Laptop nie chce się uruchomić

Pacjent: Dell Latitude E6500
Właśnie przyjechała ciocia i mówi, że nie chce jej się włączyć laptop.
Wyglądało to tak, że pojawia się logo Dell i pasek ładowania. Ładował się długo po czym pokazuje się czarny ekran z migającym kursorem w rogu i brakiem odpowiedzi na naciskane klawisze.
Klawiatura reaguje podczas ładowania, więc wszedłem do BIOS i przywróciłem ustawienia fabryczne.
Teraz, kiedy podczas ładowania nacisnę F2 to, gdy zniknie logo i pasek ładowania to pojawia się info o tym, że zasilacz może być nieoryginalny i mogę wybrać F3, żeby się to ponownie nie pojawiało oraz informacja o tym, że F1 powinno skutkować kontynuacją uruchamiania, a F2 uruchomi ustawienia. Jednak na końcu miga kursor i klawiatura nie reaguje znów na polecenia.
Obecnie nie potrafię nawet wejść do ustawień BIOS.
Kiedyś były problemy z dyskiem, więc go odłączyłem, ale nic nie dało.
Bateryjkę także wyjąłem i po pierwszym uruchomieniu wspominał, że data może być nieprawidłowa, ale przy ponownym uruchomieniu znów się ładuje, a potem nie mogę wybrać nic na klawiaturze.
Co z tym zrobić?

co się ładuje znowu ten dysk czasowo odłączony? Podepnij live cd/pena lub dysk do twojego kompa i zrób mu hd tune or something.
Obecnie wygląda tak: płyta ok, procek ok, zasilanie ok, matryca ok, dysk padł.

Co się ładuje? - Miałem na myśli ten ekran ładowania z logiem Dell.
Dysk jest w ogóle odpięty.
Próbowałem płytę instalacyjną włożyć albo chociaż jakiś Linux z USB, ale nic się nie włącza.
Jak przeleci ten ekran z logiem Dell to pojawią się te napisy o zasilaczu oraz możliwości wybrania F1, żeby kontynuować itd. i miga tylko kursor i laptop w tym momencie nie reaguje już na nic.

Hm, a masz innego lapka żeby podmienić zasilacze?

Podmieniłem od wujkowego, ale ten sam efekt…

A baterie bys mogł podmienić? Jeżeli to te same modele? Niektóre laptopy blokują start z głębokim rozładowaniem, a że problem z wykryciem zasilacza…

To stary laptop. Bateria jest w ogóle wyciągnięta i cały czas tak na nim pracowali.

A masz ją pod ręką? Wepnij. bo sytuacja nie wygląda na awarie zasilacza, skoro startuje, to zasila

Niestety nie. Oni też jej chyba nie mają. Ten laptop służy jako “stacjonarny” i nie zmienia swojego położenia.
Ogólnie to raczej odszedłbym od tego zasilacza, bo ta informacja zaczęła pojawiać się po resecie BIOS’u i wg informacji na ekranie można sprawić, żeby już się nie pojawiała, gdy się wciśnie F3… No właśnie, gdyby dało się coś wcisnąć, bo miga tylko kursor i nie reaguje na polecenia.

teoretycznie możesz spróbować klawiaturyna usb, ale z forów wygląda na to, że 9w skrócie) kabelek/złącze jest uszkodzone i napięcie nie jest takie jak powinno być w oryginalnym-> wymiana kabelka/zasilacza lub próba zabawy z biosami, które tego nie testują.

http://www.frazpc.pl/b/332605

Ogólnie za ten numer Dell traci punkty, zagranie WYBITNIE nie fair.

Już wcześniej to czytałem. Spojrzałem teraz na wtyk od zasilacza i… Ten bolec jest urwany/wyłamany. Wziąłem teraz jeszcze jeden zasilacz od HP, ale i tak laptop nie chce reagować.
Zauważyłem jeszcze, że jak już dojdzie do tego ekranu z kursorem to laptop zapiszczy 2 razy. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, bo było zbyt głośno… Są opisy, że ponoć oznacza to “nie wykryto pamięci”. Akurat nie mam żadnych DDR2, żeby sprawdzić…

Nie, problemem nie jest pamięć:) Komputer bez pamięci by raczej nie ruszył.
bolec jest uwalony po stronie zasilacza, czy laptopa? Jak po stronie laptopa i jeżeli to jest wlutowane w płytę, to taniej wyjdzie coś kupić…

Bolec jest po stronie wtyczki z kabla. Poza tym drugi kabel z innego laptopa podłączałem i nic to nie daje - jest tak, jak z poprzednim.
Z informacji na ekranie wynika, że np. bateria by się nie naładowała, ale skoro laptop się włączył to powinien ruszyć moim zdaniem.
Bez kości RAM laptop się oczywiście nie włączy, zamigają jedynie diody od klawiatury.
Szukam jakiejś klawiatury, może wtedy ruszy…

Prawdopodobnie System wymaga reinstalacji. Nie czaruj z wymianami zasilaczy, RAM itd. Wygląda mi to na to, że po prostu siadł system i już. W ostateczności dysk, ale najpierw próbowałbym postawić na nowo system.

Niestety nie mogę się o tym przekonać, ponieważ nie potrafię obecnie wejść nawet do ustawień BIOS…
Oto ekran, który się wyświetla, a pod nim jest jeszcze migający kursor:

Włóż live cd/pena po resecie bios powinno startować do instalki (a przynajmniej jests zansa). Jeżeli nie, to leżysz z zasilaczem. Dysk możesz przepiąć do 2 della lub stacjonarnego :wink:

Przecież napisał, że nic z bootowalnego nie startuje, więc nie ma to nic do systemu.

Przecież napisał, ze próbował płyty instalacyjnej i linuksa na USB, ale się nie włącza. :wink:

Zasilacze HP na ogół nie są kompatybilne, więc błąd będziesz miał taki sam. Zwróć uwagę na napięcie - Dell na 19,5V, a HP 19V. Teoretycznie niewielka różnica napięcia nie ma znaczenia, ale przy Dellach będzie Ci to sypało błędami. Potrzebujesz dedyka z 19,5V.

1 polubienie

To jeszcze są dwie opcje.

Odpięcie zasilania i przytrzymanie klawisza power przez 30 sekund. Potem ponowna próba odpalenia.

Kolejna ciekawostka jaką wyczytałem. By klawiatura działała czasami trzeba wcisnąć klawisz NumLock. Ewentualnie po resecie biosu klawisze funkcyjne działają na odwrót tj. by teraz wejść do BIOS musisz trzymać wciśnięty klawisz FN - użytkownicy laptopów Lenovo to znają, w Dellu też tak bodaj jest.

BTW F2 wciskasz tylko raz i czekasz, czy klikasz wielokrotnie od momentu odpalenia? Może po resecie “okienko” pozwalające wejść do BIOS jest krótsze i wymaga “wstrzelenia się”. Nie czekaj też do pojawienia się loga. Wciskaj F2 zaraz po wciśnięciu Power.

Gdy pojawia się pasek ładowania z logiem Dell to w prawym górnym rogu widzę zmiany.
Po wciśnięciu F2 - przygotowywanie do zmiany ustawień BIOS.
Przy F12 - ustawienia bootowania.
Gdy pasek przeleci to czarny ekran z napisami powyżej i migający kursor. Podłączyłem nawet zewnętrzną klawiaturę na USB, ale również laptop w tym miejscu nie reaguje na komendy…