Laptop nie wykrywa karty Intel HD Graphics

Witam. Posiadam laptopa ASUS K52JT. Posiada on (teoretycznie) dwie grafiki: Radeona 6370M i Intel HD Graphics. Mam problem, ponieważ grafika Intel HD Graphics nie jest wykrywana. Ani przez menedżer urządzeń, ani przez jakikolwiek program do indentyfikacji sprzętu (CPU-Z, Everest, GPU-Z). Na stronie Intela w specyfikacji procesora Core i3-350M (który jest w moim lapku) jest napisane, że posiada ową kartę Intel HD Graphics. Kontaktowałem się już z supportem Asusa. Pan z supportu wyjaśniał nawet z centralą sprawę tej grafiki. Potwierdziła ona posiadanie przez tego laptopa, grafiki Intela. Ostatecznie skończyło się na tym, że kazano mi przeinstalować system. Ze względu, że i tak format miałem zaplanowany, zrobiłem go. Ale zainstalowałem czysty system bez programów ASUSa (były mi zbędne) Mimo tego problem nie znikł. Uprzedzę wasze pytanie: Po co ci karta graficzna Intela, przecież Radeon jest mocniejszy. Odpowiedź jest następująca: Nie lubię gdy mi czegoś brakuję, chociaż wiem, że to mam/powienienem mieć. To tak jakby mieć samochód hybrydowy, ale nie mieć silnika elektrycznego.

Próbowałeś pobrać narzędzie do aktualizacji sterowników Intela?

W nim automatyczne wykrywanie urządzeń.

Właśnie przed chwilą go użyłem. Znalazł tylko stery do chipsetu. Karty nadal brak.

Jak instalowałeś najnowsze ze strony AMD, a nie ze strony producenta to temu jej nie masz.

Stery są ze strony Asusa.

Widziałeś na stronie asusa stery do grafy intela ?

Pan z supportu kazał mi zainstalować stery intela z tej strony: http://www.asus.com/pl/supportonly/VGA/HelpDesk_Download/ Trzecie od góry wersja 10.18.10.3540. Niestety przy próbie instalacji wyskakuje błąd “Ten system nie spełnia minimalnych wymagań do instalacji[…]”.

W specyfikacji producenta jest tylko grafa AMD.Prawdopodobnie grafa intela jest wyłączona na stałe.Możesz jeszcze sprawdzić w BIOSie.Może tam coś znajdzieśż.Ewentualnie aktualizacja BIOS.

To jakim cudem centrala pomocy technicznej ASUSa potwierdziła że ten laptop ma grafę Intela. Pozwolę sobie przytoczyć fragment odpowiedzi supportu ASUSa

BIOS najnowszy, niestety nie znalazłem żadnej opcji związanej z grafą Intela.

Ustaw BIOS do domyślnych i ponów próbę instalacji.

Zobacz czy sterowniki od intela po resecie BIOSu odnajdą sprzęt https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?DwnldID=23764&lang=eng&ProdId=3319

Co do wypowiedzi @jasieczek, jaki był by cel wyłączenia zintegrowanej karty ? Prędzej chyba by się uszkodziła. Uruchom może jakiś system live i zobacz co w komputerze piszczy. 

Nie wiem o co ,jak i czy gość faktycznie pytał.Faktem jest że w oficjalnej specyfikacji producenta jest mowa o grafie AMD.Gośc mógł po prostu zapytać o procek. Albo sprawdzić specyfikacje procka.

To nie jest klasyczna karta zintegrowana (siedzi na jednej kości z prockiem).A o sens pytaj producenta!

Bios - zakladka Advanced - Boot Graphic Select . Sprawdz jakie tam są opcje oprócz (External VGA )

Nie mam takiej opcji jak “Boot Graphics Select” BIOS AMI wersja K52JT.206

No tak to jest w wersji 1.28    http://www.manualslib.com/manual/210771/Asus-K52jt.html?page=82#manual

Da się downgrade’ować BIOS do wersji 1.28?

http://ark.intel.com/pl/products/43529/Intel-Core-i3-350M-Processor-3M-Cache-2_26-GHz

I jest taka informacja?

Czyli w Twoim przypadku może jej nie być?

Może aktualizacja biosu do najnowszego rozwiąże problem?

Daruj sobie .

Dać sobie spokój z HD Graphic? Ehh dla tego nie lubię laptopów. Narzucają ci różne ograniczenia albo programy z których i tak nie korzystasz. Jedyne z czego korzystam od ASUSa to HotKey’e. Na szczęście postawiłem Windows’a na nowo. Czystego. Bez partycji recovery. Jedna partycja C i 100MB zarezerwowane dla systemu + 3 GB z niezbędnymi programami po reinstalacji.

Po prostu, ten model od urodzenia mógł nie mieć HD Intela?

Chyba, że kiedyś działała? to inna bajka.

Nie działała (może i działała nie pamiętam kupiłem lapka 3 lata temu. Wtedy w ogóle się nie znałem. Zobaczyłem że w Panelu Sterowania miałem PhyX’a to myślałem że miałem GeForce’a) Ehh dlatego zbieram na PC normalnego.

Oty poleciały do kosza. Proszę trzymać się dyskusji w głównym temacie i unikać osobistych wycieczek.