Witam,
Jestem na etapie szukania laptopa który będzie do użytku codziennego. Głównie będzie to programowanie (sterowniki plc, mikrokontrolery), używanie programów typu AutoCAD, SolidWorks, standardowo multimedia, filmy, internet oraz sporadycznie gry (raczej nie jakieś wymagające). Laptop przeważnie używany stacjonarnie.
To co mnie interesuje to przede wszystkim 16gb ramu, matryca 17-17,3", klawiatura numeryczna, dysk wystarczy SSD 256GB (512 max), procesor raczej i7 żeby był “na lata” i karta która uciągnie te programy CAD.
Namierzyłem polecany Lenovo Legion (https://www.x-kom.pl/p/507076-notebook-laptop-173-lenovo-legion-y540-17-i7-9750h-16gb-256-win10x-gtx1660ti.html#Specyfikacja).
Tutaj przede wszystkim moje pytanie, ponieważ zmiana z gtx 1660ti na 1650 to kosz rzędu 400zł, jak duża różnica jest miedzy tymi kartami i czy warto jednak dołożyć te 400zł na lepszą. Do tego jak sprawują się one przy programach typu CAD? Może lepiej coś innego?
Czekam na propozycje oraz opinie i pozdrawiam.
Do CAD-a to chyba coś z Nvidia Quadro
Jedyne co mogę dodać to, że to b. Dobry wybór. Co do gtx 1650 a 1660ti, różnica jest dosyć spora, więc te 400zł dołożone to zdecydowanie lepszy wybór.
Różnica miedzy tymi kartami jest znacząca. Jeśli mozesz to lepiej dołóż, bo karty w lapku nie wymienisz, a przynajmniej starczy na dłużej
Masz 3 opcje:
-
HP OMEN 17 i5-9300H/16GB/512 1660Ti 144Hz
HP omen, to taka wyższa półka gamingowa. Jest neco lepiej wykonany od legiona i mniej hałasuje. Masz matryce 144hz i zyskujesz też “serwisową obsługe premium” Masz jednak i5 9gen, Ale moim zdaniem do gier przy tej karcie i do programow ktore wymieniłeś i tak jest wystarczający. Chyba, że masz zamair coś renderować, to i7 sie przyda -
Jeśli jednak zależy ci na i7, to oprocz legiona możesz też rozważyć HP Pavilion Gaming i7-9750H/8GB/256 GTX1660Ti 144Hz równeiż ma matryce 144hz, ale nieco słabszą karte
Nvidia Quadro jest znacznie droższa z tego co widzę, a te poczynania w CADdzie nie będą mega profesjonalne, do tego w dużej mierze będzie to electrical i pcb. Matryca 144Hz nie jest mi chyba tak bardzo potrzebna, gry raczej mniej wymagające i sporadycznie, do tego lenovo legion bardziej podoba mi się wizualnie od HPków, a jego głośność raczej nie będzie mi przeszkadzała, tym bardziej że często działam w słuchawkach.
Myślę, że w takim wypadku zostanę przy Lenovo Legionie z 1660TI, ale z konkretną decyzją poczekam do jutra, może jeszcze ktoś podpowie coś ciekawego.
A mnie ciekawi jaka to gwarancja na ten Lenovo.
Bo w tabelce napisane, że xkom grzebał przy wymianie ram i dysku oraz że gwarancja xkom.
A w opisie jest od Lenovo jest:
Lenovo Premium Care
Wybierz objęty promocją produkt Lenovo i zyskaj skrócony czas naprawy/wymiany gwarancyjnej w systemie door-to-door do 5 dni roboczych. Jedyne co musisz zrobić to zarejestrować swój zakup na stronie promocji w ciągu 30 dni od daty zakupu.
Promocja na wybrane modele Lenovo trwa do 30.06.2020 r. Szczegóły akcji dostępne są w regulaminie.
Jeśli chodzi o HP, to możesz też skorzystać z promocji " out of warranty." i kupić go taniej (-650zł).
Nvidia Quadro by był dobrym wyborem, lecz w tej cenie nowego modelu nie kupisz.
Z nowych model, który wybrałeś jest dobrym wyborem.
Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/256/Win10X GTX1660Ti
Różnica między grafikami jest warta dopłaty 400 zł, jest po prostu sporo wydajniejsza. Model posiada całkiem przyzwoitą matrycę IPS, akceptowalne wykonanie, miejsce na dodatkowy dysk SATA oraz wygodną podświetlaną klawiaturę.
No to sprawa rozwiązana. Dziękuję bardzo wszystkim za opinię.