Laptop sie grzeje gdy podlacz pod ladowarke

Przełącz max procka na 99% to Ci nie przetaktuje i nie będzie się tak grzał

Nie polecam. Wydajność leci wtedy na mordę i strata jest znacznie większa niż wynikałoby to z samych zegarów. Zrób ten manewr np. podczas konwersji wideo. Zobaczysz jak wydajność poleci mimo, że np zegary skoczyły ledwo o 500 Mhz.

Czyli zostaje tylko jedna opcja: tryb zrównoważony, zamiast wysokiej wydajności, tak jak ja mam na sztywno ustawione.

Nic to nie zmienia. Tryb zrównoważony jedyne co robi to zmniejsza TDP w stanie spoczynku. W stresie dalej procesor ciśnie na maksa. Zostaje zabawa programem Throttle Stop.

Tylko mi się wydaje, że z tymi trybami nie można odnosić się do wszystkich producentów. W Asusie tryb zrównoważony jest bardzo wydajny. Sam go używam i widzę, że nawet w tym trybie zegar potrafi podskoczyć powyżej 3 GHz. Nie wiem czy tak samo działa ten tryb w MSI może tam być na przykład mniej wydajny.

Jak rdzeń CPU zdąży się schłodzić na niskich obrotach to potem jest w stanie zrobić turbo boost powyżej znamionowych zegarów. Ja u siebie dobrze to widzę (i7-9750H, bazowa 2.6Ghz, turbo 4.5Ghz) , jak leci na 100% na wszystkich rdzeniach to początek oczywiście ok. 3.8Ghz a potem spada do stabilnych 3.0 - 3.2Ghz. Jeśli natomiast poleci jednowątkowe obciążenie, to bez problemu jeden rdzeń wkręca do 4.2 - 4.3 Ghz i najczęściej już nie spada bo pojemność cieplna CPU jest wystarczająca żeby utrzymać taką prędkość.

Tutaj laptop wygląda, że zachowuje się normalnie. Są tylko, 2 rozwiązania aby zbić temperaturę / zwiększyć wydajność. Pierwsza to włączenie Cooler Boost fan mode tylko, wtedy wiatraczki będę pracowały na maksa do 59.5 dB co jest głośno lub spróbować undervoltingu procesora, dodatkowo najlepiej używać go w klimatyzowanych pomieszczeniach :slight_smile:

Mi stacjonarka podniosła o 10, bo powietrze w pomieszczeniu prawie 30. ale mam w bios ustawione na cisza-nie temperatura.

Przełacz na 99% jak pisałem i zobacz jak ci będzie się zachowywał Po prostu wyłaczasz Turbo/Boost i tyle. Oczywiście przy konwersji wydajność spada po ona czały czas korzysta z Turbo/Boost aż do monenty gdy temperatury spowodują obniżenie taktowania.

1 polubienie

Chyba juz wiem wszedlem w plan zasilania i zauwazylem ze mialem ustawiony minimalny stan procesora na 100% jak jest podlaczony zmienilem to na 30% i jest lepiej zmenilem tez maksymalny stan procesora na 99%

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.