Laptop nie chce się uruchomić - prawdopodobnie problem z dyskiem

Witam,
Posiadam laptopa Lenovo g510, jakiś czas temu posypał mi się system, nie wiem czy było to spowodowane wirusem czy czymś innym bądź co bądź gdy uruchamiałem go to cały czas miałem automatyczna próbę naprawienia. W związku z tym że dysk miałem podzielony na partycje postanowiłem użyć narzędzia “system recovery” aby się z tym nie męczyć. Po użyciu tego narzędzia cały windows (8) instalował się od nowa i normalnie system powinien się uruchomić lecz wtedy automatycznie wykonywał ponowną reinstalację systemu i tak w kółko, w nieskończoność. Próbowałem zmienić ustawiania BIOS’u, zrobiłem nawet bootowalnego pendrive z Windowsem 7 lecz i tak nie mogłem go zainstalować. Aktualnie gdy odpalam laptopa wyświetla mi się komunikat "EFI Network 0 for IPv4 (20-1A-06-31-74-55) boot failed, później znika wyświetla się ponownie ten sam komunikat z tym że nie IPv4 ale IPv6, później znika a następnie wyświetla sie pasek “Loading files” jak przy paczątku instalacji nowego systemu a nastepnie pojawia sie niebieski ekran i nic się nie dzieje. To samo dzieje się gdy próbuje odpalić narzędzie system recevery. nie odpala się kompletnie menu tego narzędzia tylko cały czas niebieski ekran po wybraniu tej opcji. Być może kompletnie coś rozwaliłem na dysku poprzez próbę instalacji innego systemu, sam juz nie wiem. Bądź co bądź aktualnie wyjąłem dysk i podłączyłem go do drugiego komputera, aczkolwiek USB nie pracuje na formacie 3.0 i te dyski kompletnie nie chcą się załadować żeby chociaż wyświetlić ich zawartość. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić, czy może jechać po kabel 3.0 żeby podpiąć dysk do komputera i zrobić całkowity format dysku a następnie zainstalować nowy system czy może coś innego.

Masz w “Biosie” ustawione bootowanie z neta, ustaw na dysk.

ustawiałem chyba wszystkie kombinacje w biosie i z żadną system nie działał

System Ci się nie uruchomi, bo go już nie ma.Musisz go zainstalować. Ustaw w bootowaniu 1 dysk uruchom i wciskaj F12 (może inny F), ale musi wyskoczyć Boot Menu i wybierz sobie swoją instalkę (USB lub DVD). Format dysku i instalacja.

Okej, spróbuje tak zrobić i zobaczę czy się uda aczkolwiek gdy wcześnie próbowałem w ten sposób zainstalować system to się nie udało, nie pamiętam już co to było ale spróbuje ponownie

Utworzyłem bootowalnego pen drive z win7, odpaliłem i normalnie wyskoczyło okienko “loading files” następnie “starting windows” ale po tym jedynie co widzę to czarny ekran z kursorem na nim od pół godziny. To chyba był właśnie problem gdy poprzednim razem chciałem zainstalować windowsa

ZANIM zainstalujesz od nowa system na tym walnietym dysku, to sprawdź go HD Tune. Później postaram się odzyskać liki (są programy, które moga po formacie nawet). Wreszcie, jeżeli dysk jest zdrowy (sądzę, że nie), to instaluj na niego.

Nagraj DVD i rusz z płyty.

ma to jakaś róznice jeżeli ruszam z pena a z płyty?

no własnie nawet nie mam gdzie go przeskanować bo po podłączeniu do komputera wyświetla się tylko jeden dysk, reszta ładuje się w nieskończoność

Sprawdź, a zobaczysz. Z pena instalka potrzebuje innych sterów.

Zostaw go choćby na noc tak, jeżeli sa takie problemy, to przed instalowaniem windowsa musisz go sprawdzić. Inaczej tylko pchasz si w dalsze pole minowe :wink: Jak trup, to nie instalować, a utylizować! :slight_smile: