, HWiNFO posiada fajny moduł Sensory, który działa na takiej zasadzie, że włączasz rejestrowanie stanu temperatur do pliku, pracujesz na komputerze a dane na temat temperatur są zapisywane do pliku.
Wyjme dysk dziś wieczorem, teraz odpaliłem HDTune z HirensBoot, skan zakończony błedów nie wykrywa, temperatura na początku 40* a po teście 45* C i tyle sie utrzymuje póki co. O ile na początku transfery są na poziomie 90MB tak na końcu spadają do 45MB
Co do rozkręcania to nie jestem przekonany, rozkręciłem 2 stacjonarki i ani jedna potem nie wstała…poza tym nie mam pasty i nigdy jej nie nakładałem, o ile w software mam pewne pojęcie tak jeśli chodzi o hardware to jestem laikiem
kilka min po moim poście temp była 47 a jakieś 2 min później sie wyłączył, zaraz wyjme ten dysk i sprawdze czy sie wyłączy
Niestety, nie z Białego…
EDIT
Laptop po wyjęciu dysku twardego nie jest w stanie wstać, zatrzymuje go ekran MSI z opcjami wejścia w BIOS wybrania z czego ma sie uruchamiać oraz recovery.Próbowałem kilka razy, gdy klikam odrazu F11 ( wybranie z czego ma startować) i wybieram CD/DVD jest czarny ekran
EDIT
Memtest także zawiódł, po ok 30minutach laptop wyłaczył się.Test był robiony jeszcze w trybie tekstowym (zamiast wybrać winXP wybrałem MemTest)
Samo czyszczenie wiatraka może wiele nie pomóc, bo 1) między radiatorem a wentylatorem pewnie jest sporo kurzu, 2) może pomóc zmiana past.
Co do serwisu, to na nhl.pl czytałem dobre opinie o http://www.expressit.pl/ i wyglądają, że znają się na rzeczy wnioskując po publikacjach na YouTube itp. Kurier w jedną stronę 16,50 - sendit.pl.
no cóż, poinformuje jutro właścicielke o tym że nie jestem w stanie nic zrobić chyba że sie jednak pokusze i kupie jakąś paste ale powiem szczerze że troche sie boje, lewe ręce mam do takich rzeczy.
Swoją drogą to miał być temat o tym jak przywrócić system hehe ale to nic, dzięki za poświęcony czas i cenne rady
pozdrawiam!
– Dodane 07.04.2013 (N) 20:28 –
Laptopa oddałem znajomej, ktoś go tam oglądał i wyszło na to że dysk był padnięty, kupiła nowy i gra