Laptop nie wykrywa mikrofonu pojemnościowego USB

Witam, posiadam mikrofon pojemnościowy USB i dwa laptopy. Na jednym z nich nie ma problemu z mikrofonem, podłączam go i wszystko działa. Natomiast na drugim, po podłączeniu komputer jakby go nie “widzi”, w menedżerze urządzeń widnieje jako “Urządzenie audio USB” i jest przy nim żółty trójkąt z czarnym wykrzyknikiem. Po otworzeniu właściwości tego urządzenia pojawia się

"Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)

Anulowano żądanie We/Wy." Nie mam pojęcia w czym może tkwić problem, proszę o pomoc :slight_smile:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html tam gdzie masz wykrzyknik zrób to co jest opisane i podaj na forum

Niestety, żaden ze sposobów nie działa.

Podaj identyfikator tego wpisu z wykrzyknikiem, jest we własciwosciach w zakładce szczegoły i z listy wybierasz identyfikator sprzętu.

USB\VID_0D8C&PID_0134&REV_0100&MI_00

USB\VID_0D8C&PID_0134&MI_00

szukałem tego w google i nie znalazłem konkretnego linku, może źle szukałem.

Hej,

Z jakich systemów operacyjnych korzystasz na poszczególnych komputerach?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Na obydwu komputerach jest to Windows 8, legalny :slight_smile:

Podaj dokładny model mikrofonu.

Jest to LD SYSTEMS D1013C USB

Hej,

:arrow: Na tym drugim z laptopów - na tym, na którym mikrofon nie działa - instalowałeś sterowniki do urządzenia?

:arrow: Do jakiego portu podłączasz urządzenie - jeśli do USB 3.0, spróbuj podłączenia do portu USB 2.0.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Nie instalowałem żadnych sterowników, na żadnym z komputerów. Do urządzenia również żadne sterowniki nie był dołączone. Mam w komputerze dwa porty usb, możliwe że obydwa to usb 3.0. Jak sprawdzić to na 100%? Albo jest możliwość zmiany sterowników na starsze dzięki czemu ten mikrofon by zadziałał?

Hej,

Posty USB 3.0 są niebieskie - to taki specjalny wyznacznik, by łatwo można je było określić.

Raczej niestety nie. Ewentualnie do portów USB 3.0 podłączyć Hub’a USB 2.0 i dopiero do huba podłączyć mikrofon. Aczkolwiek nie daję gwarancji, ze tak to zadziała. Sprawdź na pewno, czy na komputerze, na którym urządzenie działa, są porty USB 2.0.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Obydwa porty to USB 3.0. Postaram się spróbować z przejściówką :slight_smile:

Hej,

Tak jak pisałem - bardzo prawdopodobne, że problem wynika właśnie z obecności kontrolera USB 3.0. W sieci można znaleźć sporo zgłoszeń błędnego działania urządzeń podłączonych do portów nowego typu.

A co z tym? Tam też są porty USB 3.0?

Pozdrawiam,

Dimatheus

W drugim znajdują się dwa porty 2.0 i dwa 3.0. Mikrofon działa na tym 2.0. Mam adapter dzięki któremu mikrofon działa na tym porcie USB 3.0, ale powoduje od zdecydowane pogorszenie jakości, słuchać “buczenie” które na pewno wynika z tej przejściówki.

Hej,

Bezpośrednio podłączony do portu USB 3.0 nie działa poprawnie?

Jakie to dokładnie urządzenie? Niestety tańsze huby mogą powodować obniżenie sygnału przesyłanego przez urządzenie. A w tym przypadku sygnał ten jest niezmiernie ważny.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Przeprasza, że dopiero teraz odpisuję, ale sporo się u mnie działo i musiałem zająć się inną sprawą.

Mikrofon bezpośrednio podłączony do portu 3.0 nie działa w ogóle, natomiast adapter to po prostu no-name, który był dołączony jakiegoś urządzenia jako dodatek, więc co do felernej jakości nie ma wątpliwości. Istnieją takie adaptery, które pozwolą podłączyć urządzenie bez straty jakości sygnału? Pozdrawiam.

Hej,

Trudno stwierdzić - trzeba by robić testy. Nikt nie zagwarantuje Ci, że dany hub nie będzie powodował żadnych zakłóceń. Choć wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłby zakup karty Express Card (oczywiście jeśli takie złącze w laptopie posiadasz) z portami USB 2.0 - tutaj pewnie zakłócenia byłyby zdecydowanie najmniejsze.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Rozejrzę się za tym w najbliższym czasie. Pozdrawiam :wink: