Laptop Samsung Series 5 downgrade biosu

Czy możliwe jest wykonanie downgrade’u biosu/uefi w nowych laptopach samsunga? Po aktualizacji biosu przy użyciu aplikacji, która była zaintalowana wraz z Windows 8 (SW Update), niby wszystko było dobrze, raz czy dwa się komputer ładnie uruchomił ponownie, ale teraz Windows 8 wyrzuca przy uruchamianiu BSoD, zainstalowany wcześniej Linux wchodzi tylko do trybu tekstowego, a do biosu dostać się nie mogę. Nie działa ani F2 (wejście w ustawienia) ani F10 (wejście w boot menu).

Trochę się bawiąc efibootmgr pod Linuksem jestem w stanie jednorazowo normalnie uruchomić Windowsa lub Linuksa, ale nie zamierzam tego robić po każdym restarcie komputera… gdy już uruchomię Win8, jestem w stanie wejść w ustawienia biosu korzystając z odpowiedniej opcji restartu. A więc czy jest możliwe wykonanie downgrade’u BIOSu bez posiadania kopii wcześniejszej wersji?

EDIT:

Na stronie producenta do ściągnięcia jest niestety tylko najnowsza wersja.

EDIT2:

Zapomniałem o najważniejszym. Model: NP530U3C-A05PL.

Jeżeli nie ma dostępnej poprzedniej wersji BIOS na stronie producenta to niestety będziesz musiał najprawdopodobniej skontaktować się z serwisem producenta.

Ja na twoim miejscu spróbowałbym zrestartować BIOS do ustawień fabrycznych.

Mam taki sam model i w przypadku tych komputerów kombinowanie z linuksem to proszenie się o kłopoty (znany błąd w UEFI) http://www.dobreprogramy.pl/Zrob-pan-ce … 38963.html

Jak piszą w Aktualizacji, obeszli problem w nowej wersji. A mój problem wystąpił zanim uruchomiłem Linuksa.

Trudno, będę musiał rozmawiać z serwisem, dziękuję za odpowiedzi.