Witam. Moja siostra dała mi do naprawy laptopa z którym dzieją się naprawdę dziwne rzeczy. Jest to Toshiba Satellite L300. Była na nim zainstalowana Vista i siostra powiedziała mi, że laptop jej się nie uruchamia. Na trybie awaryjnym normalnie się włączał, ale postanowiłem, że wyrzucę wszystko, sformatuję i wrzucę XP’ka, żeby komp lepiej śmigał. Formatowanie poszło elegancko, ale ku mojemu zdziwieniu po ładowaniu się systemu (Logo win xp i zielony pasek pod spodem) jest albo błękitny ekran, albo ciemny ekran i dalej nic nie idzie. Czasem ewentualnie pojawia się Zapraszamy i po tym również niebieskie tło (nie mylić z blue screen’em). Tryb awaryjny również się uruchamia. Próbowałem zeskanować kompa chkdsk, ale na drugim etapie komputer się resetuje. No i tak w kółko zawsze coś się dzieje z tym komputerem, że nie mogę go uruchomić. I to pojawia się moje pytanie - co mogę z tym zrobić? Proszę o rady jak dla zupełnie zielonego laika Pozdrawiam.
Nie zawsze będzie “lepiej śmigał” na XP-ku! Niestety. Podaj dokładny model laptopa (na naklejce pod spodem!). L300 i co dalej? Nie jest wykluczone, że ten model nie jest zdolny przyjąć Windowsa XP. Mimo wszystko, radzę wrócić do oryginalnej Visty.
Sprawdź na oficjalnej stronie Toshiby czy sa dostepne sterowniki dla tego modelu pod system Windows XP, jak uruchamia sie w trybie awaryjnym polecam odwiedzić Panel Sterowania -> Narzędzia Administracyjne i Event Log, następnie wyszukać errory \ błędy i dodać je tutaj z przyjemnością pomogę rozwiązać problem
ahci/ide w biosie
dla xp ide
i czemu “niestety” Poraj?
xp to już przerzytek…tak jak win.98
Również radziłbym jednak wrócić do Visty, któa była na tym lapku wcześniej zainstalowana.