Witam od kilku dni jestem posiadaczem nowego laptopa Asus Vibook Flip z systemem Win 11. Mam problem dotyczący wybudzenia laptopa z trybu uśpienia. Nie da się go wybudzić ze stanu uśpienia, jedynie trzeba wyłączyć przyciskiem i dopiero uruchomić. Jest to dość irytujące. Zaktualizowałem sterowniki i Windowsa, wyłączyłem w wierszu poleceń hibernacje, szybkie uruchamianie, ale problem nadal występuje. To jest wina systemu, czy o co chodzi?
Z góry dzięki za pomoc.
Spróbuj w opcjach zasilania znalezc opcje „Dysk twardy jest wyłączany po…” i ustaw na Nigdy
Hm wiesz co znalazłem to i zaznaczyłem i faktycznie na tą chwilę wygląda, że pomogło, zobaczmy jeszcze jak będzie po dłuższym uśpieniu
Kilka razy było w porządku, teraz po otworzeniu klawiatura się podświetliła jednak ekran się nie załączał, także nie zadziałało może jeszcze ktoś jakieś pomysły ?
Postaw system na czysto.
Jeśli napisze e będzie innego wyjścia to tak zrobię nie przegrywałem jeszcze żadnych swoich plików więc nie mam do stracenia, tylko czy to pomoże czy może ogólnie to wina systemu.
Jeśli zdecydował bym się postawić od nowa to jak to najlepiej zrobić, system był wgrany, nie mam żadnej naklejki, skąd mam w takim wypadku pobrać kod aktywacyjny? i czy instalować 11 czy najpierw 10 bo niby była 10, ale zaraz aktualizacja do 11?
Masz BIOS najnowszy? Sprawdź czy jest jakiś nowszy, oraz czy jest aktualizacja KBC albo innego oprogramowania układowego. Zwykle po rozwinięciu zakładki chipset w sterownikach, poniżej są dostępne aktualizacje. W nowszych modelach często też w samym Windows, w aktualizacjach opcjonalnych znajdują się aktualizacje firmware, o ile producent takie udostępnia.
Bios najnowszy oraz wszystkie sterowniki najnowsze wgrane, niestety problem nadal występuję szczególnie po dłuższym uśpieniu, przy kilkuminutowym jest ok
Uruchom z Chrome OS z pendrive i zobacz czy problem też występuje. Warto ustalić czy to coś sprzętowego czy kwestia oprogramowania.