Laptop nie wykrywa mikrofonu z słuchawek

Witam, dzień doberek przychodzę z dość uciążliwym problemem jakim jest niewykrywanie mikrofonu z słuchawek przez mój laptop. Wykrywa jedynie ten z kamerki, który jest wiadomo jakiej jakości (nie jest zła, ale wiadomo z słuchawek lepszy) sterowniki są aktualnie, kiedyś miałem po wpięciu słuchawek menu do wybrania jak z zdjęcia obok → image

Jeżeli to potrzebne to:
Słuchawki: MSI GH20 wejście jack
Windows 10
image

Słuchawki działają na innych urządzeniach?

tak, wszystko śmiga tylko na moim laptopie coś nie chce

Lapek ma wejście combo? To znaczy jedno na słuchawki z mikrofonem?

Ponieważ piszesz, że wykrywa mikrofon z lapka (ale kiedy są podłączone słuchawki)?
Bo jeśli tak, to może lapek ma dwa osobne wejścia na mikrofon i słuchawki, więc potrzeba byłoby podłączyć te słuchawki rozgałęźnikiem dołączanym chyba do tych słuchawek.
Jeśli ma jedno wejście combo, to wobec tego podłączając słuchawki lapek nie powinien wykrywać wówczas w ogóle wewnętrznego mikrofonu, powinien zostać odłączony.

zapomniałem dopisać, wykrywa jedynie ten z kamerki

Napisz jaki to laptop.
Jakie ma wejście/a, combo, czy oddzielne do mikrofonu i słuchawek.
Jeśli combo to - czy kiedykolwiek mikrofon w tych słuchawkach działał na tym laptopie?
To jest twój screen tych słuchawek w systemie?
Jeśli tak, to system wykrywa jedynie jakby były wpięte same słuchawki a nie headset, czyli tak jakbyś wpiął jacka od słuchawek do gniazda słuchawkowego w laptopie, który ma osobne gniazdo do mikrofonu i słuchawek a nie jedno gniazdo combo (słuchawki i mikrofon w jednym).
Jeśli laptop ma dwa osobne wejścia do słuchawek i mikrofonu to trzeba te twoje słuchawki podłączyć do niego przez przejściówkę z jednego jacka na dwa i dopiero wówczas wpiąć do dwóch wejść w laptopie.
Za mało podałeś informacji, żeby było można stwierdzić, gdzie jest przyczyna.