Laptop nie uruchamia się


(Rastamielec94) #1

Po instalacji windowsa 7, laptop nie uruchamia się. System staje na parametrach sprzętu (ekran startowy). Nie da się wejść w BIOSa ani startować z płytki. Ostatnie 2 linijki:

Pri Master: IC25N080ATMR04-0 MO40AD4A

Ultra DMA Mode-5, S.M.A.R.T. Capable and Status OK

Laptop ASUS z83V

2GB Ram

dysk 80 GB.

Karta ATI Readon x700.

Proszę o szybką odpowiedź.

Dodam też że po odłączeniu dysku twardego, da rade wejść w biosa, wie ktoś może czy problem leży w ustawieniach biosa? czy jak? Nie znam się na tym więc proszę was o pomoc ; (


(rgabrysiak) #2

Przeniesiono z działu Problemy z oprogramowaniem.


(system) #3

Ten model laptopa (konstrukcja z roku 2005) jest przeznaczony wyłącznie dla Windows'a XP, i to jest prawdopodobnie cała przyczyna problemu. Nie wszystkie modele laptopów dają sobie tak dalece aktualizować system.


(Rastamielec94) #4

Dobra rozumiem, to jak teraz zainstalowac xp skoro nie startuje mi z plytki a do biosa moge wejsc tylkn przy odpietym dysku. ?


(system) #5

Jeśli do BIOSu możesz wejść tylko przy odłączonym dysku, no to prawdopodobnie dysk jest uszkodzony... albo i gorzej! A jeśli już można wejść do BIOSu przy odłączonym dysku, to chociaż ustaw BIOSowi konfigurację standardową, czyli np. "_ Load Optymized Defaults _" lub podobnie, zatwierdź zmiany, zrestartuj i dopiero podłącz dysk. Ponownie spróbuj wejść do BIOSu już z podłączonym dyskiem. Może zaskoczy? Jeśli dysk jest sprawny technicznie , to nie może przeszkadzać w wejściu do BIOSu. Jeśli nadal z podłączonym dyskiem nie da się wejść do BIOSu, to dysk jest uszkodzony lub niestety jego kontroler na płycie głównej laptopa. Podstawa to BIOS i widoczny w BIOSie twardy dysk. Jeśli tego nie uzyskasz, to nie ma co mówić o dalszej pracy na tym laptopie.


(Rastamielec94) #6

Zrobiłem tak jak napisał User Poraj, dałem wszędzie w biosie Load Optimized Defaults ( oczywiście na odłączonym dysku. Po restarcie i wsadzeniu dysku wyświetla się już coś innego tzn Na środku napis ASUS a po prawej w dolnym rogu Intel Inside Centrino. Mobile technology. I na tym koniec nie ładuje nic dalej. przy próbie wejścia w biosa wraca do początkowego okna tak jak przed załadowaniem ostawień standardowych i o wejściu w BIOSA czy ruszenie z płytki nie ma mowy. Czy jest jeszcze jakaś możliwość ustawień w BIOSIE taka abym zrobił to bez konieczności latania po serwisach i kupowania nowych części? Pozdrawiam i czekam na odp ;' )

-- Dodane 18.11.2013 (Pn) 10:23 --

Ponawiam pytanie bo zależy mi na tym abym jakoś zrobił to sam bez konieczności odwiedzania serwisów z czym wiążą się dodatkowe koszty. Czy kupno nowego dysku lub jakieś inne czynności które mogę zrobić sam są w stanie przywrócić ten sprzęt do stanu używalności? :wink: Pozdrawiam. Dodam że po przywróceniu w BIOOSie ustawień początkowych (na odłączonym dysku twardym) potem wsadzając dysk z powrotem, nadal nie przynosi to rezultatu i pisze to co pisało na początku. Pozdrawiam.