Laptop nie chce botować z... karty SD (SDHC), jakies pomysły? :)

W wielkim skrócie, pacjentem jest szkielet starego netbooka Acer Aspire One, modelu nie pamiętam już.
Chciałbym wykorzystać go do czegoś i jako dysk twardy wrzucić kartę pamięci ze starego telefonu (4GB) w przejściówce SDHC w czytnik. Sęk w tym, że Bios nie widzi tego i nie chce ruszyć. Uprzedzając pytania ten sam linuks na karcie SD z telefonu, ale w przejściówce USB… działa znakomicie:) W biosie pozmieniałem wszystkie opcje, ale wygląda tak jakby on nie umiał z SDHC botować się. Ktoś kiedyś cos podobnego robił i cos ugrał? Za pomysły z góry dziękuję!

Sprawdzić czy wyszedł bios co dodaje taką opcję lub jakiś modowany z taką opcją (instalacja / aktualizacja na własną odpowiedzialność).

Jak nie to na około:

• z dodatkowego adaptera na USB
  • po przez grub / mbr jakoś ustawić boot na czytnik kart SD

Skoro nie można ustawić bootowania w BIOSie na karty pamięci to prawdopodobnie nie da się w ogóle tego uruchomić.
Tak jak napisał @krystian3w, użyj dodatkowego adaptera USB -> SD bo inaczej nie ma jak.
Niektóre Delle mają bootowanie z SD ale to rzadkość w notebookach.

1 polubienie

To wiem, ze działa:) Kłopot tylko taki, że przy adapterze zabraknie mi slotu na mysz/klawiaturę i będzie trzeba się hub bawić. … mam taki głupi pomysł, może problem, że robie botowalny przez usb, a nie kartą…zobaczymy;)

Jeżeli to możliwe to skorzystaj z klawiatury w notebooku (jeżeli działa) i problem z głowy (przynajmniej na czas kopiowania plików Windowsa czy instalacji Linuxa) :slight_smile:

Noooo, może to jest wina :smiley: A tak szczerze to nie wiem o co Ci chodzi :wink:

Optymista! cały komputer to trzy płytki na kablach wiszące kątem na biureczku :wink: w ostateczności będzie Linuks na SD na usb+ rozgałęźnik 2 gniazda us mysz i klawiaturę;-)

Odradzam użycie karty SD jako dysku twardego. Randomowy zapis plików (czyli normalne funkcjonowanie systemu) działa w oszałamiająco niskiej prędkości. Zapis plików na takiej karcie nie odbywa się równomiernie z powodu braku kontrolera pamięci jaki można znaleźć np. w dyskach SSD, więc karta bardzo szybko się uszkodzi ze zużycia.

Zgoda, padnie szybko, tylko oszałamiające 2 lub 4 GB po kilku latach i tak wiele życia nie ma (zresztą co w tym zrobisz? nagrasz 10 min kamera w Full hd…?), a kilka siostrzyczek czeka w zapasie :wink: Na razie robimy “test”, trochę praktyki w składaniu bebechów się przyda zawsze :wink: Chyba jednak zostanę przy usb+sd