Laptop na Komunię do 2700

cześć, stoję przed wyborem laptopa dla chrześnicy na komunie, a jako że nie orientuje się zbytnio w tym co siedzi w środku chciałbym o pomoc poprosić was. Chciałbym zmieścić się cenowo do kwoty 2700zł. Przekątna ekranu co najmniej 15.6, im więcej tym lepiej bo będzie służył też do odbioru TV internetowej. Gry? Pewno tak jak to każde dziecko, także nie wiem czy lepiej coś ze zintegrowana grafiką (czy starczy do gier typu simsy itp) czy lepiej zrezygnować z czegoś kosztem dedykowanej. Co do procesora to jest mi obojętnie czy będzie to i5 czy ryzen, ale tu tez jest po kilka modeli i nie mam pojęcia który lepszy/wydajniejszy.

Laptop może być bez systemu

Fajny technicznie model od lenovo (fajnie pomyślane bebechy):
17 cali IPS
Mocne i5
8GB RAM (wystarczy)
Szybki Dysk ssd m.2
GTX 1050 (do prostych gier sims czy fortnite to hoho).

Kup dzieciakowi rower , na laptopy ma jeszcze czas.
No chyba że chcesz wyhodować kalekę z krzywym kręgosłupem i okularami jak denka od piwa.

1 polubienie

… prędzej oslepnie od komórki, im mniejszy ekran, tym gorzej . :wink:

Poszukaj tego modelu bez systemu i z 12/16 GB RAM (8 za mało, jak integra jeszcze 2 GB zabierze). rx 560X powinien być bliżej 1050TI niż 1050, szkoda brać słabszy w takiej cenie, gdzie zaraz juz 1650. https://www.x-kom.pl/p/533794-notebook-laptop-173-asus-tuf-gaming-fx705dy-r5-3550h-8gb-512-120hz.html

Jak już się muszę dokładać do utrzymywania cudzych dzieci to wolał bym żeby rosły silne i zdrowe a nie ślepe i pokrzywione od kolejnych monitorów :slight_smile:

2 polubienia

Dla dziecka raczej 15-calowy będzie odpowiedni, tym bardziej że ma być podłączany do TV.
RX560X nie jest wydajniejszy od GTX1050. Następnie jest GTX1050ti, jeszcze wydajniejszy GTX1650.
ASUS TUF Gaming FX505DT R5-3550H/8GB/512
HP Pavilion Gaming R5-3550H/8GB/512 GTX1650

Ewentualnie bardziej multimedialny
Acer Aspire 5 i5-10210U/8GB/512 MX250 Srebrny
MX250 wystarczy do gier typu Simsy.

… a Koronawirus jest wymysłem proszczepionkowców i płaskoziemców. :wink:
W większości wypadków 560X jest wydajniejsza.

… czytaj, laptop ma ODBIERAĆ TV, nie STREAMOWAĆ niego. :wink:

Zależy od gier, tym lepiej zerknąć na więcej testów nie tylko YT.
https://www.notebookcheck.net/Radeon-RX-560X-Laptop-vs-GeForce-GTX-1050-Laptop_8810_7503.247598.0.html
Jest zdecydowanie więcej porównań gier, analizę zostawiam już Tobie. Pamiętaj to dalej GTX1050, wersja Ti jest około 20 % wydajniejsza względem GTX1050
https://www.notebookcheck.net/Radeon-RX-560X-Laptop-vs-GeForce-GTX-1050-Laptop-vs-GeForce-GTX-1050-Ti-Laptop_8810_7503_7346.247598.0.html

Koniec końców i tak wszystkie te ww grafiki są mniej wydajne od GTX1650.

Przerabiałem temat dwa lata temu na chrześniaku brata:

1. Wybraliśmy 15.6" i to był dobry wybór, bo jednak laptopa się nosi, zdarzyło się że brał nawet dwa razy do szkoły na dodatkowe zadania.
  2. Ważne - zwrócić uwagę na kulturę pracy i matrycę (obowiązkowo IPS, aby nie niszczyć wzroku na taniej TN.
  3. Parametry: aby ten sprzęt starczył na kilka lat lepiej coś z procesorem wysokonapięciowym, 8 GB RAM na start wystarczy (ważna będzie możliwość rozbudowy pamięci w przyszłości), dysk SSD, dedykowana grafika - najlepiej coś pokroju GTX 1050 lub lepsza

Do czasu Komunii będzie jeszcze sporo ofert promocyjnych w sklepach, ale z takim pomysłów na teraz:

Jak Masz zamiar podłączyć do lapka monitor, lub TV, to może być mniejszy. Opcjonalnie Pavilion Gaming w wersji z 16GB RAM.

Jak nie podłączasz zewnętrznego monitora, lub TV, to możesz pomyśleć o większym laptopie 17,3"

Z tego wszystkiego co widziałem to zdecydowanie:

Cena już niestety się zmieniła, teraz korzystniej wypada
HP Pavilion Gaming R5-3550H/8GB/512 GTX1650

Najlepiej teraz na szybko kupować, bo ceny mogą dalej iść w górę.