Laptop się wiesza


(Stanislaw Mielniczek) #1

Szanowni

Tak jak w tytule po włączeniu wszystko jest ok. pracuje bez problemu 2h czasami 0,5h i zaczynają się schody

pootwierane okna przebijają jedno przez drugie pojawiają się komunikaty przy próbie uruchomienia innego programu

że zainicjowanie aplikacji nie powidło się albo że za mało zasobów systemowych , aż do pełnej "zwiechy"

Nie wiem czy coś "pada" czy złapałem wirusa.Jak skanuje system program antywirusowy wykrywa 2 zagrożenia , ale całości

nie udało się przeskanować.

bardzo proszę o pomoc

z góry dziękuję

pozdrawiam


(Srebrny Wilk) #2

Czy Twój program antywirusowy to Avira?


(Stanislaw Mielniczek) #3

tak to Avira


(Srebrny Wilk) #4

Ponad 10 dni próbowałem odgadnąć, u siebie i u kilku innych osób, co powoduje takie objawy.

Podejżewałem nawet celowe działania MS celem wymuszenia na użytkownikach Windows XP przesiadki na nowszy system.

Szczególnie, że zbigło się to w czasie z październikowymi aktualizacjami (kilka dni po, ale instalowałem je z pewnym opóźnieniem), a z nimi mógł zostać wykonany taki manewr.

Dlaczego tak myślałem? Pod Windows Vista i 7 plus ATI i Avira, nie ma tego problemu. To skierowało mnie na złe tory w drodze do wyjaśnienia problemu.

By wykluczyć dalsze, zbędne poszukiwania, ustaliłem współny mianownik wszyskich przypadków i okazało się, że są nim:

1) na bieżąco aktualizowany Windows XP Pro SP3,

2) grafika ATI - różne wersje sterowników, (jednak niektóre komponenty pakietu Catalyst są stałe od lat)

3) Avira , która w owym czasie została zaktualizowana do wersji 10.0.0. 592 (pierwotnie była 10.0.0. 564 ).

Testowania miałem sporo, bo Aviry nie chciałem podejżewać :wink:, zbyt lubię ten program antywirusowy.

Jednak po wykluczeniu wszelkich innych możliwości usunąłem Avirę i - jak ręką odjął.

(Tu chciałbym wyrazić moje mieszane uczucia: radość z dkrycia i smutek, że to Avira)

Nestety, ale musiałem tymczasowo przejść na Avasta 5.

"Stara miłóść nie rdzewieje", więc spokojnie poczekam do następnej aktualizacji Aviry, przecież ona tylko trochę podupadła na "zdrowiu psychicznym" :wink:

P.S.:

Na niektórych komputerach z Avirą 10.0.0.592 , grafiką ATI i Windows XP Pro SP3 był problem z uruchamianiem niektórych gier z platformy STEAM. Po przejściu na Avast-a problem ustał.

Jednak, mimo wszystko wolę Avirę :slight_smile:


(Stanislaw Mielniczek) #5

Dzięki za podpowiedź.

Spróbuję wyłączyć program antywirusowy i zobaczyć czy coś się zmieni.

pozdrawiam


(Srebrny Wilk) #6

Albo coś niewyraźnie napisałem, albo czegoś nie doczytałeś.

Należy odinstalować Avirę, a nie wyłączyć, (wyłączenie nie pomoże) i zastąpić ją innym program antywirusowym, np. Avastem 5.


(Stanislaw Mielniczek) #7

Napisałeś wyraźnie, wyłączenie nic nie dało już odinstalowałem i czekam na efekty.

-- Dodane 16.11.2010 (Wt) 16:01 --

Srebrny Wilku -wszystko działa poprawnie od chwili odinstalowania Aviry Śliczne dzięki za pomoc

pozdrawiam