Witam,
W moim laptopie (Lenovo ideapad 310-15ikb) system z dnia na dzień przestał wykrywać RAM.
Na początku raz wykrywał, raz nie.
1 kość RAM jest wbudowana w płytę główną, druga w fabrycznym slocie.
Jaka może być przyczyna? Zepsuta kość ram?
(System win 10 64b, 8GB RAM/ wykrywa 4GB)
Ale wykrywa ten wbudowany RAM czy ze slota? Bo jeśli ze slota to najprawdopodobniej kość.
Jak już wspomniano, większe prawdopodobnieństwo, że jednak moduł RAM. Ja bym wyciągnął, przedmuchał slot i moduł, ponownie zainstalował… może zadziała.
Wykrywa tylko wbudowany.
Ponowne umieszczenie w slocie nie pomaga
Masz w domu drugiego lapka, netbooka whatever:)? Przełóż kość do innego i będzie wiadomo, ew. weź w pon w kieszeń do szkoły/pracy i poproś znajomego
Czyli nikt nie ma pomysłów dlaczego komputer raz wykrywa, a raz nie pamięć RAM?
Wczoraj znowu działała
Pomysły dostałeś, ale od pomysłu do rozwiązania jest jeszcze diagnoza: sprawdzenie RAM w innym PC. Nikt za Ciebie nie zrobi tego, Ty masz fizycznie problematyczny element w ręce, nie ja. Gdybym to ja był, to podrzuciłbym bratu do i bym wieczorem wiedział
Może być ram, ale i gniazdo lub jakieś mostek lub inny kontroler tego gniazda na płycie.
Tak wiem, jednak nie mam gdzie sprawdzić kości ram.
Myślę, że prędzej jest to jakiś problem z płytą główną /podłączeniem do niej, ponieważ wiatrak wydaje dźwięk jakby ocierał o jakiś kabel Jeśli miałbym rację to co może nie dołączać ?
Kurz. Kabel raczej tak żaden nie mógł wejść, standardowo przy wylotach nie ma ich luźnych. Mogłeś też ukruszyć obudowę/płytę, ale tu byś pamiętał uderzenie i prędzej by matryca poszła:)
Rozkręcanie to niełatwa zabawa, ale raz na rok, no max 2 trzeba przeczyścić i pastę wymienić. Inaczej przegrzanie i cuda