Laptop nie wykrywa karty sieciowej


(Adrianvip) #1

Witam. Dostałem od wuja laptopa hp qompac 7630b,w którym został włączony tryb awaryjny. Został on włączony ponieważ laptop bardzo muli i zacina. Po zrestartowamiu go przeze mnie system włączyl się już normalnie (włączal się bardzo długo). Każde kliknięcie w cokolwiek powodowało,że komputer myślał przez długa chwilę. Pobrałem program Rkill,po zakończeniu pracy programu komputer jakby 'ozyl'. Postanowiłem więc użyć standardowo Ccleaner itd. Po użyciu częściowo Ccleanera laptop zacial się i pozostało go tylko zrestartowac. Po zrestartowaniu system zmienił wygląd paska dolnego na podstawowy jak i wszystkich wyświetlanych okien. Kolejna rzeczą jaką stała się po tym restarcie jest nie wykrywanie karty sieciowej. Próbowałem włączyć kartę sieciowa,aby wyszukiwala połączenia,lecz po każdej zmianie,gdy naciśne 'zastosuj zmiany' system nie uwzględnia tego co ja zaznaczyłem i nadal widzi wcześniejsza zaznaczona opcje aby nie wyszukiwać połączeń. Podobnie jest ze zmianą z uruchomienia selektywnego na uruchomienie diagnostyczne komputer pomimo zaznaczenia uruchomienia diagnostycznego i tak cały czas sam zaznacza uruchomienie selektywne.


(wexel1974) #2

Szczere powiedziawszy : " niezły burdel macie w tym swoim Archeo…siostry!!!" :slight_smile:

Ja bym na Twoim miejscu się nie męczył tylko postawił Windowsa na nowo…bo wygląda na to, że jemu mało co może pomóc…prościej zainstalować na nowo.


(Adrianvip) #3

To samo zaproponowałem,ale są na nim programy,które muszą zostać. Programy samochodowe…


(Longhorn2009) #4

Możesz zastosować sfc /scannow i chkdsk. Skan antywirusem (może być w wersji offline np kaspersky rescue disk) mile widziany. Upewnij się czy nie ma dwóch antywirusów. Sprawdź też stan dysku np w crystaldisk info, bo te zacięcia systemu nie wróżą wzorowego stanu tego sprzętu. 


(Adrianvip) #5

Wrócę do domu zastosuje się do tego. Zainstalowane są dwa antywirusy (menadżeze zadań pokazuje aktywnego avg i avira) w panelu odinstalowywania pokazuje tylko że avira  jest  zainstalowana. 


(Longhorn2009) #6

Więc zastosuj narzędzia do usuwania http://www.avg.com/pl-pl/utilities http://www.avira.com/en/support-download-avira-antivir-removal-tool/

Bez AV lub z lekkim programem powinien zacząć działać znacznie lepiej. Dwa antywirusy lubią się gryźć i potem problemy w stylu komputer wolno działa czy jakaś funkcja systemu się uszkodziła.


(Adrianvip) #7

Po tym lekkim użyciu Rkill i Ccleanera częściowo było lepiej wczoraj,więc spróbuję odinstalować avg i avire.


(Adrianvip) #8

Usunąłem avire i faktycznie lepiej działą i nie powoduje błędów systemu. Lecz nadal pozostał problem z nie działajacą kartą sieciową,przy której napisane jest,że jest “wyłączona”. Umieszczam kilka ss,aby nie rozpisywac sie zbyt długo.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/9c7ef9445b500c77

http://www.fotosik.pl/zdjecie/d3c9ec1ac1beea21

http://www.fotosik.pl/zdjecie/731b9f27440f0646

http://www.fotosik.pl/zdjecie/b2a74221bc98b879

 


(Longhorn2009) #9

Spróbuj odinstalować tą kartę sieciową. Może po restarcie system wykryje ją poprawnie.


(Adrianvip) #10

A w jaki sposób moge ja odinstalować?


(Longhorn2009) #11

Na obrazku nr 2 z menadżera urządzeń widać opcje odinstaluj.


(Adrianvip) #12

Dzięki wielkie pomogło! :slight_smile: A mam jeszcze jedno pytanie… Jak można chcoiaż spróbować skrócić czas ładowania sie systemu? Bo ładuje sie on strasznie długo.Oczywiscie msconfig>uruchamiane juz sprawdziłem.


(Longhorn2009) #13

Jeśli dysk jest wolny (transfer ok. 70MB/s lub mniej, duży czas dostępu ponad 17ms) to dużo nie zdziałasz, ale na pewno oczyszczenie zbędnych plików odkurzaczem + defrag np. programem O&O Defrag pozwoli troche odzyskać wydajność. Z autostartu wyrzuć wszystkie zbędne aplikacje.


(banita71) #14
  1. Wyłącz zbędne usługi.

  2. Zdefragmentuj dysk MyDefrag- używając opcji “System Disk Monthly”

 

 


(Adrianvip) #15

Odziwo po tym restarcie komputer zaczął znowu sie zacinać.Mimo wszystko dziekuje za pomoc bo wiecej sie juz chyba nie da zrobić :wink: