To może podałbyś, jakie są te rekomendowane wymagania… Natomiast - od razu cię muszę nieco ostudzić, bo ten sprzęt - to demonem wydajnościowym nie jest.
Twoja karta graficzna - Geforce 840m 2 gb jest słabsza niż rekomendowana, spójrz na przykładowe porównanie: GeForce GTX 560 vs 840M - tak wiem, że porównywane są karty z 1GB pamięci, jak jednak na to nie spojrzeć twoja karta nie ma porównania z GTX 560.
Cóż mogę poradzić? Spróbuj obniżyć detale w grze, może to choć trochę pomoże.
To normalny wynik dla tej nie najlepiej zoptymalizowanej gry i tej specyfikacji lapka (nieszczególny pod względem wydajności), z tego co czytam. Być może różnicę robi wersja gry.
Dobra rozumiem mój sprzęt jest nie za mocny a the forest nie jest najlepiej zoptymalizowaną grą tak jak inni twierdzą lecz problem zostaje bo nie tylko z nim mam lagi
Podsumowanie : To jest laptop i 60 stałych klatek się nie spodziewam lecz SERIO MAM DZIWNEGO LAPTOPA bo inni mają słabszego a mogą sobie pozwolić na stałe 60 klatek
P.s laptop kupiłem 2 lata temu a te problemy pojawiły się rok temu lecz nie zwracałem uwagi
I wogóle dziękuje za pomoc tym osobom : Longhorn2009 / rgabrysiak / daras28-82 / Veers
Możesz sprawdzić użycie CPU podczas grania i użycie GPU (możesz do tego wykorzystać choćby GPU-Z, ma funkcje zapisu loga do pliku). Jeśli wykorzystanie zasobów będzie poprawne, czyli użycie GPU bliskie wartości 100 procent i wysokie użycie procka, to ewidentnie musisz sie pogodzić z ograniczeniami tego sprzętu. To niespecjalnie wydajna karta graficzna na wąskiej 64-bitowej szynie (poprzednik GT740M miał 128bit) z wolniejszymi pamięciami względem wersji 1GB http://i.imgur.com/LHXVLvk.gif Oczywiście 4GB jest w wypadku tej karty nie do wykorzystania. Optymalna ilość to 1GB, a 2GB może się przydać do FHD, do czego ta karta jest zbyt słaba. Swoje dokłada też niskonapięciowy procek. Możesz się upewnić czy nie pojawia się throttling po pewnym czasie dużego obciążenia.
Dla porównania twoja karta osiąga w 3DMarku (test FireStrike) 1600 punktów, a np. karta desktopowa GTX 750 Ti osiąga 4590 pkt.
Być może coś (na gorsze) wniosły nowe wersje gry czy sterowników nvidii.
@Kokhii Możesz też spróbować uruchomić grę w oknie oraz menadżerze zadań zmienić jej priorytet na wysoki (Menadżer zadań -> panel szczegóły -> tam znajdź proces “the forest’a” -> kliknij prawy klawisz -> wybierz “ustaw priorytet” -> “wysoki”)
PS. Duża pamięć vram - karty graficznej przydaje się bardziej przy wysokich rozdzielczościach, ustawieniach ultra gier itp.
Mam mocniejszą zintegrowaną grafikę.
Jak napisałem wcześniej, laptop nie służy do grania.
64 bitowa grafika jest stworzona wyłącznie do wyświetlania pulpitu i multimediów, Konkretnie twoja dostała 4GB pamięci chyba wyłącznie jako chwyt marketingowy bo więcej niż 1GB nie zdoła wykorzystać.
kubafj tam piszę żę win 10 wiec ten sterownik mozę nie działać czy coś bo mam win 8.1 (wiem nie znam się na informatyce)? a jak już to dzięki za sterownik