Laptop przestaje reagować po załadowaniu się Windowsa

Compal JHL 90. Wszystko się ładnie uruchamia. Windows XP startuje, razem z nim wszystkie programy uruchamiające się ze startem systemu (w tym czasie wszystko działa i komputer reaguje na moje polecenia). Gdy już się wszystko załaduje w jedenj chwili przestaje reagować. Myszka chodzi, ale nie mogę nic kliknąć, ani ikony, ani “start” nie reaguje, dosłownie nic, klawiatura w ogóle nie działa. Nie można też go wyłączyć za pomocą przycisku power. Skutkuje dopiero wyjęcie baterii. Tryb awaryjny uruchamia się i tam wszystko działa dobrze.

Scandisk za każdym razem zatrzymuje się na: “CHKDSK sprawdza dane pliku (poziom 4 z 5). Wykonano 2 procent.” Proszę o pomoc.

Spróbowałem włączyć jeszcze raz dla próby. Raz pyknął jakiś dźwięk systemowy i myszka też stanęła #-o .

Jeżeli CHKDSK podczas startu komputera zatrzymuje się na teście dysku może to sugerować, że masz uszkodzony dysk. Spróbuj posłuchać jak pracuje komputer podczas startu i czy nie słychać takiego “chrobotu” dysku w tych samych odstępach czasu. Jeżeli tak - to masz odpowiedź co jest uszkodzone (dysk).

Jeżeli natomiast wszystko uruchamia się normalnie i później komputer się zawiesza to problem może powodować jakiś program, który uruchamia się wraz z systemem i powoduje jego zawieszenie. Będziesz musiał w takim układzie wyłączyć niektóre programy startujące wraz z systemem, dobrze by było przeskanować komputer pod względem wirusów oraz przeprowadzić defragmentację.

Pozdrawiam

trzeba dać scandisk’owi czas, może znajduje błędy i próbuje je naprawić, zostaw na dłuższą chwilę czyli np. godzinę niech skanuje,

jeśli działa tryb awaryjny podaj napięcia oraz temperatury podzespołów,

powodów tego stanu może być wiele dlatego jak możesz daj jeszcze log z OTL, daj go tu na forum stosując się do zasad.