Laptop się nie uruchamia

Spróbuj przywrócić domyślne ustawienia BIOS-u. Po prostu wyjmij na kilka minut baterię z płyty głównej. Załóż ponownie i sprawdź, czy jest jakiś postęp.

Nic nie pomaga.

Czyli musisz sprawdzić wszystko jeszcze raz - na nowo rozmontować i zmontować procesor, sprawdzić wszystkie połączenia i kabelki. Jeśli to nic nie da, być może laptop nie przeżył kolejnego czyszczenia. Może jakieś przepięcie wystąpiło w czasie czyszczenia? Albo zabrudziłeś gniazdo procesora pastą termo? Scenariuszy może być sporo…

A może uszkodzony jest rdzeń bo użyłem spirytusu salicylowy ego.

A co dokładnie spirytusem salicylowym czyściłeś?

Procesor i karte

Części elektroniczne czyścimy alkoholem izopropylowym. Wyjmuj części i czyść jeszcze raz. Spirytus salicylowy zawiera składniki, które osadzają się w postaci białego nalotu - on może być problemem.

Dobrze się zabezpieczyłeś przed ESD?
Właśnie takie wyładowanie mogło uszkodzić płytę główną w najgorszym przypadku.
Może nałożyłeś pastę, która przewodzi prąd elektryczny?
Wyczyść dokładnie płytę główną z pasty alkoholem izopropylowym.
Może to pomoże.

Ale nic się nie zepsuło

Krzysztof tylko płyta jest cała bo diody się świecą

Właśnie tak się objawia uszkodzenie płyty.
Spróbuj jeszcze podłączyć komputer do zewnętrznego monitora lub TV.
Sprawdź również baterię i zasilacz wraz z kablem zasilającym.

Okej

Dziwne potwierdzenie tezy. Płyta główna nie musi być przełamana na pół, by nie działać. :smiley:

Tak jak pisałem wcześniej - trzeba wyczyścić wszystko z tego spirytusu salicylowego.

Okej napisze jak zrobię,ale muszę zamówić izopropylowy przez internet.

A tak w ogóle to dlaczego laptop pokazuje, że jest włączony, a wiatraki nie kręcą się?

Zmieniłeś pastę na CPU ale czy zmieniłeś ją na chipsecie graficznym ? Sprawdź czy właśnie na grafice nie powinieneś dać jej odrobinę więcej.

Mam integre w procku, która odpowiada za obraz.

Bo to może być objaw uszkodzenia płyty głównej.

Wybieram, ale nie wiem czym bo ciągle wygrywają się włoski z ściereczki. Czym to najlepiej wyczyścić? Dorzucam obrazek :blush:

Najlepiej ściereczką z mikrofibry. Jest tylko jedno ale, prawie wszystko wybrudzone jest z pasty.
Jaką pastę zaaplikowałeś?