Laptop po leasingowy do 1600Pln

No ten przynajmniej ma Full HD i 8 GB Ram, dodatkowo chyba tez jakaś grafika dedykowana była? Potwierdzam, OK.

Który z tych wybrać a może jakieś inne propozycję ?

1. miesiąc gwarancji
  2. wyglaa przyzwoicie, ale wydajność słaba (2 rdzenie, czyli jak budżetowe Athhlony nowe)
  3. jak wyżej + " * System operacyjny : brak", chcesz stawiać Linuksa?
  4. jak wyżej, srednia wydajność procka, brak jakiejkolwiek grafiki poza integrą

Pozwolę sobie zadać Ci tylko jedno pytanie:
Dlaczego napalasz się na “poleasingowe”? Bo dobra specyfikacja? Bo solidna obudowa? Bo tanie?
Ich specyfikacja była dobra, jakieś 5-6 lat temu.
Te I5 3 generacji przegrywają ze współczesnymi Low Endowymi, ich “zewnętrzna grafika”, też często przegrywa.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-3320M-vs-AMD-Ryzen-3-2200U/m402vsm480281
Solidna obudowa, to zysk, ale akumulator działający 1-2 H (i waga) czynią z nich komputery stacjonarne.
Wcale nie sa jakieś super tanie, za tyle dostaniesz już szukając nowego Lenovo czy Acera.
Z Intelem, bez karty, pewnie też znajdziesz jakieś promocje, ale z pary i3-8130U vs 2200U ten drugi polecam raczej przez znośną grafikę.

Dlaczego jeszcze nie brać poleasingowego.
Gwarancja - na normalny laptop masz 2 lata, tu masz w najlepszym wypadku rok.
O czymś to świadczy, układ chłodzenia, akumulator, “luty karty graficznej”… to wszystko z czasem degeneruje się. Nowy laptop pochodzi z 4-5 lat spokojnie, ja bym nie zagwarantował Ci, że używany 6 latek 10 czy 12 lat dociągnie w zdrowiu.

… i to nie złośliwość, że pytam i mówię. Raz wrzucasz laptopa bez gwarancji, innym razem bez Windowsa…Tak jakbyś koniecznie chciała pieniędzy się głupio pozbyć. :wink:

marcin20000 wiem że miotam się za kąta w kąt i nie podejmuje żadnej decyzji ale jestem laikiem i dlatego pytam . Przekonałeś mnie rezygnuje z używanych i proszę o pomoc w zakupie nowego do kwoty 1600 Pln nie znacznie może przekroczyć .

… wiesz mnie się nie słuchaj, ja tylko zwracam uwagę na krótką gwarancje i problemy z wyborem np. słabszy akumulator. :stuck_out_tongue_winking_eye: Poprzednio Pancia też znalazł wydajnościowo fajny, nawet lepszy od nowych, ale akumulator 90 minut i 3 KG wagi.

Jeżeli rozważasz nowe, to masz dwie opcje 15 cali, Full HD, 8 GB RAM, SSD 240 i do tego procesor najlepiej 2200U lub 8130U Intela. No i WIndows 10 w cenie być musi.

Wydajnościowo są na poziomie troszkę wyższym od tych starych I5. Obudowa etc., cudów nie oczekuj. Przyzwoita i tyle.

Poszukaj “po procesorze” na Allegro i ew. daj znać co Ci pasuje, to ocenimy.

Nie popatrzyłaś, Ryzen jest lepszy: ma matrycę 1920 x 1080, a w Intelu tylko 1366 x 768.(tej 2 nie polecam, przy filmach będzie gorsza jakość) :wink:
Co do samego laptopa: klient świadomy, to klient (częściej) zadowolony.
Dlatego zapraszam do obejrzenia przynajmniej 1 recenzji, nie ma na Allegro dokąłdnego modelu, ale to chyba ten na YT, tylko w wersji z 4 GB RAM.

marcin20000 proszę nakieruj mnie bo już pogubiłam .

W mojej ocenie ten laptop: https://allegro.pl/oferta/laptop-hp-ryzen-3-2200u-vega3-8gb-ssd240gb-win10-8856958282
jest najlepszym kompromisem wagi/wydajności/ceny/gwarancji do 1600 zł. Windows jest, SSD masz, 8GB RAM odnotowano, matryca matowa Full HD jest, procesor i grafika o znośnej wydajności jest, waga 2 KG ujdzie, akumulator obstawiam do 4 H dociągnie.

Chciałbym tylko żebyś zobaczyła na YT jak wygląda lub poczytała opinie. Możesz być wzrokowcem i uznać, ze obudowa beee, albo nie lubisz podpinać myszki z lewej strony laptopa. Możesz tez uznać, że szkoda Ci pieniędzy i kupisz sobie dwa KIano, jeden do użytku, drugi na wymianę po rozpadnięciu 1szego.