Laptop spowolniony, podejrzenie infekcji

Addition.txt (33,1 KB)
FRST.txt (35,1 KB)
Shortcut.txt (61,9 KB)

Witam!

Moja mama dziś przyniosła mi z pracy laptopa Lenovo, bo bardzo muli. Zrobiłem skan FRST
i zapodaję wyniki i logi z programu do przejrzenia.
Komputerek bazuje na Intelu Celeron i tylko 4 GB RAM. Wiem, to mało, ale - wg. mamy - chodził szybciej i prosiła mnie o sprawdzenie…

System to Windows 10 Home

@iJuliusz Weźmiesz te pliki i zobaczysz, czy nie ma infekcji lub innego syfu oraz przygotujesz mi pliczek naprawczy? Potrzebuję tego jak najszybciej.

W razie pytań, to pisz.
Z góry dzięki

Plik naprawczy się przyda. Radziłbym się przyjrzeć też aplikacji Lenovo Vantage Service.
Zajrzyj na fora lenovo gdzie sa opisywane problemy z tą aplikacją powodującą wysokie użycie cpu.
Dziennik zdarzeń rejestruje jej błędy co wykazuje Addition.txt

1 polubienie

Za co to odpowiada? Można to bezpiecznie wyinstalować??

Z tego co wiem to słuzy do instalacji i updejtów głównie sterowników. Cos jak intelowski Intel-Driver Support-Assistant. To aplikacja i usuwa sie ja poprzez Programy i funkcje.

https://www.reddit.com/r/Lenovo/comments/lh0jyj/lenovo_vantage_services/

Witajcie

Troszkę z opóźnieniem… i tak na szybko.
Komputer wymaga oczyszczenia, ale wirusów nie ma.
Wykonaj poniższe polecenia, oczywiście Vantage do usunięcia, wywala sporo błędów. Dziękuję @Yakii :+1:

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\user.Lenovo-PC\Downloads\frst
    fixlist.txt (6,9 KB)
    „Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
  2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  3. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  4. Pobierz ADWCleaner
  5. Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
    Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść
  6. Wklej plik wynikowy.

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

Zrobię to jutro.

Sprawdź jeszcze stan hdd. Jak łapie losowo lagi, to często dysk pada ze starości… :wink:

Lapek w miarę nowy, bo fabrycznie Win10 zainstalowany.

Nowy, i system bios z 2014r.

@iJuliusz
Hej, daję nowe pliki skanowania FRST po naprawie:
Addition.txt (27,4 KB)
FRST.txt (34,5 KB)
Shortcut.txt (61,0 KB)

FixLog’a nie dam, bo go niechcący usunąłem :frowning:

Poza tym mam plik wynikowy z AdwCleaner’a:
AdwCleaner[C00].txt (3,6 KB)

i Smart dysku:

RogueKilller’a nie robiłem, bo mnie odstraszyl reklamami i takim zaawansowanym interfejsem. Zobacz no, czy trzeba lub można coś zrobić…

Wyinstalowałem jeszcze to:

• Vantage;
  • Vantage Service;
  • CyberLink Power2Go i Power Director (oba triale);
  • Lenovo Phone…
  • Lenovo Photo Master.

Masz dysk sata III podłączony jako sata II jakby co

hahaha, to pewnie ten super informatyk u mamy w pracy… Ten laptop ma Sata 3?? Jeśli tak, to powiem o tym mamie, że dysk nieprawidłowo podpięty.

Model to Lenovo G50 (?) Jest takowy w ogóle?

Nie nie, to co chciałem powiedzieć to, że dysk sata III jest podłączony pod interfejs sata II. Nie wiem czy laptop ma interfejs sata III. Musiałbyś podać model laptopa

Model to Lenovo G50 (?) Jest takowy w ogóle?

Jest, niestety demon prędkości to to nie jest, niestety płyta obsługuje tylko sata II

Czyli jakbym tego SSD nawet kupił lub chociaż ten ram, to mówisz, że nici z tego? Można wgl. ten RAM rozbudować?

SSD będzie szybszy bo w przeciwieństwie do talerzówki nie musi się rozkręcać więc masz niższe czasy dostępu ale też będzie pracować w sata II.

Ja bym strzelał, że to raczej procesor go prędkościowo ogranicza a nie ram. Rozbudowa o ram o ile jest możliwa pomoże tylko, jeżeli przyczyną jest brak pamięci ram.

Spróbował bym najpierw zobaczyć czy da się obniżyć rozdzielczość i jak działa.

No i jak wyżej ten procesor w laptopie jest z 2014-2015 roku :slight_smile:

Możesz się spytać kiedy zaczął działać wolniej i np. czy nie było to po zmianie systemu operacyjnego, bo jest szansa, że te wersje były instalowane z windows 8.1

Może to jest polizingowiec z wywaloną partycją recovery.

Dziękuję za logi.

Zrób skanowanie MBAM

• Pobierz MalwareBytes MBAM 4, przycisk obok wersji 3.8.3
  • Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
  • Zainstaluj MBAM w wersji na Komputer Osobisty
  • Pierwsze kroki - Wybierz wersję - darmowe Premium na 14 dni lub kontynuacja wersji podstawowej
  • Wejdź w Ustawienia w Prawym górnym rogu
  • Zakładka Bezpieczeństwo
  • Wyłącz Autouruchamianie, jeśli nie zamierzasz zostawiać programu w systemie
  • W Opcjach skanowania zaznacz trzy pierwsze z czterech dostępnych
  • Skanuj w poszukiwaniu Rootkitów
  • Skanuj archiwa
  • Użyj sztucznej inteligencji …
  • Wróć do Głównego Menu
  • Rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.

Nie zrobię tego. Mama jutro zabiera do pracy ten komputer