Compal JHL 90. Wszystko się ładnie uruchamia. Windows XP startuje, razem z nim wszystkie programy uruchamiające się ze startem systemu (w tym czasie wszystko działa i komputer reaguje na moje polecenia). Gdy już się wszystko załaduje w jedenj chwili przestaje reagować. Myszka chodzi, ale nie mogę nic kliknąć, ani ikony, ani “start” nie reaguje, dosłownie nic, klawiatura w ogóle nie działa. Nie można też go wyłączyć za pomocą przycisku power. Skutkuje dopiero wyjęcie baterii. Tryb awaryjny uruchamia się i tam wszystko działa dobrze.
Scandisk za każdym razem zatrzymuje się na: “CHKDSK sprawdza dane pliku (poziom 4 z 5). Wykonano 2 procent.” Proszę o pomoc.
Spróbowałem włączyć jeszcze raz dla próby. Raz pyknął jakiś dźwięk systemowy i myszka też stanęła #-o .
Jeżeli CHKDSK podczas startu komputera zatrzymuje się na teście dysku może to sugerować, że masz uszkodzony dysk. Spróbuj posłuchać jak pracuje komputer podczas startu i czy nie słychać takiego “chrobotu” dysku w tych samych odstępach czasu. Jeżeli tak - to masz odpowiedź co jest uszkodzone (dysk).
Jeżeli natomiast wszystko uruchamia się normalnie i później komputer się zawiesza to problem może powodować jakiś program, który uruchamia się wraz z systemem i powoduje jego zawieszenie. Będziesz musiał w takim układzie wyłączyć niektóre programy startujące wraz z systemem, dobrze by było przeskanować komputer pod względem wirusów oraz przeprowadzić defragmentację.