Moja mama dziś przyniosła mi z pracy laptopa Lenovo, bo bardzo muli. Zrobiłem skan FRST
i zapodaję wyniki i logi z programu do przejrzenia.
Komputerek bazuje na Intelu Celeron i tylko 4 GB RAM. Wiem, to mało, ale - wg. mamy - chodził szybciej i prosiła mnie o sprawdzenie…
System to Windows 10 Home
@iJuliusz Weźmiesz te pliki i zobaczysz, czy nie ma infekcji lub innego syfu oraz przygotujesz mi pliczek naprawczy? Potrzebuję tego jak najszybciej.
Plik naprawczy się przyda. Radziłbym się przyjrzeć też aplikacji Lenovo Vantage Service.
Zajrzyj na fora lenovo gdzie sa opisywane problemy z tą aplikacją powodującą wysokie użycie cpu.
Dziennik zdarzeń rejestruje jej błędy co wykazuje Addition.txt
Z tego co wiem to słuzy do instalacji i updejtów głównie sterowników. Cos jak intelowski Intel-Driver Support-Assistant. To aplikacja i usuwa sie ja poprzez Programy i funkcje.
Troszkę z opóźnieniem… i tak na szybko.
Komputer wymaga oczyszczenia, ale wirusów nie ma.
Wykonaj poniższe polecenia, oczywiście Vantage do usunięcia, wywala sporo błędów. Dziękuję @Yakii
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\user.Lenovo-PC\Downloads\frst fixlist.txt (6,9 KB) „Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
Nie nie, to co chciałem powiedzieć to, że dysk sata III jest podłączony pod interfejs sata II. Nie wiem czy laptop ma interfejs sata III. Musiałbyś podać model laptopa
SSD będzie szybszy bo w przeciwieństwie do talerzówki nie musi się rozkręcać więc masz niższe czasy dostępu ale też będzie pracować w sata II.
Ja bym strzelał, że to raczej procesor go prędkościowo ogranicza a nie ram. Rozbudowa o ram o ile jest możliwa pomoże tylko, jeżeli przyczyną jest brak pamięci ram.
Spróbował bym najpierw zobaczyć czy da się obniżyć rozdzielczość i jak działa.
No i jak wyżej ten procesor w laptopie jest z 2014-2015 roku
Możesz się spytać kiedy zaczął działać wolniej i np. czy nie było to po zmianie systemu operacyjnego, bo jest szansa, że te wersje były instalowane z windows 8.1