Laptop resetuje się podczas próby instalacji Windows 7

Cześć,

Mam problem z instalacją windowsa 7 na laptopie Asus K53S, ale może zacznę od początku.

Znajomego komputer zaczął wariować, sam uruchamiać okienka, programy itd. (wirusy hehe).

Powiedziałem że zrobię mu format dysku i zaczęły się problemy. Wróciłem win na usb, podłączyłem, ustawiłem bootowanie. Wszystko się zaczyna pięknie włączać, pojawia się niebieski tło, napis “Instalator rozpoczyna pracę” i nagle reset.

Próbowałem kilka razy i zawsze to samo(również z płytą).

Wpadłem na pomysł że wyczyszczę mu dysk i spróbuje wtedy. Usunąłem wszystko za pomocą instalki Ubuntu, które nawet zainstalowałem i działało normalnie, ale dalej podczas próby instalacji reset.

Sprawdzałem ram memtestem nic nie wykrył. próbowałem naprawić sektor rozruchowy przy pomocy GParted nadal nic.

Czy ma ktoś pomysł w czym może być problem i jak go rozwiązać.

Pozdrawiam
Łukasz

Prawdopodobnie masz ustawiony w BIOSie wadliwy tryb pracy dysku. Sprawdź, czy w BIOSie jest możliwość wyboru między trybami IDE, SATA i AHCI. Ustaw metodą prób i błędów, aż instalator systemu będzie kontynuował pracę. Trudno z góry powiedzieć dokładniej. Nie znam BIOSu tego laptopa.

Niestety zmiana trybu pracy dysku nie rozwiązała problemu i nadal resetuje się w tym samym miejscu.

Z tego co napisałeś wynika, że chyba instalka windowsa jest uszkodzona. Możliwe jest jeszcze, że dysk nie do końca masz sprawny.

1 polubienie

Instalkę sprawdzałem na innym lapku i wszystko ok. Co do dysku nie wiem, ale tak jak wspomniałem wcześniej udało mi się zainstalować na nim Linuxa.

Przy nie do końca sprawnym dysku możliwe jest zainstalowanie systemu. Postaraj się sprawdzić ten dysk czy nie ma badów.