Laptop nie widzi sieci bezprzewodowej


(Bartosz Klimczak) #1

Witam,

Korzystam z laptopa sony vaio i łączę się z internetem poprzez router który mam w mieszkaniu. Ostatnio podczas korzystania z internetu, nagle straciłem połączenie i do tej pory nie jestem w stanie samemu znaleźć rozwiązania problemu. Laptop nie widzi żadnych sieci z którymi mógłby się połączyć. Gdy próbuję rozwiązywać problem za pomocą wskazówek windowsa, dostaję informację ,,włącz funkcję sieci bezprzewodowej" oraz by użyć przełącznika z przodu komputera. Przełącznik jest ustawiony oczywiście dobrze a pomimo tego jako nierozwiązany problem wyświetla mi się ,,funkcja sieci bezprzewodowej jest wyłączona". Dodam tylko, że problem nie leży w routerze bo na innym laptopie wszystko dobrze działa.

Z góry dziękuję za pomoc :slight_smile:


(Agatonster) #2

andrzej_93 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Jaahquubel_) #3

Mnie się właśnie w Vaio (VGN-NR310E) zepsuł ten przełącznik i raz mi sieć działała, raz nie. Nie ruszam go teraz i jakoś prawie zawsze działa (może pomogło przedmuchanie go?).


(Bartosz Klimczak) #4

Gdy szukałem wcześniej rozwiązania tego problemu w internecie to parę osób sugerowało że to może być wina przełącznika, ale nie wydaje mi się żeby to było w tym przypadku. Przełącznik nie jest obluzowany, wydaje się że działa tak samo jak do tej pory. Nie mam pojęcia w czym może leżeć problem nie mówiąc już o jego rozwiązaniu :frowning: Nic nie zmieniałem w żadnych ustawieniach, routera nie ruszałem, po prostu nagle przestało działać...


(Jaahquubel_) #5

U mnie też, i co z tego? :slight_smile:

W linuksie "rfkill list" dawało

Soft blocked: no

Hard blocked: yes

czyli przełącznik nie stykał.

Jak masz dostęp do jakiegoś linuksa (live CD/pendrive), to sprawdź co Ci da to polecenie.


(Bartosz Klimczak) #6

Niestety nie mam dostępu do linuxa ale też nigdy nie korzystałem więc nie wiem czy bym ogarnął, bo informatycznym orłem to ja nie jestem :smiley:


(Jaahquubel_) #7

Oj, filozofia.

Ściągasz, wypalasz obraz, uruchamiasz kompa z płyty (może wymagać wejścia do BIOS-u), włączasz terminal (lub uruchamiasz system bez trybu graficznego), wpisujesz "rfkill list" i patrzysz, czy przy "Hard blocked" masz "yes". Jak tak, to sprawa jasna. Jak nie, to wtedy musiałbyś zobaczyć czy widzisz sieci WiFi i sprawa się komplikuje.

Tak czy kwak, możesz rozkręcić kompa i go przedmuchać powietrzem z puszki. Może pomoże.


(Piektor) #8

Prócz przełącznika fizycznego może trzeba użyć jeszcze kombinacji niebieskiego klawisza Fn+ klawisz odpowiadający za włączenie wifi - sprawdź w instrukcji.

Ja osobiście mam Asusa i w nim tez tak jest - prócz przełącznika na obudowie za wifi i bluetooth odpowiada jeszcze kombinacja Fn+F2

przejrzałem pobieżnie google w sprawie sony i coś wspomina się o kombinacji Fn+F


(Bartosz Klimczak) #9

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale przy włączaniu komputera lampka przy przełączniku ,,wireless" się świeci czyli przełącznik chyba działa (?). Dopiero gdy komputer się włącza to lampka gaśnie.

-- Dodane 27.03.2012 (Wt) 14:10 --

Próbowałem ale to nic nie daje :confused:


(Jaahquubel_) #10

Pewnie ma. Tym bardziej wskazane przetestowanie sprzętu na innym systemie.


(Piektor) #11

Aby sprawdzić ustawienia, wykonaj następujące czynności:

1 Kliknij przycisk Start i wybierz opcję Panel sterowania.

2 Kliknij opcję Wyświetl stan sieci i zadania w sekcji Sieć i Internet.

3 Kliknij opcję Połącz z siecią, aby upewnić się, że został wybrany punkt dostępowy.

Sprawdź, czy klucz szyfrowania jest prawidłowy.

Upewnij się, że w sekcji Ustawienia karty sieci bezprzewodowej w oknie Opcje zasilania wybrana jest opcja

Maksymalna wydajność. Wybór jakiejkolwiek innej opcji może spowodować trudności z nawiązaniem połączenia.

Aby zmienić ustawienia, wykonaj następujące czynności:

1 Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę stanu energii na pasku zadań i wybierz opcję Opcje zasilania.

2 Kliknij opcję Zmień ustawienia planu.

3 Kliknij opcję Zmień zaawansowane ustawienia zasilania.

4 Wybierz kartę Ustawienia zaawansowane.

5 Kliknij dwukrotnie opcję Ustawienia karty sieci bezprzewodowej, a następnie Tryb oszczędzania energii.

6 Wybierz opcję Maksymalna wydajność z rozwijanej listy, dla ustawienia zarówno Używa baterii, jak i Podłączony.

źródło - instrukcja obsługi sony vaio :slight_smile:

próbuj zanim oddasz do serwisu :slight_smile:


(Bartosz Klimczak) #12

Dzięki ale już tego wszsytkiego próbowałem niestety bez rezultatu... :frowning: Jeśli nic nie wymyślę do wieczora to chyba jutro przejdę się do jakiegoś serwisu.


(Dominikg Pretor) #13

Wejdź jeszcze w zarządzanie kartami i tam sprawdź czy nie masz wyłączonej karty z poziomu meganera urządzen


(Bercik14 15) #14

a może poprostu brakuje sterowników do karty sieciowej albo jest wyłączona karta sieciowa w biosie nic innego mi do głowy nie przychodzi...


(Ck Mik) #15

Mój laptop asus M50VCseries nie rozpoznaje routera który jest w domu. Mam system Vista, czy jest jakiś sposób na rozpoznawanie routera za pomocą bluetootha?