Szukam taniego laptopa który będę używał podczas wyjazdów jako moje centrum multimedialne czyli korzystanie z internetu, przejrzeć plany czy dokumenty, obejrzę jakiś film czy serial, od biedy jak się będę strasznie nudził to jakaś stara lub bardzo stara gra.
Kryteria:
-procesor i5 11 gen z racji na lepszą zintegrowaną grafikę (Intel Iris XE Graphics) niż wcześniejsze generacje.
-niewielki rozmiar
-8gb ram wiem że w tej cenie nie ma co marzyć o 16 GB
W praktyce każdy sklep z używkami ma jakiś 6 letni (Intele 8 generacji, pierwsze dwie serie Ryzen) do tysiąca złotych (więc jak nie patrzyłeś na specyfikację to możesz mieć staruszka po renowacji).
Wiem, że chcesz używać tego sprzętu do bardzo podstawowych rzeczy, ale mimo wszystko polecam poszperać za 16GB. Ewentualnie dołożyć parę zł. 16GB odwdzięczy się z nawiązką w komforcie uzytkowania.
Chciałbym 16 GB ram, ale jak patrzę to wymagałoby dopłaty minum około 400 zł w tym momencie nie bardzo mogę dołożyć. Teraz korzystam ze starego Lenovo z i3 i 4GB ram na win10 i generalnie do moich potrzeb daje radę, wymięka tylko kiedy miałby odpalić film w 4k. Jednak biorę pod uwagę że Windows 11 będzie potrzebował więcej pamięci i trochę się obawiam, bo 8GB to obecnie takie minimum.
Spokojnie, nie znam się na komputerach, ale zanim zadałem pytanie trochę poczytałem i coś tam kojarzę. W grę wchodzi minimum 11 gen Intela (w sumie to tylko ten bo na nowszy nie mam budżetu) z racji na Intel Iris XE Graphics i że będzie współpracował z Windows 11 i za około 1000 zł można taki dostać, w linkach które wkleiłem są tylko takie. Także nie będę brał nic w ciemno i będę sprawdzał specyfikację.
Niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Oczywiście można mieć 16GB w okolicy 1000 zł, ale nie w przypadku intela 11gen, a nie chcę nic starszego.
Niestety z tego co ustaliłem to co jest w moim zasięgu niestety nie ma opcji rozszerzenia RAM bo mają wlutowany.
Zdaję sobie z tego sprawę, w zestawie dają naklejki „spolszczające” Pracowałem chwile na laptopie z naklejkami i nie robi mi to różnicy.
Ale dziękuję za czujność
Problem z naklejkami jest jedynie jeżeli masz i używasz podświetlania klawiatury. Praca w półmroku itp. W dzień ich nie widać. Ja się dopiero po jakimś czasie zorientowałem że mam naklejki. Są też podobno takie, przez które prześwietla podświetlanie klawiatury.
Laptop kupiony. Nie zdążyłem w sobotę przed zamknięciem, ale moi wysłannicy załatwili wszystko za mnie.
Generalnie jak na stan A- jestem zadowolony, ma mniej śladów używania niż przypuszczałem, matryca bardzo ładna z jakimś jednym mikro śladem w sumie niewidocznym. Bateria w jakim stanie to się okaże. Klawiatura nie jest NORDIC tylko UK czyli od „naszej” różni się kilkoma (chyba 4) przyciskami więc pewnie nawet nie użyję naklejek. Zgodny z opisem. Zaskoczył mnie że jego wbudowane głośniki grają dużo głośniej niż w moim starym Lenovo.
Dziękuję wszystkim za pomoc, opinie i komentarze, dzięki wam dokładniej poszukałem i chyba udało się kupić optymalnie.