Laptop nie wykrywa kamery

Dzień dobry.
Mój laptop (asus) nie może odnaleźć kamery. Pokazuje się kod błędu 0xA00F4244. Próbowałam wszystkich rozwiązań, które znalazłam w internecie, problem w tym, że w menedżerze urządzeń w ogóle nie ma mojego aparatu, więc porady „zaktualizuj sterownik” niestety nie działają. Próbowałam zarówno z wbudowaną, jak i z podłączoną osobno kamerą i w żadnym wypadku ta kamera nie działa. W przypadku tej drugiej USB normalnie ją wykrywa i się łączy, natomiast przy włączeniu aparatu dalej pokazywany jest ten błąd.

1. Sprawdzałam wszystkie przełączniki na laptopie, nie ma wyłączonej kamery
  2. Mam w ustawieniach zezwolony dostęp do aparatu
  3. Program antywirusowy nie blokuje aparatu
  4. W menedżerze urządzeń nie wyświetla się aparat
  5. Aparat w menedżerze urządzeń wyświetla się jedynie po naciśnięciu widok>pokaż ukryte urządzenia, natomiast świeci się on na szaro („urządzenie nie jest podłączone do komputera”) i przy próbie aktualizacji sterownika pokazuje, że sterowniki są już zaktualizowane

Aparat lub kamerka internetowa, jeśli o tym mowa prawdopodobnie odpięla się od płyty głównej łapka.

Miałem podobną sytuację, nic nie pomagało - aplikacja aparat dawała cały czas błąd.
Pomogło zainstalowanie (aktualizacja) sterowników karty graficznej - lapek działał na sterownikach domyślnych Microsoftu.
Pobranie i instalacja dedykowanych ze strony wsparcia lapka zlikwidowała problem.
Działo się tak w systemie Windows 10 więc nie wiem, czy u ciebie może być podobny problem.
PS. @blumberplumber
Wywala jej błąd również na podłączonej pod USB, więc to nie jest żaden błąd "odpięcia"kamerki.
Wszystkiego próbowałaś?..może jeszcze coś z tych rzeczy…jeśli masz Windows 10.
https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/aparat-nie-dzia%C5%82a-w-systemie-windows-32adb016-b29c-a928-0073-53d31da0dad5

Zerknij w ustawieniach BIOS/UEFI (sekcja dotycząca urządzeń) czy kamera nie została wyłączona. Opcjonalnie możesz przywrócić domyślne ustawienia BIOS/UEFI, często w laptopach ASUS nie był widoczny touchpad i ta druga czynność pomagała.

Ale… dlaczego nie działa jej kamerka podłączana również na USB?
Więc to raczej nie tędy droga, skoro nie działa również zewnętrzna kamerka.
W biosie może być wyłączona wewnętrzna a tutaj jest inna sytuacja.
Przydałyby się informacje jaki system jest na lapku, jaki dokładnie to model lapka i screeny z menedżera urządzeń oraz jakie dokładnie czynności były zrobione.
Ponieważ przyczyna nie jest chyba z tych „prostych” a raczej trzeba próbować i wykluczać różne rzeczy po kolei systematycznie, żeby w końcu dojść do przyczyny.

Może w kafelkowych ustawieniach jest blokowana.

Magia aktualizacji Windows 10+ w 2018 bodajże.

W sumie racja.
Kamera na USB to raczej Plug & Play, np. taka Logitech C920, jaką ja mam, to działa nawet mi na Kubuntu.
@Lid1 zrób zrzuty ekranu z Menedżera urządzeń i podaj, jaki to laptop, jeśli wiesz. W UEFI/BIOS takie info powinno być. Poza tym, powiedz nam, jakiego Windowsa masz i jakie czynności wykonałaś.